Cooperativele agricole - probleme și constrângeri - Revista Ferma
2 minute de citit

Cooperativele agricole – probleme și constrângeri

grafic cooperative m Cooperativele agricole - probleme și constrângeri

Analizând cele mai serioase probleme și constrângeri în desfășurarea activității cooperativelor agricole din România, s-a constatat o serie de cauze ale dificultăților raportate de organizațiile evaluate (vezi grafic).

17,4% dintre respondenți au invocat alte probleme și constrângeri precum: birocrația exagerată; majoritatea membrilor vor să se înscrie în cooperative doar pentru a obține puncte pentru aprobarea proiectelor FEADR și se lasă greu convinși că o cooperare între membri le poate aduce numeroase beneficii; lipsa reprezentării locale și naționale; legislație necorespunzătoare; importurile excesive și piața neagră a produselor agricole; mentalitatea învechită (teama de asociere); existența intermediarului în piață; slaba legalitate în domeniul agricol; lipsa de fonduri; mediatizare și informare insuficiente; taxe mari pe piață; reticența membrilor față de sintagma ”cooperativă”.

 

Finanțările europene – „bombe cu efect întârziat”

Implementarea proiectelor de finanțare prin PNDR este foarte greoaie. Prin aplicarea unor proceduri de verificare și de plată care nu sunt corelate cu contractele asumate împreună cu beneficiarii, cu Ghidul solicitantului sau cu instrucțiunile de plată etc., beneficiarii fondurilor europene nu reușesc să ducă la bun sfârșit proiectele de finanțare. Procedurile de plată și de control, inexistente la momentul accesării proiectelor sau la momentul semnării contractelor de finanțare, dar apărute pe parcurs, sunt contradictorii și necorelate cu procedurile de accesare. Prin urmare șansele fermierilor de a face investiții europene s-au transformat în nenumărate procese pe rolul diferitelor instanțe de judecată. Astfel că proiectele europene au fost asimilate de agricultori ca niște „bombe cu efect întârziat”, care în loc să ajute și să contribuie la dezvoltarea spațiului rural, mai mult încurcă și creează blocaje. 

Alte probleme care împiedică activitatea cooperativelor agricole din România se referă la litigiile pentru pășunea închiriată; neconformități între politicile guvernamentale și legea cooperativelor, prin neaplicarea prevederilor potrivit cărora în primii 5 ani cooperativele sunt scutite de impozitul agricol; evaziunea fiscală; TVA-ul foarte mare; lipsa de implicare a Ministerului Agriculturii. 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →