Întâlnirea a fost marcată de împlinirea unui deceniu de la înfiinţarea acestei unităţi cooperatiste (membră a UNCSV), fiind un bun prilej pentru promovarea sistemului asociativ. În acest context, Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud constituie un exemplu real, durabil.
Un deceniu de împlinite realizări
În urmă cu zece ani, în februarie 2009, lua fiinţă Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud, la iniţiativa a doisprezece membri fondatori, având la bază dorinţa acestora de spori profitabilitatea fermelor. Aceştia şi-au propus să promoveze interesele membrilor, în conformitate cu principiile cooperatiste de tip european.
Astfel, perspectivele de viitor ale cooperativei au fost înţelese şi asumate şi de alţi fermieri din zonă. Numărul membrilor – persoane juridice – a crescut în numai trei ani de la 12 la 44, care lucrează împreună o suprafaţă de peste 19.000 hectare de teren, în partea de sud a judeţului Constanţa. Producţiile anuale obţinute depăşesc 50.000 tone, în mare parte fiind exportate.
“Prin politica de marketing, cooperativa noastră se preocupă permanent de prospectarea pieţei inputurilor şi de valorificarea produselor agricole obţinute de către membrii cooperatori. În principal, activitatea constă în aprovizionarea fermelor cu seminţe de cereale, de plante tehnice şi de plante furajere, cu pesticide, motorină, îngrăşăminte, precum şi achiziţionarea şi comercializarea producţiei realizate de către membrii cooperatori, dar şi în asigurarea consultanţei de specialitate”, ne-a declarat Ionuţ Lungoci, director executiv al cooperativei dobrogene.
Obiectivele stabilite şi urmărite cu mare atenţie sunt următoarele: asigurarea, în condiţii avantajoase pentru producătorul agricol, a inputurilor necesare înfiinţării culturilor; obţinerea de bunuri agricole de origine vegetală, conform standardelor de piaţă; crearea de condiţii pentru procesarea produselor agricole; valorificarea producţiei realizate şi dezvoltarea durabilă, economică şi socială a spaţiului rural.
„Nu ne oprim aici!”
An de an, Cooperativa Dobrogea Sud s-a dovedit a fi profitabilă, într-o dinamică ascendentă, cifra de afaceri în anul 2018 însumând 93.148.285 lei, iar profitul net înregistrat 701.053 lei. „Şi pentru că «Viitorul ne aparţine», nu ne oprim aici! Credem în dezvoltarea durabilă, ca fiind o componentă principală în strategia de dezvoltare a Cooperativei Agricole Dobrogea Sud. Aceasta oferă o sursă de venit şi de încredere, asigurând furnizarea la timp a materiilor prime necesare producţiei, de bună calitate şi la un preţ avantajos”, a precizat Ionuţ Lungoci.
„Drumul parcurs nu a fost unul uşor. Ne-au trebuit trei ani de discuţii ca să înfiinţăm cooperativa în 2009. Ajunsesem la un moment dat până la 64 de membri, dar o parte dintre ei a trebuit să plece, fiind excluşi, în urma neseriozităţii lor. Au fost situaţii deosebite, mai ales atunci când a fost vorba de vânzarea producţiei. Eu am fost adeptul ideii paşilor mărunţi. Acum cooperativa a ajuns la vârsta unui copil de zece ani care a început să meargă sigur şi încrezător. Noi avem o deviză în care credem cu tărie: Viitorul ne aparţine!”, ne-a declarat Nicolae Sofone, preşedintele Cooperativei Agricole Dobrogea Sud.
În continuare, liderul dobrogean a explicat că au reuşit achiziţionarea a 3,5 hectare de teren lângă comuna Topraisar, unde au şi construit sediul cooperativei. Fermierii constănţeni ar fi vrut să facă inaugurarea încă din vară, dar birocraţia, cu avizele şi aprobările, au întârziat acest lucru.
Inteligenţa pusă în comun
„Statistic, suntem cam a treia cooperativă din ţară! Singura diferenţă dintre noi şi primele două este că toţi membrii noştri sunt producători agricoli, pe când la celelalte două nu! Suntem un nuclelu de oameni hotărâţi care respectă nişte reguli, nişte principii stabilite împreună. Şi singurul lucru pe care l-am pus la comun este inteligenţa! Şi am repurtat succese. Aş exemplifica negocierea la motorină. Am scos cu 50 de bani mai puţin pe litrul de motorină decât preţul la pompă. Aceşti 50 de bani se regăsesc în buzunarul membrilor noştri. În cazul fermei mele, am un consum anual de 100 tone. Cu diferenţa de preţ obţinută îmi asigur motorina gratis pentru 200 ha. Un alt exemplu ar fi cel cu îngrăşămintele. Am cumpărat de la producători intercomunitari mai ieftin şi în condiţii mai bune decât în România. Am adus din afară îngrăşăminte cu factură proformă şi am plătit la 10 zile după ce ne venea marfa în curte. Asta demonstrează încrederea pe care am avut-o în partenerul nostru comunitar. Sperăm să procedăm şi în continuare tot aşa”, a susţinut Nicolae Sofone.
O nouă investiţie în prelucrarea grâului
Acesta a continuat precizând că fermierii trebuie ajutaţi cu credite cu dobânzi mici, de 1-2 la sută, pe termen lung, ca să-şi poată construi spaţii de depozitare şi fabrici de procesare.
„Căutăm soluţii ca să creştem valoarea producţiei şi să nu mai exportăm materie primă. Ne gândim la procesare, ne dorim să realizăm o investiţie cu acest scop pe prelucrarea grâului. Suntem în discuţii şi, după ce avem siguranţa că se va finaliza, o vom prezenta adunării generale”, a conchis Nicolae Sofone.
Ionuţ Lungoci (stânga): “Ne urmăm în cel mai natural mod propriul interes. Încercăm să aplicăm modelul nostru şi altor cooperative, tocmai pentru că în forma asta ne dorim să avem o cooperare eficientă la nivel naţional”.
Nicolae Sofone: „A fost un drum lung şi greu până am căpătat încrederea între noi. Acum mergem foarte bine! Vrem să facem multe, dar vidul în legislaţie nu ne prea avantajează. Şi aici mă refer la sistemul de asociere”.
Florentin Bercu, directorul executiv al UNCSV: “Agricultura din România se confruntă cu multe probleme, însă, în timp, prin asociere, se pot găsi şi implementa soluţiile la aceste probleme. Doar prin cooperative agricole eficiente, manageriate transparent, pot fi competitivi fermierii şi pot face faţă riscurilor la care sunt supuşi frecvent! Viitorul vă aparţine! Sau ne aparţine tuturor!”
UN EXEMPLU DE BUNE PRACTICI
În cuvântul lor, participanţii la eveniment au adresat mesaje de felicitare la împlinirea celor 10 ani de la constituirea cooperativei dobrogene.
Mircea Băluţă, liderul Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), s-a declarat bucuros pentru ceea ce s-a realizat timp de 10 ani la Cooperativa Dobrogea Sud: „Reprezentaţi un exemplu de bune practici, de bună conduită şi de foarte bune rezultate în tot ce înseamnă activitatea cooperatistă. De asemenea, sunteţi un exemplu pentru celelalte cooperative care fac parte din Uniunea Naţională. Vreau să felicit şi partenerii pe care îi aveţi dvs., atât pe relaţia de aprovizionare cu inputuri, cât şi pe ceea ce înseamnă comercializarea. Vă doresc succes în continuare”.
Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)