Până spre sfârşitul perioadei analizate, se aşteaptă o creştere a capacităţii de producţie a uleiului de măsline cu o medie anuală de 1,1%, ajungând la 2,4 milioane de tone în 2030 (faţă de 2 milioane de tone în 2019). Consumul intern ar putea creşte în ţările care nu produc acest aliment. În plus, cererea puternică atât pe pieţele tradiţionale, cât şi pe cele noi va favoriza creşterea exporturilor.
În ceea ce priveşte producţia de vin, prognozele Comisiei Europene vorbesc de o scădere, de la 156 milioane hl în 2019, la 155 milioane hl în 2030. Consumul este preconizat să se diminueze, de la 25,3 litri pe cap de locuitor în 2019 la 24,5 litri pe cap de locuitor în 2030. Cu toate acestea, în ciuda concurenţei globale puternice, exporturile UE ar putea continua să crească, în principal datorită indicaţiilor geografice şi a vinurilor spumante.
Scad suprafeţele cu meri
Referitor la sectorul fructelor şi legumelor, se aşteaptă o scădere a suprafeţelor cultivate cu meri, dar aceasta ar putea fi compensată prin creşterea producţiei. Potrivit prognozelor actuale, producţia de mere a Uniunii Europene ar urma să ajungă la 12 milioane de tone în 2030 (faţă de 11,3 milioane de tone în 2019). Producţia de piersici şi nectarine va fi supusă unor presiuni concurenţiale tot mai mari faţă de alte fructe de vară, cu o scădere suplimentară a consumului. În acest caz, estimările vorbesc de o producţie de aproximativ 4 milioane de tone în 2030 (faţă de 4,1 milioane de tone în 2019).
Pe de altă parte, se aşteaptă ca producţia UE de portocale şi tomate să rămână la un nivel stabil în perioada de perspectivă, respectiv 6,2 milioane tone de portocale (faţă de 6,1 milioane tone în 2019) şi 7 milioane tone de tomate în 2030 (faţă de 6,9 milioane tone în 2019). Consumatorii se vor orienta tot mai mult spre sucul de portocale proaspete în detrimentul băuturilor concentrate. În ceea ce priveşte roşiile, se aşteaptă ca cererea internă şi globală de tomate procesate să crească.