Constantin Epure: Media la orz e ca anul trecut, grâul va fi sub aşteptări - Revista Ferma
2 minute de citit

Constantin Epure: Media la orz e ca anul trecut, grâul va fi sub aşteptări

Constantin Epure, În ferma Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea_b

Primăvara capricioasă, foarte rece şi umedă va afecta semnificativ producţia de grâu din acest an. Nici porumbul nu stă foarte bine, mai ales că acum s-a instalat seceta atmosferică. Tratamentele nu au fost eficace iar fenofazele tuturor culturilor sunt întârziate cu aproximativ o lună„, spune inginerul agronom Constantin Epure, şef de fermă la societatea Damila Agro.

Cele două sute de hectare cu păioase şi rapiţă au fost afectate de băltiri care au redus suprafaţa cultivată. În total, cele 500 de ha însămânţate cu grâu, 100 cu spelta şi 100 cu orz sunt în plină campanie de recoltare.

„La orz ne închidem la fel ca anul trecut. Deocamdată am înregistrat producţii de 7,7 tone, dar şi parcele cu 3 tone, unde a stat apa. Deci o medie undeva la 5,5 tone la hectar„, spune specialistul.

În ceea ce priveşte grâul „stăm binişor. Am avut presiune semnificativă de boli, dar am intervenit la timp şi am redus din efecte. Anul trecut a fost excepţional, am făcut tehnologie şi producţiile au fost pe măsură. În acest an vor fi mult mai reduse”, afirmă şeful de fermă. 2020 fiind un an câştigător pentru păioase în câmpurile societăţii vâlcene, tehnologia aplicată în toamnă a fost aceeaşi – arat, discuit, fertilizat, însă nu a putut contracara umiditatea şi temperaturile scăzute din primăvară.

La orz cei de la Damila Agro au optat pentru soiul Jup de la Caussade iar grâul este din mai multe soiuri, printre care Avenue de la Limagrain. Au renunţat la soiurile româneşti, cum ar fi Glosa, întrucât nu au dat randamentul aşteptat. Constantin Epure consideră că este o problemă generală de ameliorare în cazul soiurilor autohtone.

grau În ferma Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea_b

Societatea Damila Agro lucrează 2000 de hectare pe raza a şapte comune din judeţul Vâlcea. Constantin Epure se ocupă de agricultură de când a absolvit liceul la Fundulea, în anul 1988. Apoi a urmat cursurile Facultăţii de agricultură, la USAMV Bucureşti. În prezent este stabilit în Stăneşti, judeţul Vâlcea şi angajat la Damila Agro SRL din Oveselu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →