CONSTANTIN EPURE: „Agricultura românească este supra-împrumutată” - Revista Ferma
5 minute de citit

CONSTANTIN EPURE: „Agricultura românească este supra-împrumutată”

Ferma: Ce reprezintă Asociaţia Profesioniştilor din Agricultură şi de ce era nevoie de o astfel de structură?
Constantin Epure: Aşa cum îi spune şi numele, Asociaţia se doreşte a fi umbrela sub care să se adune profesioniştii din agricultură. Am activat în trecut şi în alte structuri asociative cu impact naţional, inclusiv în LAPAR, şi consider că este nevoie de altceva. Pentru că astăzi agricultura în România se face mai mult pe cunoştinţe. Adică, dacă eu mă cunosc cu un agent de vânzări, el vine şi îmi recomandă un anumit hibrid, care nu trebuie să fie neapărat şi cel mai potrivit, în loc să prezinte argumente solide care să ţină cont de experienţa anterioară din câmp. Din păcate însă, am neglijat complet cercetarea în acest domeniu. Înainte de ’90, în fiecare judeţ de câmpie exista câte o staţiune de cercetări agricole, iar astăzi la grâu am ajuns să avem doar 15 soiuri autohtone, ceea ce este extrem de puţin pentru o suprafaţă atât de mare.

Constantin Epure_b

Ferma: Cine se califică pentru a deveni membru în asociaţia dumneavoastră?
Constantin Epure: Întâi de toate, doresc să precizez că nu ne interesează nivelul studiilor. Cunosc fermieri care au studii medii şi se ridică la nivelul multor profesionişti. Dorim să ni se alăture atât agronomi, cât şi zootehnişti, medici veterinari, ingineri mecanici, jurişti şi chiar cei care scriu proiecte…

Ferma: Jurnalişti?
Constantin Epure: De ce nu? Căci până la urmă cu toţii tragem la aceeaşi căruţă…

Ferma: Ce v-aţi propus să schimbaţi în sector?
Constantin Epure: Activitatea noastră ca asociaţie se va dezvolta pe doi piloni. În primul rând ne dorim să facem lobby pe lângă administraţii – centrale, locale şi aşa mai departe – să schimbăm codul funciar. Să fie parte distinctă a codului civil, dar să ştim ce înseamnă proprietar, proprietate, care sunt drepturile şi obligaţiile. Spre exemplu, zona în care lucrez eu pământul este formată din mii de proprietăţi şi e imposibil să comasezi suprafeţele, să muţi terenurile dintr-o parte în alta şi asta are consecinţe nefaste asupra agriculturii în general. Sunt de părere că cine primeşte subvenţie APIA trebuie obligat să respecte aceleaşi reguli. Adică, să are pe curba de nivel, să respecte măsurile de agromediu. Realitatea este că adevăraţii beneficiari ai Legii 18 majoritatea au decedat şi acum ne aflăm la a doua sau chiar a treia generaţie şi nu mai ştim cum să rezolvăm această problemă, a fragmentării terenurilor. Există această castă a notarilor publici extrem de influentă, care ţine sub control tot acest fenomen şi probabil are un interes să nu rezolve problema asta.
Pe de altă parte, în al doilea rând, ne propunem scoaterea statului din rolul de administrator al unui domeniu eminamente privat, care este agricultura. Scopul nostru ca asociaţie nu e să polemizăm cu ceilalţi, să ne atacăm între noi, ci să ne unim într-o zi cu toţii.

Ferma: Lăudabil demersul, dar credeţi că veţi avea feedback pozitiv din partea unora care poate nu cred cu adevărat în ideea de asociere?
Constantin Epure: Aş fi nedrept să spun că statul ne interzice să ne asociem, e vina noastră în mare parte pentru situaţia actuală, dar nici nu putem spune că stimulează într-un fel asocierea. Iar noi nu reuşim să obţinem ceva concret. Nu există în prezent o asociaţie care să reuşească să rezolve problemele mari cu care ne confruntăm. Noi am distrus tot, fără să punem nimic în loc. Este ca şi cum am trăi într-o colibă şi la un moment dat ne propunem să ne facem o casă, cu credit sau din economiile proprii. Numai că ne apucăm să dărâmăm coliba respectivă în pragul iernii, fără să începem să construim casa cea nouă în care să ne adăpostim. Aşadar, după Revoluţie s-a distrus tot fără să ne asigurăm că avem o continuitate. Iar în prezent, agricultura românească este supra-împrumutată. Dacă de mâine Uniunea Europeană se destramă sau ne pedepseşte pentru că suntem obraznici şi vrem să ducem o politică naţională mai coerentă şi să fim mai competitivi, mă tem că nu va fi bine.

Ferma: Cu ce se diferenţiază asociaţia dumneavoastră faţă de celelalte existente?
Constantin Epure: Noi vrem să construim asociaţia de la bază spre vârf. Taxa de înscriere este modică, de numai 100 de lei, iar cotizaţia lunară de 10 lei. Şi ne dorim ca toţi membrii să fie proactivi. Statutul de membru îi dă dreptul fiecăruia să-şi spună părerea. Asociaţia am înfiinţat-o în speranţa că vom putea atrage toţi agricultorii, să ne unim, să ne promovăm ideile. Alternativa noastră este şi aceea de a ne uni cu alţii.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →