CONSILIUL CONCURENŢEI investighează SCUMPIREA OUĂLOR! Replica UCPR - Revista Ferma
3 minute de citit

CONSILIUL CONCURENŢEI investighează SCUMPIREA OUĂLOR! Replica UCPR

Investigaţia a fost declanşată ca urmare a analizei preliminare pe piaţa ouălor de consum iniţiate de Consiliul Concurenţei la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a cerceta cauzele creşterilor de preţ înregistrate la sfârşitul anului 2017”, a anunţat Consiliul Concurenţei.

Cofraj ouă_bScumpiri cu peste 50% între septembrie şi noiembrie 2017

Creşterea preţurilor ouălor româneşti, la sfârşitul anului 2017, ar putea fi explicată de criza producţiei de ouă din anumite state UE sau de ciclicitatea producţiei, însă preţurile au crescut prea mult, motivează Consiliul Concurenţei: dacă, în septembrie 2017, preţul ouălor în România era de 85,2% din preţul mediu din UE, în noiembrie, acesta a depăşit media UE (104%). Analiza autorităţii de concurenţă a mai arătat că preţurile cu care comercianţii au cumpărat ouăle de la producători au crescut, în medie, cu 57% în perioada septembrie – noiembrie 2017, iar preţurile de vânzare la raft au crescut, în medie, cu 49%, în acelaşi interval.

În toamna lui 2017, UCPR a anunţat o scumpire a ouălor cu 24%, determinată de „criza fipronilului” din luna august, care a afectat toată piaţa UE.

Opt furnizori de ouă investigaţi. Replica UCPR

În perioada 6 – 22 martie 2018, autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediile furnizorilor de ouă Tonelli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod-Ovo Grup SA, Avi-Vest SRL, precum şi la sediul UCPR.
Furnizorii investigaţi acoperă cca. 45% din producţia de ouă din România, iar UCPR reprezintă 90% din crescătorii de păsări şi producătorii de ouă de pe piaţa românească, precizează Consiliul Concurenţei.

În replică, UCPR precizează că producătorii şi comercianţii de ouă investigaţi de Consiliul Concurenţei au asigurat doar 7% din producţia totală de ouă în 2017, respectiv 21,25% din producţia industrială. De asemenea, furnizorii controlaţi au acoperit numai 28,31% din producţia de ouă realizată de membrii UCPR în 2017, iar unul dintre furnizorii vizaţi nu este membru al Uniunii. UCPR realizează circa 80% din producţia de ouă de consum realizată în sistem intensiv industrial.

Potrivit datelor UCPR, producţia anuală de ouă din sistemul industrial se ridică, în medie, la circa 1,36 miliarde bucăţi, iar un român mănâncă, în medie, 20 – 22 ouă/lună, însă în luna de Paşte, consumul creşte la 30 ouă/locuitor. Anul trecut, Ilie Van, preşedintele UCPR, declara, pentru Revista Ferma, că românii consumă cca. 5,5 – 6 miliarde de ouă anual, însă doar 40% din ouăle care se consumă în România sunt din ferme, iar 60% sunt de la ţărani din curte.

Detalii AICI: OUL EVAZIONIST!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →