Confort şi productivitate - Revista Ferma
3 minute de citit

Confort şi productivitate

wingflex 1 m Confort şi productivitate

În boxa de odihnă, vaca trebuie să se aşeze şi să se ridice în condiţii cât mai apropiate de cele din mediul natural, iar în acest scop se impune dotarea grajdurilor cu limitatoare de grabăn şi de piept flexibile, precum şi cu pardoseli moi şi sigure la alunecare.

În ceea ce priveşte comportamentul natural în decubit, boxa de odihnă trebuie să permită animalului să se aşeze în toate cele cinci poziţii de referinţă observate în natură: aşezarea pe piept (43%), îndoirea membrului superior în faţă (20%) şi a celui inferior în spate (22%), total pe o parte (7%) şi poziţia “de dormit” (8%).

Boxele de odihnă trebuie dotate cu pardoseli moi, cu o deformabilitate de minim 20 mm, care să îşi păstreze proprietăţile timp îndelungat, pentru a prelungi timpul de odihnă.
Atunci când numărul afecţiunilor podale creşte, trebuie să verificăm, mai întâi, confortul la odihnă.

 

Pardoseala Wingflex 

Pardoseala de odihnă Wingflex combină în mod ideal avantajele cuşetei cu cele ale aşternutului adânc, realizând cel mai bun confort la odihnă, ceea ce permite animalului productivitatea optimă. Pardoseala înaltă Wingflex, cu o grosime de 60 mm, se poate curăţa uşor, iar suprafaţa îşi păstrează timp îndelungat stabilitatea şi elasticitatea. Profilul inovativ cu aripi dedesubt oferă cea mai mare deformabilitate.

Lamelele profilului de dedesubt se aşază perfect atunci când animalul se odihneşte şi amortizează şocurile articulaţiei carpiene atunci când acesta se ridică. Panta integrată din spate permite scurgerea lichidelor şi uscarea suprafeţei, contribuind la păstrarea sănătăţii onglonului vacii. Montajul cu profile în serie şi cu şuruburi speciale din inox completează acest sistem profesionist.

 

UNIFORMIZAREA SARCINII

Afecţiuni precum inflamarea articulaţiilor şi plăgile pielii apar îndeosebi la zona jaretului. În decubit, pielea vacii este solicitată de sarcina mare a corpului acesteia. Stratul adipos şi ţesutul muscular asigură irigarea pielii cu sânge doar pentru puţin timp. Dar dacă sarcina este prea mare sau trebuie suportată timp îndelungat, apar escare la nivelul pielii şi inflamaţii la rădăcina firelor de păr.

Folosind pardoseli deformabile, greutatea animalului se distribuie uniform pe suprafaţă, şi nu punctual, iar pielea va fi hrănită mult mai bine cu substanţe nutritive.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →