În ceea ce priveşte suprafeţele de mişcare din grajd, există două cerinţe care trebuie evaluate individual, în funcţie de condiţiile din fiecare fermă:
• Nevoile animalului: aici pe primul loc este sănătatea ongloanelor. Calitatea suprafeţelor de mişcare trebuie să influenţeze pozitiv starea onglonului, să facă posibilă o polizare suficientă, dar nu exagerată, a stratului de corn. Suprafeţele trebuie să asigure deplasarea animalelor în siguranţă, fără pericolul alunecării şi rănirii, şi să poată fi păstrate curate şi uscate.
• Interesele crescătorului de animale, între care un loc central ocupă preţul cât mai mic al materialelor, motiv pentru care mulţi crecători doresc să îşi aducă direct contribuţia la construcţia adăpostului. Dar, pe lângă costurile iniţiale, trebuie avută în vedere şi durabilitatea construcţiei şi costurile de întreţinere. Nu în ultimul rând, ar trebui ca suprafeţele din grajd să poată fi curăţate cu uşurinţă şi să permită circulaţia maşinilor şi utilajelor, acest fapt jucând un rol de neconstestat în întreţinerea şi rentabilitatea grajdului, deoarece activităţi precum îngrijirea zonei de odihnă sau îndepărtarea mecanizată a dejecţiilor sunt frecvente.
Alternativă: pardoseala plină betonată
Pardoseala plină betonată este, în general, o alternativă economică faţă de cele cu beci dedesubt pentru stocarea dejecţiilor. Totuşi, la calculul costurilor trebuie luată în considerare şi a doua construcţie pentru depozitarea dejecţiilor, precum şi preţurile de achiziţie pentru plugul raclor, pompe, conducte pentru dejecţii, precum şi întreţinerea şi repararea acestora.
Nu mai puţin importantă este execuţia pardoselilor: suprafeţele să fie perfect netede, pentru a împiedica staţionarea lichidelor în cavităţile formate. Ceea ce nu reuşeşte întotdeauna în practică, animalul luând contact mai intens cu zonele umede şi murdare.
La execuţia suprafeţelor de mişcare se utilizează materiale precum beton sau mastic asfaltic, care pot fi acoperite sau nu cu pardoseli din cauciuc.
Betonul se utilizează atât la construcţia aleilor pline cu material, cât şi a celor cu grătare. Caracteristicile betonului, necesare pentru fiecare tip de utilizare, sunt definite prin standardele de calitate actuale. Alegerea betonului potrivit este, de regulă, sarcina celui care întocmeşte proiectul viitorului grajd. Acesta trebuie să asiste la turnarea şi la finisarea corectă a suprafeţei (pentru a preveni uscarea prea rapidă a betonului).
Ca alternativă la turnarea pe loc a betonului, unele firme oferă suprafeţe prefabricate pentru aleile de mişcare din grajd, cu o calitate bună şi constantă a betonului. Preţul lor este mai ridicat, dar el poate fi redus prin montajul prefabricatelor de către fermier.
Masticul asfaltic se pretează doar pentru pardoselile pline, betonate integral. Masticul asfaltic este un amestec de bitum cu materiale solide de diferite granulaţii. Experienţele negative ale fermierilor cu aceste materiale se bazează pe o uzură prea accentuată a ongloanelor vacii în contact cu acest tip de pardoseli.
În numărul următor prezentăm varianta pardoselii cu grătare de beton, precum şi covorul LOMAX pentru exterior – o noutate Kraiburg.
Text şi foto: Kraiburg
Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)