Conferința Donau Soja - Revista Ferma
5 minute de citit

Conferința Donau Soja

donau soja m Conferința Donau Soja

Printre partenerii evenimentului s-au numărat Adama România, Agricesem Grupe Axereal, Agrifutur, All Labs System, BASF Crop Protection, Bunge România, Donau Saat, Euralis Semințe, ITC Seeds, SGS România și Timac Agro. Fiecare dintre partenerii conferinței și-au prezentat ofertele pentru cultura de soia convențională.

Cultura de soia convențională începe să devină atractivă. Nu atât datorită sprijinului cuplat promis de Guvern, cât mai ales datorită unei piețe promițătoare în contextul în care atât floarea soarelui, cât și rapița își pierd din profitabilitate.

 

Fermierii sunt interesați de certificarea producției de soia

Cristi Brânză, inginer agronom și fermier din comuna Viziru, județul Brăila, un cunoscut cultivator de sămânță de soia, este interesat să producă sămânță certificată de soia convențională. Anul acesta va începe cu un lot de 50 hectare. Va mai cultiva soia și în zonele de izolare dintre loturile de hibridare de pe cele peste 1.000 hectare, irigate în totalitate, pe care le lucrează. „Vom folosi mai des soia în rotația culturilor. Asta și pentru că soia este o cultură benefică pentru sol și noi trebuie să ne gândim și la urmașii noștri. Vorba lui Ștefan cel Mare, pământul nu e al nostru, ci al urmașilor urmașilor noștri, în veacul vecilor”, ne declară fermierul. 

Liviu Precup, fermier, administrator la SC Acvila Măcin, județul Tulcea, unde lucrează peste 2.000 ha, ne spune că încă nu a stabilit câte hectare va cultiva cu soia pentru sămânță. Soia convențională a cultivat și anul trecut, însă nu a certificat sămânța. Anul acesta a cumpărat de la SCDA Turda soia bază, soiul Onix, precizând că „doar asta am mai găsit, din păcate”, iar acum este hotărât să o certifice. „Pe zona noastră sunt bune soiurile mai tardive, cu creștere nedeterminată. Eu fac parte din Asociația Dinogeția, care cuprinde fostele IAS Măcin și Văcăreni, adică aproximativ 16.000 ha. Ne este foarte utilă asocierea la achiziția inputurilor. De asemenea, stabilim împreună și unele strategii de vânzare și chiar structurile de cultură pentru campaniile viitoare”, mai spune Liviu Precup, unul din fermierii foarte cunoscuți în zona din sud a țării. 

Viorel Nica, de la Agrichim Fetești, județul Ialomița, este deja veteran în cultivarea soiei convenționale. Anul trecut, fermierul a găzduit una din cele două platforme demonstrative realizate de Donau Soja în România. Tot anul trecut a semănat nu mai puțin de 800 hectare cu soia convențională, majoritatea suprafețelor fiind loturi semincere. Așa că, dacă mulți fermieri spun anul acesta că nu au mai găsit sămânță certificată, pentru campania viitoare se pare că nu va mai fi o problemă. 

 

 

CINE ESTE ȘI CE-ȘI PROPUNE ASOCIAȚIA DONAU SOJA?

Asociația Donau Soja este o organizație neguvernamentală, independentă, internațională, non-profit, cu sediul la Viena. Asociația creează și dezvoltă programe pentru mărirea suprafețelor cultivate cu soia, facilitează accesul fermierilor la programe de instruire, de pregătire și transfer de know-how. De asemenea, se preocupă de creșterea profitabilității fermierilor, stimulează și finanțează programe de cercetare pentru soia, material semincer și tehnologii agricole. Un alt aspect al activității sale îl reprezintă facilitarea accesului fermierilor la diverse piețe de desfacere. 

Membrii și partenerii inițiativei Donau Soja împărtășesc un obiectiv comun: mărirea și securizarea resursei europene de proteină vegetală din soia nemodificată genetic, prin acțiuni de stimulare a creșterii suprafețelor cultivate cu soia, atât în bazinul dunărean, cât și în zonele adiacente din Europa. 

Cât privește certificarea, conform standardului Donau Soja, se iau în considerare doi parametri principali: absența organismelor modificate genetic (OMG) și originea producției să fie din regiunea Dunării. Sistemul urmărește monitorizarea și trasabilitatea soiei din câmp până la ultima etapă de procesare. Certificarea se face diferențiat, pe etape de mișcare sau de transformare a soiei. 

Certificarea culturii de soia este primul pas pentru intrarea în proces și este relativ simplu. Fermierul va declara suprafețele cultivate iar această declarație va face parte din documentația de certificare. Certificarea este făcută de unul dintre organismele de control autorizate de asociația Donau Soja (SGS, ABG, Bureau Veritas, Pro Cert, IKC, SLK, CSQA, OCS). 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →