Conduceri joase, pentru zone răcoroase - Revista Ferma
3 minute de citit

Conduceri joase, pentru zone răcoroase

vita de vie tamaioasa m Conduceri joase, pentru zone răcoroase

Avantajele acestei noi forme de conducere şi, desigur, şi dezavantajele (deoarece nu există perfecţiune, că altfel s-ar opri lumea la acest sistem, şi orice stagnare înseamnă regres) vi le prezint în acest articol.

Avantajele conducerii joase

Marele avantaj al acestei forme este apropierea de sol, viţa primind astfel căldură de la două surse, pământul şi soarele, ceea ce, pentru zonele de cultură a viţei de vie cu deficit termic este foarte important.

Un alt avantaj este economisirea banilor: nu mai avem nevoie de spalier şi de instalarea şi întreţinerea lui.

Trebuie să ţinem cont şi de respectul biologic al plantei: dacă o iubim, ne va iubi.

Facem economie şi la înfiinţarea plantaţiei de viţă de vie. Adică, în loc să cheltuim noi cu prea mulţi butaşi, viţa de vie, sub forma propusă, ocupă un spaţiu foarte mare, până depăşeşte suprafaţa a nouă plante din sistemul clasic de cultură.

Costul aracilor (de un metru) este foarte mic şi se procură uşor, putând fi înlocuiţi cu orice alt suport care ţine coardele suspendate la 15-20 cm deasupra nivelului solului.

Un alt avantaj ar fi utilizarea la maxim a suprafeţei pe care este plantaţia.

De asemenea, datorită faptului că viţa de vie beneficiază de mai multă căldură la bază, este impresionantă cantitatea dar şi calitatea recoltei de struguri. La asemenea plante, ţinând cont de faptul că viţele sunt plantate la 5 metri una de alta, producţia de struguri este de zeci sau sute de kilograme!

În plus, maturarea coardelor de rod este foarte bună.

Ca şi întreţinere, acest sistem de conducere nu necesită eforturi deosebite.

Trebuie să observăm doar dacă este vreo coardă aplecată şi intervenim, legând-o de aracul susţinător. La legare, nu recomand materialul plastic, ci firele din lână, astfel că nu vom avea probleme nici la dezlegare.

Toamna târziu, atât via condusă jos, cât şi cea clasică, se îngroapă acolo unde este necesar. Mai uşor, evident, se vor proteja cu pământ, coardele de la 15-20 de cm înălţime, decât cele de la 40-50 cm.

Dezavantaje

Dezavantajele acestei forme de conducere a viţei de vie sunt comune şi altor sisteme, dar care nu ne aduc beneficiile enumerate anterior. Spre exemplu, nu se poate întreţine plantaţia mecanizat.

În grădina familială, plantată cu viţă de vie în sistemul propus, nici nu este nevoie de mecanizare.

În ceea ce priveşte combaterea bolilor şi a dăunătorilor viţei de vie, care, în forma prezentată, sunt mai intense la nivelul solului, se fac stropiri, dar nu mai frecvente ca şi în sistemul clasic.


Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) – octombrie 2007.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →