Conceptul HerbiSeeds - hibrizi Euralis rezistenţi genetic la erbicide - Revista Ferma
5 minute de citit

Conceptul HerbiSeeds – hibrizi Euralis rezistenţi genetic la erbicide

foto euralis sibiu martie 2012 m Conceptul HerbiSeeds - hibrizi Euralis rezistenţi genetic la erbicide

Evenimentul fusese programat iniţial pentru începutul lunii februarie, dar din cauza viscolului şi a zăpezii care acoperea aproape toată ţara la acea dată, a fost reprogramat. Astfel, deşi seminţele pentru campania de primăvară au fost deja vândute aproape toate, Euralis Seminţe s-a ţinut de cuvânt faţă de colaboratorii companiei, cărora le promisese o lansare “premium”, la fel cum sunt şi produsele firmei.

Evenimentul, găzduit de Hotel Ramada din Sibiu, a început într-o notă destinsă, în compania unei trupe de teatru ce a interpretat o scenetă în care, în centrul atenţiei au fost muschetarii Euralis: Porumbul, Floarea-Soarelui, Sorgul şi Rapiţa de primăvară care au luptat „Toţi pentru unul şi unul pentru toţi” împotriva personajului negativ Buruiană.

Prezentarea tehnică a fost deschisă de Florin Constantin (foto), Country Manager Euralis România & Bulgaria, care a prezentat conceptul inovator HerbiSeeds, ce reprezintă cel mai performant program existent la ora actuală în combaterea buruienilor, bazat pe rotaţia multianuală a culturilor utilizând hibrizi cu rezistenţă genetică la erbicide: porumbul Duo System, floarea-soarelui Clearfield şi sorgul tratat cu antidotul de tip safener Concep III.

„Până acum, firmele de seminţe dezvoltau varietăţi vegetale în mod autonom. Tehnologiile de protecţie a culturilor nu depind în mod neapărat de natura genetică a plantelor de cultură. Acum, includem în genetica plantelor rezistenţe specifice la erbicide care, altminterea, ar distruge şi planta de cultură, nu numai buruienile.

Aceste sisteme erbicide asociate seminţelor permit fermierilor un control mai bun al buruienilor foarte înrudite cu planta care îi interesează, dar şi un control în postemergenţă, în funcţie de specificităţile necesare, pe când până acum, tehnologiile clasice, care presupun în general o erbicidare preemergentă, erau date de fermieri indiferent dacă erau necesare sau nu”, a explicat Florin Constantin.

Conceptul HerbiSeeds, bazat pe tehnologii performante care permit utilizarea unor erbicide specifice împreună cu hibrizi rezistenţi la aceste erbicide, este compus exclusiv din plante nemodificate genetic, ceea ce reprezintă o inovaţie absolută la nivel mondial.

 

Povestea de succes a sorgului în România

Avantajele culturii de sorg au ajutat ca în ultimii ani, această cultură să evolueze simţitor şi în ţara noastră. Astfel, rezistenţa la secetă şi arşiţă, sistemul erbicid integrat Concep III, raportul cost-producţie foarte bun, preţul de achiziţie sensibil asemănător cu cel al porumbului, dar şi faptul că sorgul nu se fură au făcut posibilă alcătuirea unei poveşti de succes a sorgului în România, poveste transpusă în imagini de către Directorul Tehnic al Euralis Seminţe, Dan Maftei.

„Sorgul îşi găşeşte locul natural în România din cel puţin trei motive: este o plantă care se adaugă la rotaţia foarte săracă de la noi, este foarte rezistent la secetă şi arşiţă, mult mai rezistent decât porumbul, noi neavând posibilităţi de irigare, şi este o plantă foarte rustică, este Loganul plantelor de cultură mare.

De asemenea, este cultivat şi pentru că nu se fură atât de uşor ca porumbul şi este perfect substituibil altor cereale în hrana animalelor, profilul nutriţional fiind exact ca cel al porumbului. Ne-a luat trei ani de zile să convingem procesatorii industriali că pot folosi sorgul ca o alternativă la cerealele convenţionale în furajarea animalelor, dar am reuşit să aducem sorgul în România de la 1.000 de hectare la peste 50 de mii de hectare şi avem, în prezent, cota de piaţă majoritară în România pe această cultură”, ne-a mai spus Country Managerul Euralis, Florin Constantin.

Tot în cadrul lansării Euralis, Cătălin Fudulu, Director tehnic formulare Guyomarc’h România, a prezentat caracteristicile tehnice ale sorgului şi utilitatea boabelor de sorg în producţia de furaje combinate.

„Introducând această diversitate de culturi ajutăm solul, nu îl sărăcim”, a spus Ion Antohe, fost profesor universitar la Universitatea Dunărea din Galaţi şi actual „activist în agricultura românească”, după cum s-a declarat, iar Ioan Şandru, Preşedintele Chemical Agro, a ţinut să adauge că „partea vegetativă a sorgului se pretează extrem de bine în furajarea ovinelor, dar şi pentru combustibil la fabricile de brichete”.

Prezentarea tehnică Euralis a fost încheiată de către Mihai Postelnecu, Director Naţional de Vânzări Euralis Seminţe, prin prezentarea întregii echipe Euralis, aplaudată de toţi invitaţii prezenţi. Reprezentanţii unor nume importante în agricultura românească şi colaboratori importanţi ai Euralis, precum Cargill România, Alcedo, Expur, Prutul, Naturevo şi Ipso Agricultură au ţinut să felicite echipa Euralis pentru munca depusă.

Şi pentru că munca multă şi bună trebuie răsplătită şi sărbătorită pe măsură, evenimentul s-a încheiat cu o petrecere energică cu cântec, dans şi voie bună în compania Andreei Bălan şi a interpreţilor de muzică populară din Orchestra Cindrelul Sibiului.

Răsplata adevărată va veni, însă, la toamnă, când cei ce seamănă hibrizii Euralis în această primăvară vor culege recoltele bogate date de genetica, performanţa şi calitatea agronomică de neegalat a varietăţilor Euralis.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →