Mulţi crescători le folosesc în raţiile vacilor de lapte la întâmplare, indiferent de producţia de lapte şi de raţia de bază administrată vacilor.
Concentratele se administrează la vacile care au peste 10 litri de lapte pe zi. Sub această producţie, folosirea concentratelor nu se justifică, întrucât încarcă preţul de cost al laptelui. Cantitatea de concentrate care se administrează unei vaci variază între 0,25 şi 0,35 kg/l lapte.
Pentru a fi pe înţelesul oricărui crescător, prezint în continuare o schemă de lucru (vezi figură) privind modul de utilizare a concentratelor în funcţie de caracteristicile nutritive ale raţiei de bază. Aşa cum se poate constata, pentru început se estimează consumul de furaje în funcţie de cantitatea de hrană administrată şi de calitatea acesteia. În etapa următoare se stabileşte aportul energetic şi proteic al raţiei de bază şi se calculează ce producţie de lapte ar produce animalul cu această raţie.
După cum se poate constata şi din schemă, în condiţiile în care aportul nutritiv al raţiei de bază este dezechilibrat energo-proteic, se intervine cu un concentrat de corecţie (Cc ). La raţia de bază echilibrată se stabileşte apoi, în funcţie de producţia de lapte de acoperit, cantitatea de amestec de concentrate de producţie (ACp) care trebuie administrată. Acp-ul constituie un amestec de concentrate echilibrat energo-proteic, care poate fi comandat la o unitate producătoare de nutreţuri combinate sau poate fi realizat în ferma proprie.


Pe larg despre concentratele în alimentaţia vacilor citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)
Un articol semnat de LAVINIA ŞTEF






