COMOARA VRANCEI din Năruja - peste 100 de ani de folclor - Revista Ferma
4 minute de citit

COMOARA VRANCEI din Năruja – peste 100 de ani de folclor

La miezul zilei, cortina teatrului de vară din Năruja s-a ridicat exclusiv pentru echipa noastră. Cum să nu fim mândri? Am asistat la un obicei de nuntă din Vrancea arhaică, pus în scenă de Ansamblul nărujean ale cărui origini se duc în urmă cu peste o sută de ani! Tradiţiile s-au transmis din generaţie în generaţie, la fel ca şi costumele frumoase, viu colorate şi înflorate ale nărujenilor.

comoara vrancei 1_b
comoara vrancei 6_b
Tânăra generaţie duce tradiţiile Nărujei mai departe
„În primul rând vreau să vă spun: BINE AŢI VENIT la Năruja! Copilaşii au prezentat un moment de la nunta tradiţională din Vrancea arhaică, respectiv momentul în care colacii sunt închinaţi naşilor, se dau cadourile din partea mirilor pentru naşi, are loc jocul găinii şi toate celelalte ofrande pe care mirii le aduc naşilor cu ocazia cununiei. Ansamblul Comoara Vrancei din Năruja are certificatul de naştere cu data 1911, peste o sută de ani. Din generaţie în generaţie s-au transmis jocurile, cântecele, eu personal din anul 2010 mă ocup de acest ansamblu, sunt bibliotecară în Năruja din 1990, iar prin pensionarea directorului de cămin în anul 2010 am preluat şi activitatea căminului cultural şi de atunci mă ocup de amândouă instituţiile”, ne spune Adriana Elisabeta Bratie, adică doamna preoteasă şi doamna bibliotecară, dar mai ales inimosul luptător pentru păstrarea datinilor şi a folclorului din frumoasa Năruja. Copiii de la ansamblu sunt toţi elevi în clasele IV-VII ai Şcolii gimnaziale „Barbu Ştefănescu Delavrancea” din localitate.
Costumele pe care le poartă copiii sunt şi ele parte importantă a tradiţiilor. „Cămăşile sunt ale lor, moştenite din familie iar catrinţele sunt ale ansamblului; o parte dintre catrinţele căminului nu li se potrivesc încă, dar ei cresc şi o să le îmbrace la momentul cuvenit”, ne explică Adriana Bratie.

comoara vrancei 5_b
comoara vrancei 4_b
„Noi aici facem istorie!”
Am întrebat-o pe doamna preoteasă cât îi este de greu să îi mai convingă pe copii să vină la Ansamblu. „Nu este deloc greu şi sunt convinsă că vin cu mare drag, suntem susţinuţi şi de forurile locale, întotdeauna am avut sprijin la consiliul local, la domnul primar. Copiii au fost foarte încântaţi că au avut ocazia să meargă şi în alte părţi să promoveze obiceiurile noastre şi asta îi motivează să vină la repetiţii. Ca să nu mai vorbim de faptul că tot timpul încerc să le explic că tot ce facem noi aici este istorie! Sunt mici, poate acum nu realizează, dar îi văd pe cei mari, generaţia pe care eu am preluat-o, că îşi aduc cu drag aminte de experienţele trăite cu Ansamblul. De Paşti de obicei ne strângem cu toţii şi facem o horă mare aici sub stejar, în faţa căminului, de ni se duce vestea! În ultima duminică a lunii iunie organizăm la noi Festivalul Interjudeţean al Rapsozilor şi Instrumentelor Populare. Se numeşte tot Comoara Vrancei, ca şi ansamblul nostru, este un festival cu tradiţie, vin concurenţi din toate părţile ţării, solişti vocali, grupuri vocale, instrumentişti…”, ne spune cu mândrie directorul Ansamblului „Comoara Vrancei” din Năruja.

Am descoperit cu mare încântare, alături de echipa mea, o parte din comorile cuprinse în… „Comoara Vrancei”. Le mulţumesc şi pe această cale copiilor care ne-au bucurat cu jocul şi cântecul lor, în ciuda temperaturii ridicate din acea zi însorită de iunie. Sincere aprecieri întregii comunităţi din Năruja care, de la mic la mare, duc în ţară şi în lume obiceiurile şi tradiţiile folclorice din inima Vrancei.

Nicoleta DRAGOMIR
foto: Leonard STAFIE
video: Claudiu BOROBEI

comoara vrancei 3_b

comoara vrancei 2_b

comoara vrancei 7_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →