Comisia Europeană combate risipa alimentară - Revista Ferma
2 minute de citit

Comisia Europeană combate risipa alimentară

supermarket11 m Comisia Europeană combate risipa alimentară

Platforma reunește 70 de organizații: statele UE, Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic și Social European, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Programul Națiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător și 37 de organizații selectate de CE, printre care Organizația europeană a consumatorilor, Asociația Europeană a Laptelui (EDA), cooperative precum COPA – Cogeca, Federația Europeană a Băncilor de Alimente (FEBA) etc.

 

România aruncă 2,2 mil. tone de mâncare pe an

Românii aruncă la gunoi peste 2,2 mil. tone de alimente anual, arată estimările Eurostat. Deputatul PMP Petru Movilă a anunțat că va iniția o lege care să oblige comercianții și agricultorii să doneze alimentele nevândute, în loc să le distrugă. Cei care donează alimentele ar putea plăti impozite reduse sau chiar TVA la jumătate, ar vrea inițiatorul.

De asemenea, potrivit proiectului, prețul alimentelor aproape de expirarea termenului de valabilitate va fi redus până la 80%. Proiectul ar mai propunere înființarea unor „Bănci de alimente”, pentru a depozita mâncarea de la cei care o donează.

 

Italia pierde 12 mld. euro

La începutul lunii august, Italia, care pierde anual 12 mld. euro din cauza risipei de alimente, a adoptat o lege ce are ca obiectiv recuperarea a un milion de tone de alimente.

Actul normativ simplifică procedurile birocratice pentru donarea de alimente de către agricultori, industria alimentară și comercianți, care vor beneficia și de reduceri ale taxelor de salubritate dacă donează surplusul de alimente unor organizații de caritate.

Sunt prevăzute și campanii de sensibilizare a consumatorilor. Principala asociație agricolă italiană, Coldiretti, susține că aceștia au o contribuție de 54% la risipa de alimente, mult mai mare decât alimentația publică (21%), marii distribuitori (15%), agricultura (8%) și industria procesatoare (2%), notează Agerpres.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →