În platforma noului sediu de la Timișoara, inaugurat toamna trecută, echipa condusă de Radu Câmpan a monopolizat atenția în prima parte a întâlnirii, oferind informații referitoare la finanțare, la achiziția de piese de schimb și la service. Despre caracteristicile tehnice și avantajele în exploatare ale combinelor W330 și W440 a vorbit Radu Meșină, specialist de produs pe partea de recoltare în cadrul companiei. „Combinele W330 și W440 înlocuiesc practic modelele 1450, 1470, 1550 și 1570, care nu mai făceau față din punct de vedere al normelor de poluare europene și, în plus, erau asamblate tocmai în Brazilia. Sunt mici, noi le recomandăm fermierilor care dețin suprafețe între 50 și 150 de hectare. Dar se potrivesc și acelora care doresc să facă prestări de servicii. Sunt combine care se strecoară foarte ușor, au un gabarit redus, sunt extrem de manevrabile, întorc fără probleme pe parcele mici”, ne asigură reprezentantul IPSO.
Agricultură performantă, la scară redusă
Modelul W440 expus în platforma de la Timișoara a fost supus anterior unor testări aproape extreme în diferite locații din țară. „În județul Tulcea, la cultura de grâu, am lucrat cu ea de dimineața până seara, ca să vedem cum se comportă, ce consum are, ce spargeri rezultă, care sunt pierderile. Am încercat-o pe sole destul de mari, de 50 de hectare, și am descărcat din mers. Iar rezultatele au fost pe măsura așteptărilor. Pierderile au fost între 0,7 și 0,8%, atât în ceea ce privește boabele sparte sau impuritățile din buncăr, cât și în spatele combinei. Totodată, consumul de motorină a fost în jur de 11,5 litri, iar cel de aditiv AdBlue de numai 2,8 la sută. Pe de altă parte, în Botoșani am testat-o pe suprafețe mici, sub un hectar, și în condițiile unei culturi mai umede, îmburuienate. Am urmărit-o apoi în județul Buzău, unde a rulat pe sole atât mici, cât și mari, în spatele altor combine, pentru a putea face comparații. După campania de recoltat la grâu, ne-am decis că merită să o aducem în România, pentru că este o combină care nu ne va face de rușine”, consideră specialistul.
Capacitate mare a buncărului de cereale
Oferind fiabilitate și simplitate, la un cost de exploatare redus, aceste combine John Deere sunt rezultatul unui acord de marketing cu producătorul finlandez Sampo-Rosenlew, fiind echipate cu motoare ce dezvoltă între 216 și 253 cai putere. Modelul W440 (echipat cu șase scuturători) este disponibil în două versiuni, cu sau fără cilindru de pre-treierat (PTC) – acesta este standard pe modelul W330 (cu cinci scuturători), combină care are o capacitate a buncărului de cereale de 5.200 litri. Varianta W440 de bază dispune de un rezervor de 6.500 litri, în timp ce în configurația PTC spațiul de stocare are un volum de 7.600 litri și poate fi golit complet în doar 76 de secunde! De asemenea, prezența pre-bătătorului și existența sistemului activ de separare a spicelor netreierate constituie elemente de noutate și de exclusivitate pentru cele două combine. În funcție de model, acestea pot fi echipate cu hedere de dimensiuni între 3,9 și 6,9 metri.
Cabina confortabilă și silențioasă oferă un mediu de lucru relaxant și lipsit de stres în lungile zile petrecute în câmp. Operatorul are acces facil la toate funcțiile prin intermediul interfeței de control integrată în cotieră, în timp ce ecranul tactil color este poziționat pe stâlpul din colțul cabinei.
Cine s-a convins că merită să investească în achiziția unei astfel de combine, trebuie să știe că IPSO Agricultură oferă posibilități de finanțare în sistem de leasing sau credite bancare, acordând și sprijin la întocmirea dosarelor.