Pentru a avea eficienţa scontată, la fiecare tratament trebuie folosită altă gamă de produse sau, în cel mai rău caz, un produs poate fi folosit la cel mult două tratamente.
Folosirea aceloraşi produse pentru efectuarea mai multor tratamente scade eficienţa acestora, din cauza dezvoltării unor suşe de rezistenţă în populaţiile de agenţi patogeni.
Deoarece substanţele chimice de combatere au efecte poluante asupra mediului înconjurător, măsurile de protecţie fitosanitară trebuie aplicate în complex (combaterea integrală). Bolile criptogamice sunt bolile care produc cele mai însemnate pagube culturii viţei de vie. În strategia de combatere a acestor boli, metodele cele mai eficiente sunt, din păcate, metodele chimice.
Boli ale viţei de vie
• Mana viţei de vie este boala cea mai periculoasă, deoarece atacă toate organele verzi (lăstarii tineri, frunzele, inflorescenţele, strugurii în formare). Atacul se manifestă prin apariţia pe frunze a unor pete untdelemnii în dreptul cărora, pe dosul frunzei, se formează un puf albicios.
Atacul de mană trebuie prevenit deoarece, după ce infecţia s-a produs, ciuperca se combate foarte greu, şi numai cu ajutorul fungicidelor sistemice. Atacul este favorizat de timpul umed şi călduros. Alegerea produsului combativ trebuie să se facă ţinând cont de preţ, eficacitatea acestuia, de efectele secundare asupra altor boli şi de posibilitatea apariţiei formelor rezistente.
În prima parte, până la înflorit, se recomandă folosirea fungicidelor acuprice, care favorizează creşterea: Tiradin, Zineb, Vandozeb, Poliram. În a doua parte se recomandă produsele pe bază de cupru, care favorizează maturarea lemnului: Dithane, Cupromix, Ridomil Cupru. În cazul unor infecţii, cele mai eficiente produse sunt cele sistemice sau penetrante: Mikal, Aliette, Curzate, Ridomil Gold Plus, Te Moal, Secure.
• Făinarea este produsă de ciuperca Uncinula necator, care atacă toate organele verzi ale viţei de vie, pe care dezvoltă un miceliu pâslos de culoare alb-gri, acoperit de o pulbere cu aspect de “făinare”, reprezentând conidiile ciupercii. Atacul este favorizat de timpul călduros şi secetos.
Combaterea se realizează cu produse pe bază de sulf: sulf muiabil, Tyovit, Microtiol, Falcon, Postalon, Topas, Kumulus, Tilt, Anvil, Rubigan, Karathane, Bayleton.
• Putregaiul cenuşiu este produs de ciuperca Botryotinia fukeliana. Ciuperca este polifagă şi atacă toate organele verzi ale viţei de vie. Atacul cel mai periculos este pe struguri, mai ales toamna, când strugurii intră în pârgă.
Pieliţa bobului se brunifică, se desprinde uşor de pe pulpă şi întreg bobul putrezit se acoperă cu un praf cenuşiu, reprezentat prin sporii ciupercii. Atacul de putregai cenuşiu este favorizat de timpul rece şi ploios.
Pentru efectuarea tratamentelor se poate utiliza: Mytos, Derosal, Topsin, Metoben, Rovral, Ronilan, Sumilex.
Dăunători
• Filoxera. Împotriva filoxerei nu există metode eficiente de combatere directă, combaterea realizându-se indirect, prin altoire.
• Moliile strugurilor – se pot combate prin efectuarea a unul sau două tratamente cu: Sevin 85WP, Victenon WP, Decis 2,5CE, Karate 25CE, Carbetox 37CE.
• Acarienii produc pagube însemnate în plantaţiile viticole. Tratamentele de combatere pot fi efectuate cu produsele: Neoron 500 Ec, Mitak, Kelthane, Zolone.
SCHEMĂ EFICIENTĂ DE TRATAMENTE PENTRU BOLI ŞI DĂUNĂTORI
• pentru întrega perioadă a ciclului de vegetaţie
COMBATEREA BURUIENILOR
În multe situaţii, buruienile sunt gazde pentru boli şi dăunători. Combaterea lor se poate face pe cale chimică, mecanică sau combinată. Folosirea erbicidelor pentru combaterea buruienilor, în combinaţie cu lucrările de mobilizare a solului, duce la realizarea de economii băneşti, la reducerea numărului de treceri ale tractorului, la reducerea consumului de pesticide şi, în final, la combaterea integrată şi mai eficientă a buruienilor.
SISTEM DE ERBICIDARE