CNDP 2012, la faza de experiment - Revista Ferma
5 minute de citit

CNDP 2012, la faza de experiment

dsc08378 m CNDP 2012, la faza de experiment

Reprezentanţii crescătorilor de ovine şi caprine poartă discuţii cu Ministerul Agriculturii pe tema elaborării Ordinului MADR privind modul de implementare, condiţiile specifice şi criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine pentru anul în curs.

Proiectul de Ordin este în faza finală a discuţiilor şi se pare că atât reprezentanţii fermierilor, cât şi Ministerul, au convenit ca din acest an, în câteva judeţe, să se implementeze un program pilot, un fel de experiment, care să testeze capacitatea de organizare şi de acţiune a asociaţiilor de profil, în vederea preluării, de la stat, a unor servicii precum identificarea animalelor.


Centre pilot în opt judeţe

În fiecare judeţ, APIA va delega o asociaţie care să pretipărească şi să preia cererile tuturor beneficiarilor din judeţul respectiv. “Este o propunere a domnului ministru, pe care ne-am asumat-o ca responsabilitate. Marţi (20 martie a.c.) am avut ultima discuţie la minister pentru a desemna acele asociaţii care vor genera din sistemul informatic cererile beneficiarilor.

APIA va delega, în baza unui contract, o singură asociaţie pilot pentru un judeţ. Am selectat opt asociaţii care îndeplinesc cerinţele, adică sunt dotate cu 4-5 calculatoare şi cu internet de mare viteză, deţin suficient spaţiu de lucru şi au 4-5 angajaţi contractuali pe perioadă nedeterminată, dar şi personal temporar”, ne-a declarat Ionică Nechifor, secretar general al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Romovis 10 mai 2006”.

 

Dreptul la… viză

În celelalte judeţe, se va proceda ca şi anul trecut, cu deosebirea că cererea de plată eliberată de APIA va fi vizată de una dintre asociaţiile cu drept de viză.

Potrivit reprezentantului Romovis, actul normativ va stabili şi criteriile pe care trebuie să le îndeplinească asociaţiile care vor ştampila cererile de plată. “Într-un judeţ, cererile beneficiarilor pot fi vizate de mai multe asociaţii, cu condiţia ca acestea să facă dovada că sunt funcţionale: să prezinte un bilanţ pe 2011, să aibă angajat cel puţin un specialist, inginer zootehnist sau medic veterinar, cu vechime de peste 6 luni în organizaţia respectivă.

Asociaţie nu înseamnă doar preluarea unui contract de păşune şi încasarea cotizaţiilor. În 2011, în judeţul Botoşani spre exemplu, au vizat cereri vreo 13 asociaţii, după care au dispărut. Acum se vor reactiva.

Propunerea mea pentru asociaţiile comunale este să se afilieze organizaţiilor judeţene. Deocamdată, încercăm să cuprindem într-o structură piramidală tot ce înseamnă asociaţii locale, cu reprezentare la nivel judeţean şi naţional“, a precizat Nechifor.

Potrivit acestuia, membrii asociaţiilor comunale afiliate la asociaţia judeţeană ar avea două opţiuni: primesc viză fie de la asociaţia comunală, împuternicită de organizaţia judeţeană să ştampileze cererile, fie direct de la asociaţia judeţeană, unde se prezintă cu o adeverinţă care-i atestă calitatea de membru al asociaţiei afiliate, după care depune cererea personal la APIA.

Timişul va fi unul dintre judeţele care vor “experimenta” noua metodologie, cu implicarea celor trei organizaţii judeţene afiliate Federaţiei Romovis. “Am acceptat să colaborăm în cadrul acestui program pilot, pentru că numai dacă suntem organizaţi vom avea reprezentativitate. Dacă va fi aprobat prin Ordinul MADR, atunci ar urma să ne constituim în trei centre zonale.

Problema este alta, nu văd cum putem determina un fermier neafiliat sau înscris în altă asociaţie să se orienteze spre asociaţiile aşa-numite acreditate, fără a încălca dreptul la libera asociere”, ne-a declarat Ovidiu Ogîrtin, preşedintele uneia dintre cele trei asociaţii judeţene ale crescătorilor de ovine din Timiş.


CROTALIEREA ELECTRONICĂ E OBLIGATORIE

Pentru a fi eligibile la plata CNDP, femelele născute începând cu anul 2010 trebuie să fie, obligatoriu, identificate electronic, la momentul depunerii cererilor. Animalele neidentificate electronic nu apar în baza de date a ANSVSA, prin urmare vor fi eliminate de la plată direct din sistemul informatic. “Anul trecut, 140 de fermieri au fost depistaţi la supracontrol cu femelele din 2010 fără crotalie electronică. Jumătate din cazuri s-au înregistrat în judeţul Vaslui”, spune Nechifor. 

Animalul trebuie să fie identificat şi declarat medicului concesionar în termen de nouă luni de la data naşterii, pentru a fi operat în baza de date. Dacă se depăşesc cele 9 luni, medicul îi va percepe fermierului taxa de 3,50 lei, bani pe care statul îi decontează doar în intervalul celor nouă luni.

“Sfatul meu este ca procesul verbal cu animalele crotaliate să fie însoţit de o adresă înregistrată la medicul concesionar, cu dată de intrare, ca dovadă că animalele au fost declarate medicului veterinar în termenul prevăzute de lege”, a adăugat Nechifor.

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →