Claudiu Frânc: „Program românesc, lapte din Polonia, etichetă cu Guvernul României"! - Revista Ferma
3 minute de citit

Claudiu Frânc: „Program românesc, lapte din Polonia, etichetă cu Guvernul României”!

În anumite zone, la unii procesatori, cu un specific aparte în activitatea de producţie, se simt efectele crizei. Acest lucru este ca urmare a repartiţiei destul de neuniforme a procesării pe teritoriul României. Exemplul elocvent este cel al fabricilor mici de prelucrarea laptelui care lucrau pentru HORECA şi care nu mai au piaţă de desfacere în acest moment”, a declarat pentru FERMA liderul FCBR.    

Sunt companii care nu folosesc lapte din producţia internă!  
Claudiu Frânc susţine că piaţa laptelui este afectată, dar nu într-o măsură atât de mare cum se plâng unii. Spre exemplu, criza actuală nu afectează prea mult firmele implicate în Programul guvernamental „Laptele şi Cornul” care este suspendat. „Sunt companii care aduceau lapte din Polonia pus gata în pahare şi apoi se lipea eticheta cu… Guvernul României! Deci nu utilizau lapte de pe piaţa internă. Sau HORECA – industria ospitalităţii – care deţine 20% din cota de piaţă, nu foloseşte produse din lapte, ci produse analogice (uleiuri vegetale, substituiri de lapte), fapt pentru care noi am  tras semnale de alarmă”, precizează preşedintele FCBR.    

Să ne asigurăm mâncarea!
Potrivit lui Claudiu Frânc, Federația Crescătorilor de Bovine din România asigură 90% la sută din laptele de procesare din România, iar importul extracomunitar reprezintă circa 10%, nivel ce se menţine constant de circa şapte ani.
„Pentru că în perioada următoare ne va paşte o criză alimentară, noi am trimis o adresă către Ministerul Agriculturii prin care am insistat să se procedeze la stocarea privată a produselor din lapte. Şi avem destule produse ca să le putea păstra, începând cu unt, lapte praf şi până la caşcavaluri. Apoi, trebuie făcute acele stocuri de siguranţă naţională pe care noi le-am avut cândva pe toate sectoarele agroalimentare: lapte, carne, peşte, cereale…  
Pe de altă parte trebuie să ne gândim să susţinem fermierii şi să încurajăm investiţiile în producţia primară agricolă, atât vegetală cât şi zootehnică, ca să ne putem asigura securitatea alimentară a ţării. Şi aici trebuie folosite toate mijloacele financiare pe care le avem la dispoziţie pentru că trebuie să ne asigurăm mâncarea!”, a susţinut Claudiu Frânc.

Fabrica de lapte de la Sascut_b

foto arhiva Ferma

–––––

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →