"Civilizaţia face diferenţa dintre ogor şi maidan" - Revista Ferma
3 minute de citit

„Civilizaţia face diferenţa dintre ogor şi maidan”

coperta oct m "Civilizaţia face diferenţa dintre ogor şi maidan"

Deja nu mai este o noutate pentru nimeni. Ilie Sârbu a demisionat, în data de 1 octombrie a.c., din funcţia de ministru al Agriculturii, ca urmare a disputelor politice dintre cele două partide din coaliţia de guvernare – PSD şi PDL, dispute ce au dus la demisia tuturor miniştrilor PSD din funcţii. L-au urmat îndeaproape cei doi secretari de stat din Ministerul Agriculturii care au fost numiţi de PSD, Liviu Harbuz şi Cătălin Aurelian Roşculete.

Interimarul de la agricultură este Radu Berceanu, care mai are o normă ministerială, la transporturi. Ca să se ştie clar şi de la bun început că n-are omul de gând să devină expert într-ale agriculturii, Berceanu a explicat că „totul este complicat” în acest domeniu şi că oricum problemele tehnice le va discuta cu specialiştii. Oare cine-s specialiştii? Cei demisionari sau cei ce vor veni la minister nu se ştie când?

Dar să lăsăm Ministerul să se organizeze şi să trecem la preşedinţie. Nu, nu pe la palat, ci pe teren, în turneul de „recuperare şi promovare imagine”. Şi îl găsim pe preşedintele Băsescu la Timişoara, în plină campanie agro-electorală, mărturisind cu mâhnire că am ajuns să importăm 70 la sută din ceea ce consumăm, după care vine şi explicaţia mult aşteptată: „ceva este greşit în politicile noastre”.

Să nu fim modeşti… aproape totul e greşit în politicile actuale! Dar până la urmă, spune o vorbă din popor, chiar şi pe tronul cel mai înalt, tot cu fundul se şade. Şi nu ştiu cum se vede lumea de-acolo, de „sus”, dar aici, la nivelul solului, problemele au cam rămas aceleaşi: e campanie, deci nu sunt bani, există promisiuni dar bani tot nu se dau, agricultura suferă dar n-are cine să o bage în seamă şi, uite-aşa, mai trece un an agricol.

A mai plecat un ministru? Deja nu le mai ţine nimeni socoteala. Au plecat şi secretarii? Păcat, abia se obişnuiseră şi ei cu greul agriculturii. A plecat şi Daniel Constantin de la conducerea APIA? Asta va însemna că se vor da subvenţiile sau că vor întârzia şi mai mult?

Probabil că nici de data aceasta, supărările politice ale unuia sau altuia nu vor schimba nimic în mai bine. Poate că nici nu vor face mai rău. Cândva însă, în viitorul apropiat, mai jos de-atât nici nu se va mai putea merge… Una peste alta, ce-am avut şi ce-am pierdut?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →