Ciocolată, scorţişoară sau lămâie – tratamente BIO pentru CĂPŞUNI - Revista Ferma
2 minute de citit

Ciocolată, scorţişoară sau lămâie – tratamente BIO pentru CĂPŞUNI

În condiţii ideale, căpşunul bio poate asigura o producţie de până la 30 de tone la hectar. „Pentru noi este imposibil să atingem potenţialul genetic al plantei. Pentru că în afară de apa pe care o dăm prin picurare, îngrăşământul natural (gunoi de grajd) pe care îl încorporăm la pregătirea patului germinativ şi puţin calciu de rocă, dacă e cazul, nu intervenim cu nimic altceva. Încercăm să evităm pe cât posibil tratamentele, deşi e vorba strict de soluţii acceptate în agricultura ecologică”, spune Maria Codrea, cultivator din judeţul Satu Mare.

capsuni bio 02_b

Alge şi ciocolată pentru controlul bolilor

Tratamentele pe care le administrează prin sistemul de picurare sunt pe bază de alge sau ciocolată. Împotriva Botrytis există tratamente pe bază de scorţişoară sau lămâie. Iar în maximum o oră de la aplicare, fructele pot fi deja consumate, fără probleme. Din cauza ploilor şi temperaturilor scăzute, anul acesta prima recoltă a ieşit pe poarta fermei abia după 1 iunie. De obicei, primele fructe erau culese la mijloc de mai.

„Cele mai productive şi mai apreciate soiuri sunt Clery şi Joly. Consumatorul român caută ca fructele să fie cât mai dulci şi dacă se poate să aibă gustul de odinioară. Dar sunt interesaţi şi de aspect. Iar noi, pe lângă aceste caracteristici, ne dorim să aibă şi rezistenţă la transport, pentru a fi consumate în 2-3 zile după recoltare. Dar cum nu tratăm chimic cultura, fructele se strică mai repede”, a precizat tânăra.

Citiţi AICI reportajul integral cu tânăra producătoare de căpşuni!

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →