Cine plătește... reducerea TVA? - Revista Ferma
4 minute de citit

Cine plătește… reducerea TVA?

foto pag14 m Cine plătește... reducerea TVA?

Șeful Romalimenta a explicat că retailerii nu vor înregistra pierderi după reducerea TVA, însă pe partea de producție vor fi pierderi, deoarece au crescut salariile, dar și tarifele la energie.

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România spune că, până la urmă, reducerea TVA este bună pentru producătorii de lapte, însă doar parțial: „Tot ce se consumă pentru hrana animalului și a omului va avea TVA 9%, aici intră premixurile, tărâțele. E convenabil doar în parte, pentru că majoritatea fermierilor își produc furajele, și tot ce folosesc pentru producerea de furaje – îngrășăminte, erbicide, pesticide – cumpără cu TVA 24%, dar suntem conștienți că trebuie făcut ceva dacă vrem piață pentru lapte, și-așa sunt probleme mari cu vânzarea laptelui”.

 

ARC: Toleranță zero pentru evazioniști

Membrii Asociației Române a Cărnii susțin că reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare trebuie să se regăsească în prețul la raft al alimentelor, și, în plus, să fie urmată de un amplu proces de combatere a evaziunii fiscale, prin toleranță zero și sancțiuni drastice pentru cei care eludează statul.

Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări, este convins că prin reducerea TVA, bugetul statului ar pierde doar 40 mil. euro, față de 71 mil. euro, cu cât îl păgubesc evazioniștii din sector acum. „Întreaga cantitate de carne de pasăre vândută în România ar fi fiscalizată și noi nu ar trebui să mai importăm cantități așa mari din Franța, Polonia, Ungaria, principalii concurenți ai fermierilor români”, spune Van.

„(…) Chiar dacă apicultorii persoane fizice nu ar beneficia de pe urma reducerii, ne gândim și la cei autorizați, care sunt fiscalizați și ne gândim, mai ales, la cumpărător, pe care trebuie să-l apropiem de acest sector și de produsele apicole, în sensul creșterii consumului de miere în România”, a afirmat președintele Asociației Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea.

 

Retailerii renegociază taxele și cresc prețurile

Reducerile de preț și creșterea consumului, argumente puternice ale susținătorilor reducerii TVA de la 24% la 9%, sunt însă incerte. Unele hipermarket-uri încearcă deja să renegocieze taxele cu furnizorii, iar unele magazine au crescut deja prețurile.

„(…) E o șmecherie și trebuie să nu o acceptăm. Adică ei se afișează că reduc prețul la raft cu 12% sau cu cât o fi din TVA, iar în schimb cer taxe suplimentare și majorarea taxelor existente ca să suplinească această diferență. Deja avem două semnale foarte importante și o să sesizăm Consiliul Concurenței și toate organele statului (…). Ne vom bate serios pe tema aceasta”, a spus, citat de Agerpres, Aurel Popescu, președintele Patronatului Rompan.

Întrebat cum comentează faptul că, după anunțul de scădere cu 15% a TVA la alimente, mulți comercianți au mărit prețurile cu circa 30%, premierul Victor Ponta a declarat că o reducere atât de mare a TVA este imposibil să nu se observe în prețurile alimentelor. „Am vorbit și cu ministrul Agriculturii, care va avea o întâlnire cu reprezentanții retailer-ilor, am vorbit cu președintele Consiliului Concurenței, vom avea grijă cu toate instituțiile statului, în limite legale, să se întâmple acest lucru (…)”, a spus Ponta, citat de Agerpres.

 

Nici o taxă redusă fără o taxă crescută

Măsura de reducere a TVA la alimente va veni la pachet, probabil, cu creșterea unor impozite în alte domenii, avertizează Adrian Mitroi, profesor de investiții și finanțe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice. „Ea (reducerea TVA- n.red.) va veni la pachet, probabil, cu niște măsuri de înăsprire fiscală pe alte paliere, adică impozite pe proprietate, pe capital (…)”, a declarat Mitroi, citat de Agerpres.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →