Cine a plecat acasă cu ”Miss Agraria 2023”? - Revista Ferma
6 minute de citit

Cine a plecat acasă cu ”Miss Agraria 2023”?

Crescătorii de animale au avut ce admira în acest an la Zootehnica Show. Programul a cuprins prezentări zilnice de animale în ring, dezbateri pe teme de actualitate privind creșterea și sănătatea ovinelor, caprinelor și taurinelor, dar și expunerea în standurile cooperativelor și asociațiilor participante de exemplare deosebite din rase de carne și lapte de ovine, caprine și bovine, pe toate categoriile de vârstă.
Vă prezint, pe scurt, cele mai importante momente surprinse la Zootehnica Show – Agraria 2023.

zootehnie la agraria 02_b 

PARADA BERBECILOR DIN RASA ȚURCANĂ

Țurcana a fost, fără doar și poate, vedeta standurilor de ovine de la Agraria iar eforturile de ameliorare genetică a rasei s-au văzut cu ochiul liber, în calitatea animalelor prezentate.
Cooperativa Agricolă Miorița Silvaniei şi Registrul Genealogic Dacia au organizat o paradă a berbecilor dar și o bonitare în ringul Zootehnica Show, cu efectuarea unui control demonstrativ al performanțelor de producție.
La standul cooperativei a avut loc și lansarea catalogului ”TOP 100 valori de ameliorare” care cuprinde realizările obținute de crescătorii membri și este editat periodic.
Înființată în anul 2020, Miorița Silvaniei Cooperativă Agricolă a reușit să coaguleze în jurul ei peste 600 de crescători din 4 județe din centrul Transilvaniei, cu un efectiv total de 200.000 capete ovine din 3 rase diferite.
Activitatea de bază este CPP pentru specia ovină, acreditată de ANZ prin Registrul Genealogic Dacia.

zootehnie la agraria 01_b 
Miss Agraria și fiica ei, născută în a doua zi de târg și botezată Agraria 2023

 

BOVINE DE CARNE LA AGRARIA

Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România este recunoscută ca Societate de Ameliorare ce desfășoară programele de ameliorare la rasele de carne Charolaise și Limousine.
În prezent A.C.B.C.R. are un număr de 219 membri crescători ai rasei Charolaise (efectiv total 9103 capete) și 215 membri crescători ai rasei Limousine (efectiv total 9774 capete)
De asemenea, în județul Suceava A.C.B.C.R. are un număr de 310 membri crescători ai raselor BR-SIM, BNR-HO, B, MO, PT (efectiv total 4625 capete), pentru care se efectuează controlul performanțelor producției de lapte, colaborând pe partea de ameliorare cu: Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România, Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească Tip Simmental, Asociația Crescătorilor de Taurine Brună-Schwyz și Asociația Angus RO.

zootehnie la agraria 03_b 

ȚURCANA: LEGENDĂ și TRADIȚIE

Asociația Păstorul Crișana Arad împreună cu asociațiile partenere din județul Cluj – Cooperativa Transilvania, Cooperativa Someș Arieș, Asociația Ijarul și Asociația Someșana – au organizat mai multe evenimente dedicate oieritului autohton, sub genericul ”Țurcana: Legendă și Tradiție, Evoluție și Competiție”!
Vizitatorii s-au bucurat și de gustul autentic al produselor din carne și lapte de Țurcană aduse la târg de crescători.
Ideea lansată anul trecut la Agraria de prezentare video a vieții și obiceiurilor de la stână a continuat și la această ediție, cu proiecțiile ”JINA” și ”Transalpina, drumul regilor” – povești de odinioară cu tâlc și folclor.
Nu au lipsit nici dezbaterile tehnice și prezentările de animale. Astfel, la ”Ora de zootehnie” powered by MSD Animal Health și ținută de doctorul Mircea Badea s-au discutat noutăți legate de aspectele sanitar-veterinare privind creșterea ovinelor. În ring au fost aduse exemplare aparținând principalelor populații ale rasei Țurcană: varietățile bălă, oacheșă, brează și bucălaie.
Asociația Păstorul Crișana Arad urmărește crearea unei perspective corecte asupra animalului de reproducție, dar și promovarea unui concept de continuitate sub care acționează organizația, și anume: ”îmbunătățim rasa Țurcană menținându-i rusticitatea”!

zootehnie la agraria 04_b 

CEA MAI FRUMOASĂ BĂLȚATĂ

Juriul nu a avut deloc o misiune ușoară atunci când a venit momentul desemnării celei mai frumoase vaci Bălțată Românească din expoziție.
În cele din urmă, râvnitul titlu de MISS AGRARIA 2023 a revenit unei vaci multipare din ferma Agro Cosm Fan din Sânnicoară, judeţul Cluj, fericitul câștigător fiind Cosmin Moldovan, proprietarul exploatației.
Ferma este membră a Cooperativei Agricole Someş-Arieş și deține un efectiv total de peste 300 capete taurine din rase de lapte și de carne: Bălțată Românească, Holstein și Black Angus. Laptele obținut este procesat în unitatea proprie, realizată prin fonduri europene iar carnea este prelucrată în carmangeria societății.
Cea mai valoroasă Bălțată din expoziție este mămica vițelei fătată în a doua zi de târg și care a fost botezată AGRARIA 2023!

 zootehnie la agraria 07_b

 

MAGAZIN ONLINE AL ACVBR-SIM

Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată românească” tip Simmental a lansat la Zootehnica Show platforma online pentru produsele premium din carne și lapte de Bălțată românească: baltataromaneasca-produseromanesti.ro.
Asociația a lansat și lucrarea ”Ghid practic pentru crescătorii de vaci cu lapte”, care vine în sprijinul fermierilor cu informații privind condițiile de bunăstare, măsură finanțată prin PNS.
Au fost prezentate junincile din rasa Bălțată Românească, descendente ale taurilor proprietatea Acvbr Sim, găzduiti de Semtest Craiova.
La standul Asociației vizitatorii au degustat specialitățile din carne de BR. Noul produs – hamburgerul – a fost la mare căutare!

zootehnie la agraria 05_b 

ȘI-AU DAT MÂNA PENTRU ZOOTEHNIE, LA AGRARIA

Nu putem cuprinde într-un singur articol 4 zile de târg pline cu evenimente zootehnice.
• Mai precizez că Asociația Aberdeen Angus România, prezență constantă la Agraria, a organizat ”Parada taurinelor” și o dezbatere cu tema “Cum să produci în România carne de vită de calitate”.
• ”Ziua Fermierului Montan” nu a lipsit nici de la această ediție, evenimentul fiind organizat de Federaţia Agricultorilor de Munte DORNA. Conferința a continuat cu o degustare de ”bunătăți de la munte”.
• La Jucu a fost prezentat și proiectul Grazing4AgroEcology al USAMV Cluj-Napoca, prin workshopul “Transformă pășunatul într-o practică viabilă din punct de vedere economic”.
• Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP a organizat o întâlnire cu fermierii mici și mijlocii crescători de bovine pentru a le prezenta beneficiile asocierii din perspectiva ”Farm to Fork”.
• Karpaten Meat GROUP – ferma de bovine Angus din Sibiu a prezentat în ring 3 masculi castrați, pentru a evidenția atât caracteristicile genetice cât și factorii de creștere cei mai importanți care definesc calitatea cărnii.

zootehnie la agraria 06_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →