2 minute de citit

Cinci ţări găzduiesc peste 90% din culturile OMG

Potrivit celui mai recent raport al Serviciului Internaţional pentru Achiziţionarea Aplicaţiilor Agro-Biotehnologice (ISAAA), în 2018, nu mai puţin de 191,7 milioane de hectare erau cultivate cu plante transgenice în 26 de ţări, cu 1,9 milioane de hectare mai mult (respectiv 1%) decât cu un an înainte.

culturi-biotehnologice_bStatele Unite ale Americii, Brazilia, Argentina, Canada şi India exploatau un total de 174,5 milioane hectare de culturi biotehnice, echivalentul a peste 90% din suprafaţa totală globală. SUA sunt de departe principalul motor, cu 75 milioane de hectare alocate culturilor transgenice (în special soia, porumb şi canola), în timp ce Brazilia vine tare din urmă, cu cele 51,3 milioane de hectare semănate în 2018.

Argentina şi-a menţinut poziţia a treia în clasament, cu o suprafaţă de 23,9 milioane de hectare, în timp ce Canada a ajuns la 12,75 milioane de hectare, iar în India 6 milioane de fermieri au cultivat în 2018 o suprafaţă de 11,6 milioane hectare de bumbac Bt.

Spania şi Portugalia sunt singurele state europene care au adoptat în cultură plante transgenice în 2018, acestea mizând în continuare pe porumbul modificat genetic. Interesant este că Cehia, care s-a aflat şi ea pe această listă, se pare că a renunţat la cortofii Bt.

La nivel mondial, porumbul este cea mai populară cultură biotehnologică, cu 58,9 milioane de hectare cultivate în 2018, echivalentul a aproximativ 31% din totalul suprafeţelor ocupate cu porumb în întreaga lume.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →