Cifre oficiale: recolta de cereale a UE din sezonul trecut, peste medie - Revista Ferma
3 minute de citit

Cifre oficiale: recolta de cereale a UE din sezonul trecut, peste medie

Temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor din primăvară şi prima parte a verii în Europa de Vest, în special în Franţa, vestul Germaniei şi Spania, au afectat culturile de cereale, limitând într-o oarecare măsură producţiile. Pe de altă parte, vara a fost caracterizată de valuri intense de căldură în sud-estul Europei (România, Ungaria şi Bulgaria) şi secetă în Italia şi Peninsula Iberică. Cu toate acestea, precipitaţiile care au căzut la sfârşitul verii au fost benefice pentru culturile semănate în primăvară, dar au împiedicat recoltatul în unele regiuni din nordul Europei (Germania, ţările Baltice).

Astfel, în anul agricol precedent, producţia de grâu utilizabilă în UE a ajuns la 141,6 milioane tone, ceea ce corespunde unei creşteri de 1,7% faţă de media ultimilor cinci ani. Producţia de grâu dur a scăzut însă în comparaţie cu recoltele generoase din ultimii ani, deşi a rămas totuşi la un nivel înalt – 9,3 milioane tone, cu 13% peste media din ultimii cinci ani.

Recoltare grâu_bDe asemenea, producţia totală de orz a UE a scăzut uşor până la 59 milioane de tone, cu 2% sub media ultimilor cinci sezoane. Evoluţia a fost influenţată, în principal, de seceta din Spania. Producţia Germaniei a rămas stabilă la 11 milioane tone, în timp ce Franţa a crescut la 12 milioane tone. În general, a existat o scădere a producţiei de orz de primăvară din cauza randamentelor slabe, în timp ce orzul de toamnă a rezistat ceva mai bine.

Recolta de porumb a Uniunii Europene a crescut pentru al doilea an la rând, după o scădere semnificativă în sezonul 2015/2016. Astfel în ultima campanie s-a recoltat 65 milioane de tone, cu 4% peste media ultimilor cinci ani. Franţa a înregistrat cea mai mare creştere, până la 14,5 milioane de tone. În UE-N13, recolta de porumb a rămas stabilă, însă situaţia variază de la o ţară la alta. Cele mai recente cifre pentru producţia de porumb din România vorbesc de o cantitate-record, respectiv 14,8 milioane de tone.

Pe de altă parte, recolta de secară a crescut uşor anul trecut, dar este încă cu 12 procente sub media ultimelor cinci sezoane, ajungând la 7,3 milioane tone. Producţia de triticale este pe un trend descendent pentru al treilea an consecutiv – acum la 11,3 milioane tone. În schimb, producţia de ovăz continuă să crească, ajungând la 8,2 milioane tone (cu 4,5% peste media de 5 ani).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →