Terenurile agricole din România sunt diferite de la o zonă la alta. Nu peste tot întâlnim condiții ideale de sol, așa cum și le-ar dori orice fermier. Unii proprietari de ferme sunt obligați să lucreze în condiții de neimaginat pentru mulți dintre noi, pe terenuri care mai degrabă ar fi potrivite pentru un domeniu de schi decât pentru agricultură. Vorbim de terenuri unde un conducător de tractor din Bărăgan nici măcar nu s-ar încumeta să stea pe scaunul pasagerului, nemaivorbind să și conducă pe un astfel de teren unde înclinația pe curba de nivel atinge uneori și uluitoarea valoare de 26 de grade!
Există și părți bune în toate acestea, precum prețul relativ scăzut de achiziție a terenurilor, subvențiile mai mari și, de ce nu, lipsa inundațiilor…
Stabilitate greu de egalat. Vorbeam mai devreme de gradul de înclinare al acestor terenuri, iar pentru a vă face o idee despre ce înseamnă acesta, priviți graficul. Aveți, astfel, și răspunsul la întrebarea enunțată la începutul articolului. Ei bine da, se poate, însă cu echipamente performante, adaptate pentru astfel de condiții de lucru, cum este și cazul tractoarelor cu șenile Challenger.
Aceste tractoare au fost special concepute pentru a lucra în condiții extreme și au fost echipate corespunzător pentru a face față oricărui tip de sol, acolo unde un tractor convențional nu este deloc indicat.
Pe curba de nivel, Challenger are o stabilitate greu de egalat de competitorii săi, datorită ecartamentului reglabil și tipului special de șenile cu care este echipat. Șenilele de tip „Extreme Agriculture”, cu care sunt echipate tractoarele Challenger, împiedică apariția fenomenului de „descălțare”, cum este cunoscut printre fermieri, datorită blocurilor de ghidare mărite. Iar pentru a rezista cât mai bine unor astfel de condiții, șenilele au mai primit în compoziția lor încă un rând de cabluri de rezistență.
Rezistența unei astfel de șenile, în comparație cu o anvelopă clasică, este net superioară, fiind formată din nu mai puțin de patru straturi de rezistență în diferite unghiuri.
Șenile vs. anvelope convenționale. Dacă vă întrebați de ce sunt mai bune șenilele pe un astfel de teren în comparație cu anvelopele convenționale, răspunsul este foarte simplu – șenilele nu au nevoie de presiune cu aer pentru a putea rula, eliminându-se astfel instabilitatea tractorului în timp ce se deplasează. Suprafața de contact a șenilei este, de asemenea, un mare plus în menținerea stabilității, iar aici intervine și particularitatea tractorului Challenger, care a fost gândit și conceput încă de la început ca un tractor pe șenile. Astfel, greutatea tractorului este distribuită în mod egal pe toată suprafața de contact a șenilei cu solul, la asta contribuind foarte mult și cele patru role mediane, care beneficiază de un sistem de suspensie pe boghiu patentat de cei de la Challenger. Acest sistem îi permite șenilei să copieze denivelările solului și să transmită în permanență la sol puterea motoarelor V12 cu care sunt echipate modelele de top ale tractoarelor Challenger, un amănunt foarte important, pentru că, indiferent cât de puternic este un motor, dacă nu poate să transmită corespunzător acea putere trenului de rulare, cea mai mare parte din energie va fi irosită.
Bară de tracțiune cu unghi de tractare reglabil hidraulic. ~nsă stabilitatea unui Challenger nu ar fi suficientă dacă utilajul din spate nu poate urma aceeași traiectorie cu tractorul, motiv pentru care inginerii de la Challenger au pus la punct o bară de tracțiune cu unghi de tractare reglabil hidraulic. Astfel, în momentul în care utilajul părăsește traiectoria, el poate fi redresat foarte simplu prin intermediul unui comutator electric amplasat în cabina tractorului.
Așadar, spunem un DA răspicat lucrărilor agricole pe curbă de nivel alături de un Challenger echipat corespunzător de către specialiștii firmei MEWI!
Vasile NICA
MEWI Brand manager pentru Challenger
Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 – 31 martie 2016