Cererile de finanțare PNDR vor fi depuse on-line - Revista Ferma
5 minute de citit

Cererile de finanțare PNDR vor fi depuse on-line

papers m Cererile de finanțare PNDR vor fi depuse on-line

Depunerea on-line a cererilor de finanțare vine ca o facilitate și un prim pas de simplificare a procedurilor de lucru cu solicitanții de fonduri europene, scutindu-i pe aceștia de deplasarea la oficiile județene ale APDRP. De asemenea, sistemul va permite eliminarea oricăror suspiciuni privind depunerea și înregistrarea proiectelor, argumentează directorul general al APDRP, David Eugen Popescu.

Solicitanții de fonduri prin PNDR se vor înregistra pe pagina de internet www.apdrp.ro, vor completa o serie de date obligatorii de identificare ale solicitantului și proiectului propus pentru finanțare și vor încărca în format electronic Cererea de Finanțare, cu toate documentele anexate pentru a fi transmise automat către APDRP.

Dacă încărcarea a fost realizată cu succes, se va emite un bon de ordine aferent depunerii respective. Alocarea bonurilor de ordine se va realiza prin generarea unei secvențe unice pe sesiune. Ulterior, dacă proiectul este declarat neconform, solicitantul va fi notificat în acest sens. Dacă proiectul este conform, acesta va urma toate etapele procedurale de evaluare și selecție.

 

Atenție la termenul limită!

„Subliniez importanța ca solicitanții să depună din timp proiectele, pentru a evita respingerea proiectului pentru că a depășit termenul limită de depunere – nu se poate depăși nici cu un minut ora de închidere a sesiunii, dat fiind faptul că sistemul închide automat sesiunea. De asemenea, dacă proiectul se depune din timp, în cazul în care acesta este neconform, solicitantul are timp să corecteze eroarea și să depună din nou proiectul în cadrul aceleiași sesiuni”, a menționat David Eugen Popescu.

Procesul de depunere on-line va fi detaliat în Ghidul Solicitantului și, după aprobarea acestuia, va fi publicat pe pagina de internet a APDRP.


Fermele de familie depun cererile la Oficiile județene APDRP

Doar fermierii care solicită fonduri pentru fermele de familie vor depune, în continuare, cererile de finanțare la Oficiile județene ale APDRP, în format tipărit și electronic, precizează APDRP.


Proiectele pentru dezvoltarea satelor nu vor mai fi gestionate de APDRP

Cererile de finanțare a proiectelor pentru dezvoltarea satelor – Măsura „Servicii de bază și reînnoirea satelor în zonele rurale” din PNDR 2014-2020 (Măsura 322 din PNDR 2007-2013) vor fi depuse la Agențiile de Dezvoltare Regională, nu la APDRP, a anunțat ministrul Agriculturii, la o întâlnire de prezentare a PNDR 2014-2020, la Timișoara, în luna martie a.c..

„Măsura va fi simplificată prin eliminarea principiului gradului de sărăcie. De asemenea, nu vor mai fi proiecte integrate. Vor fi proiecte simple, fie pe infrastructură rutieră, pe infrastructuă de aducțiune a apei, canalizare sau culturale. Nu vor mai fi finanțate din bani europeni nici electricitatea, nici gazul”, a mai spus Daniel Constantin.

„Este vorba de organismul intermediar care va funcționa în responsabilitatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), dar în construcție instituțională împreună cu Autoritatea de Management pentru PNDR. Vom stabili împreună condițiile de eligibilitate, de selecție, de evaluare a proiectelor, iar organismul intermediar de la MDRAP o să implementteze partea tehnică de primire, evaluare și selecție de proiecte”, ne-a detaliat Mihai Herciu, director general al Autorității de Management pentru PNDR (AM-PNDR).

Măsura „Servicii de bază și reînnoirea satelor în zonele rurale” din PNDR 2014-2020 are o alocare indicativă de 1,1 mld. euro.


Suprafața zonelor defavorizate va crește de trei ori, din 2015

Suprafața zonelor defavorizate va crește pentru România de trei ori, de la 1,2 mil. ha la 3,7 mil. ha, după ce, din 2015, vor fi redefinite condițiile și criteriile pentru clasificarea zonelor defavorizate, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a precizat însă că nu vor fi modificări și pentru zonele montane defavorizate.

PNDR 2014-2020 prevede o alocare de aproape 2,4 mld. euro pentru măsurile de agromediu, prin patru măsuri. Pentru delimitarea zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice sunt prevăzuți 1,23 mld. euro.

 

Silvicultorii vor 3 mld. euro din PNDR 2014-2020

Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România – Nostra Silva cere alocarea a 3 mld. euro din PNDR 2014-2020 pentru sectorul silvic, a declarat Cătălin Tobescu, vicepreședinte al Federației, la Congresul Național al Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România.

Acesta a precizat că ar fi necesară o măsură ce ar trebui să cuprindă submăsuri care să acopere toată gama de necesități din sectorul silvic. Programarea măsurii „Silvicultura” ar trebui să fie făcută împreună și cu acordul actorilor importanți din sector – proprietari, administratori, forestieri, reprezentanți ai industriei prelucrătoare.

Reprezentanții Federației susțin că PNDR 2014-2020 nu ține cont de strategia, prioritățile și obiectivele UE în privința pădurilor și sectorului forestier. Aceștia precizează că Programul elaborat de MADR nu cuprinde într-o singură măsură toate tipurile de sprijin din silvicultură, dar că regăsim susținerea financiară a sectorului, împreună cu agricultura, la două submăsuri, care însumează 200 mil. euro.

Vicepreședintele Nostra Silva a precizat, citat de Agerpres, că a discutat cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care s-a arătat deschis la dialog, dar și că Federația speră ca, după negocierile cu MADR, să obțină 30 euro pe hectar de pădure sprijin pe suprafață.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →