7 minute de citit

CERCETAREA APLICATIVĂ a prins teren fertil la IAŞI

La mijlocul lunii martie a.c., Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) a semnat un acord-cadru de colaborare pe domenii de interes reciproc cu USAMV Iaşi. Iniţiativa a aparţinut asociaţiei locale a producătorilor de cereale şi plante tehnice (ACCPT Iaşi), care în urmă cu un an a aderat la APPR. ”Cât priveşte acest acord-cadru cu USAMV, pe de o parte noi am arătat disponibilitatea de a participa la unele dintre cercetările pe care le desfăşoară USAMV Iaşi. Pe de altă parte, pe baza unor asemenea experienţe prectice, vom încerca să dezvoltăm platforme pe care să testăm pe contul nostru şi cu ajutorul producătorilor diverse soiuri şi hibrizi, precum şi inputurile moderne, specifice acestui timp. Un alt aspect este acela că vom putea experimenta tehnologiile şi produsele noi, care ne sunt absolut necesare şi care trebuie să fie prietenoase cu mediul”, sublinia fermierul Emil Bălteanu, preşedinte al ACCPT din judeţul Iaşi.

In-mijloc--Jitareanu-stg-si_b

O colaborare mai strânsă cu mediul de afaceri
Protocolul, semnat de Rectorul USAMV, Vasile Vîntu, respectiv, de fermierul Arnaud Perrein, preşedintele APPR, trasează liniile de bază ale unui parteneriat activ pentru promovarea şi realizarea obiectivelor comune în domeniul eficienţei şi competitivităţii agriculturii naţionale, în sprijinirea agricultorilor din România, în gestionarea strategică a informaţiei pentru asigurarea calităţii în ceea ce priveşte formarea specialiştilor din domeniu, dar şi a calităţii produselor şi serviciilor din agricultură. Documentul a fost parafat în prezenţa reprezentanţilor celor două părţi, ocazie cu care s-au purtat primele discuţii privind proiecte concrete ale viitoarei colaborări. „Salut în mod deosebit acest demers venit dinspre APPR şi consider că asocierea în agricultură este vitală, fie ea sub formă de organizaţii profesionale sau cooperative, pentru că, dincolo de a produce, agricultorii au nevoie de forţă în negocierile cu partenerii economici, de voci articulate care să îi reprezinte în dialogul cu autorităţile naţionale şi europene. Ne bucură faptul că APPR s-a îndreptat către USAMV Iaşi pentru a încheia un asemenea acord-cadru şi consider că, astfel, se deschide calea către noi colaborări între Universitate şi mediul de afaceri. Am depăşit un anumit prag şi, iată, se încheie un acord-cadru la solicitarea mediului de afaceri. Învăţământul trebuie să răspundă pozitiv şi să fie la înălţimea aşteptărilor, iar USAMV Iaşi, în acest moment, are capacitatea de a răspunde la solicitările mediului de afaceri”, aprecia Vasile Vântu.

cercetare-iasi-2019_b

Preşedintele Senatului Universităţii, Gerard Jităreanu, care este şi director al Institutului de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu (ICAM) – ce funcţionează în cadrul USAMV Iaşi şi a fost înfiinţat cu fonduri europene în valoare de 11 milioane de euro -, a arătat că una dintre priorităţile USAMV Iaşi este să strângă colaborarea cu mediul de afaceri, iar acordul cu APPR se circumscrie perfect acestui deziderat. ICAM poate contribui, în proiectul de colaborare, prin accelerarea transferului rezultatelor cercetării în producţie atât prin formarea şi perfecţionarea profesională a fermierilor, cât şi prin servicii de laborator, determinări şi analize pentru agricultura de precizie etc. ”Acest protocol încheiat acum reprezintă un cadru organizatoric prin care ICAM va colabora cu fermierii din zonă şi una dintre modalităţile concrete de colaborare este implicarea noastră în efectuarea unor cartări pedologice şi agrochimice pentru suprafeţele de teren cultivate în zona noastră. Dotarea pe care o are Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu (ICAM) este de excepţie, instituţia reprezentând, după părerea noastră, cea mai modernă şi mai complexă infrastructură de cercetare de acest tip din România. Rezultatele pe care le oferim fermierilor sunt precise, ceea ce îi ajută foarte mult”, menţiona Gerard Jităreanu.

cercetare-iasi-2019-2_b

Un Institut al fermierului
La rândul său, Arnaud Perrein a arătat că există toate premisele ca acest prim acord oficial de colaborare cu o universitate agricolă din România să fie fructificat în activitatea de cercetare aplicată a APPR. “Sperăm că o cooperare pragmatică cu mediul academic şi de cercetare din România se va intensifica în viitorul apropiat şi ne va ajuta să devenim, la rându-ne, un adevărat Institut al fermierului. În domeniul cercetărilor aplicative încă este mult de lucru şi consider că acest acord ne va ajuta să avansăm rapid şi eficient. Cu USAMV Iaşi, deja avem o colaborare în teren, de câţiva ani de zile. Cred că acest pas reprezintă o etapă foarte importantă pentru extinderea cercetărilor aplicative din zona Moldovei”, a concluzionat Arnaud Perrein.
APPR (Asociaţia Producătorilor de Porumb din România) este o asociaţie profesională formată din producători agricoli care deţin suprafeţe de lucru cuprinse între 50 şi 50.000 ha, dar şi reprezentanţi ai lanţului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari ţări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal este furnizarea de expertiză tehnică, economică şi legislativă pentru membrii şi organizaţiile profesionale ale fermierilor din România.

Emil-Balteanu_b

Emil Bălteanu: “Încercăm, prin diverse activităţi, să creştem nivelul ştiinţific al acţiunilor fermierilor. Agricultura nu se mai desfăşoară doar după ceea ce s-a învăţat de la predecesori. În acest sens, încă de anul trecut, avem o colaborare foarte strânsă şi, zic eu, apreciată, la nivel naţional, cu APPR. Vorbim despre o asociaţie cu adevărat profesională şi care desfăşoară o activitate excepţională atât legat de cercetarea ştiinţifică şi de susţinerea acesteia în domeniul culturilor vegetale, cât şi legat de sprijinirea fermierilor în raport cu instituţiile statului şi cu organismele europene, cele care trebuie să participe la o mai judicioasă dezvoltare a tuturor regiunilor din Europa”.

Alina Cretu_presedinte APPR_b

PRIMĂVARA 2019 DĂ STARTUL PRIMELOR TESTĂRI COMUNE
Primele activităţi experimentale comune, în noul cadru, convenit de APPR şi USAMV Iaşi, îşi cunosc startul chiar în campania agricolă din primăvara 2019. ”În primul rând, avem prevăzute testări la hibrizi de porumb. Vorbim despre hibrizii recomandaţi pentru zona Moldovei, respectiv cei timpurii, sub grupa de maturitate FAO 400. De asemenea, definitivăm proiectul legat de realizarea unor analize de sol – fizice, chimice -, pentru fermierii membri ai APPR. Cel mai probabil, vor urma şi studii din perspectivă economică, în ceea ce priveşte eficienţa cu care lucrăm în agricultură. Mulţi fermieri pot produce 7-8-10 tone porumb/hectar sau chiar 15 tone porumb/ha, dar trebuie să vedem cât de eficient facem acest lucru. Uneori, un fermier care obţine 7-8 tone de porumb la hectar s-ar putea să fie mai eficient decât cel care recoltează peste 10 tone porumb la hectar. Şi atunci, trebuie să se vadă clar unde se greşeşte, ce anume trebuie corectat sau ce anume face diferenţa”, explica drd. Alina Creţu, director executiv APPR.

 

 Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →