Cele mai mari scumpiri din 2012 - Revista Ferma
6 minute de citit

Cele mai mari scumpiri din 2012

alimente proaspete m Cele mai mari scumpiri din 2012

Prețul cartofilor s-a majorat cu 6,53% în decembrie față de noiembrie 2012, legumele și conservele din legume cu 5,35%, ouăle cu 4,85%, în timp ce citricele și alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 5%, iar prețul fructelor și conservelor din fructe a scăzut cu 2,11%.

Potrivit datelor statistice, în 2012 s-au mai scumpit semnificativ fructele – cu 14,33%, uleiul comestibil – cu 12,98%, mălaiul – cu 9,71%, carnea de porc și de pasăre – cu 5,91%, respectiv cu 5,74%.


24 de companii românești la „Săptămâna Verde”

România a fost reprezentată de 24 de companii reunite sub pavilion național la Expoziția Internațională pentru Industrie Alimentară, Agricultură și Horticultură „Săptămâna Verde” de la Berlin, care s-a desfășurat în perioada 18-27 ianuarie 2013.

Expozanții români au fost prezenți cu produse agroalimentare specifice, respectiv miere și produse apicole, vinuri, pălincă și alte băuturi din fructe, brânzeturi, conserve de legume și fructe, magiun, produse de morărit și panificație.

România a participat zece ani la rând la „Săptămâna Verde” de la Berlin, iar în 2012 a avut statutul de „țară parteneră”, beneficiind de un pavilion național de 1.000 mp.

În cadrul expoziției a avut loc și întâlnirea miniștrilor Agriculturii din țările participante la eveniment, tema discuțiilor fiind „Investițiile responsabile în economia agrară și alimentară -factor cheie pentru economia alimentară și dezvoltarea agricolă”. La întâlnire au participat atât ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, cât și comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

 

România – Țara Anului la Biofach 2013

România va participa la BioFach 2013 – Târgul Mondial de Comerț cu Produse Ecologice în calitate de țara Anului. La BioFach, ce are loc în perioada 13 – 16 februarie 2013, la Nürenberg, Germania, sunt expuse produse alimentare și comerciale ecologice din peste 130 de state. În 2012, Biofach a adus împreună 2.420 de expozanți, 40.315 de vizitatori și au fost organizate 150 de evenimente, ce au avut ca teme de dezbatere subiecte specifice relevante pentru agricultura organică.

Țara anului a fost întotdeauna o mare atracție și centru de interes pentru vizitatori și presă deopotrivă, iar în această calitate, România are șansa de a deveni o piață din ce în ce mai interesantă pentru industria ecologică, nu doar ca sursă de materii prime, ci și ca industrie de procesare, speră Ministerul Agriculturii. Companiile din România își vor prezenta produsele pe o suprafață de aproximativ 600 metri pătrați în cadrul Complexului Expozițional Nürenberg Messe.

 

UE pierde milioane de euro din contrabanda cu usturoi chinezesc

Contrabanda cu usturoi din China costă statele UE milioane de euro, „fără să se mai ia în calcul pierderile indirecte, reprezentând concurența neloială și pierderea unei cote de piață de către producătorii UE”, estimează Biroul European Antifraudă (OLAF).

Doar recent, Suedia a emis mandate de arestare internaționale pentru doi britanici bănuiți că au importat ilegal în UE, via Norvegia, usturoi în valoare de 10 milioane euro. Pavel Borkovec, oficial OLAF, spune, citat de Agerpres, că „fraude și ilegalități” cu usturoiul proaspăt, provenit din China, se făceau încă din anii 1990, însă implicațiile financiare serioase pentru bugetul UE au apărut în 2001, când a fost introdusă o taxă de import de 9,6% pentru usturoiul extracomunitar.

Taxa avea menirea să protejeze cultivatorii de usturoi din țările membre UE, pentru ca aceștia să nu fie amenințați cu falimentul de fermierii chinezi, care acaparaseră un segment important din piața globală, vânzându-și recolta la prețuri de dumping. „Un container de usturoi proaspăt reprezintă o pierdere potențială de circa 30.000 de euro în taxe vamale”, afirmă oficialul OLAF, adăugând că modul de operare al traficanților de usturoi din China s-a perfecționat de-a lungul anilor.

Pentru un timp, frauda privind proveniența a fost favorită. Usturoiul chinezesc era declarat la import ca provenind din țări cu care UE avea acorduri preferențiale, precum Turcia, țări mediteraneene ca Egiptul, Iordania, Marocul, sau unele țări din America Centrală și de Sud.

Declararea eronată a mărfurilor a fost o altă metodă de fraudă. Usturoiul proaspăt era trecut în hârtii drept usturoi înghețat sau uscat, sau traficanții declarau că transportă mere, ceapă sau ghimbir. Recent însă, „traficul real” – caz în care nu se face nici un fel de declarație la intrarea într-o țară – a început să ia amploare, susține oficialul OLAF, citat de Agerpres.

China a produs peste 18,5 milioane tone de usturoi în 2010, ceea ce reprezintă aproximativ 80% din producția mondială, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). La nivelul UE, cei mai importanți producători de usturoi sunt Spania, Italia, Franța, Polonia, Ungaria, România și Bulgaria.

 

Străinii nu mai pot cumpăra teren agricol în Ungaria

Străinii persoane fizice nu vor mai avea dreptul să cumpere terenuri agricole în Ungaria, prevede o lege votată de parlamentul ungar înainte de finalul anului 2012 și calificată drept „istorică” de guvernul de la Budapesta. „În viitor, numai cetățenii unguri vor putea să cumpere terenuri agricole în Ungaria”, se precizează într-un comunicat emis de Ministerul Dezvoltării din Ungaria, citat de Agerpres.

„Constituția garantează că pământul ungar este un tezaur național, o moștenire a noastră comună (…) și îl protejează de speculatori”, se arată în comunicatul de presă care menționează că votul din parlament este o „decizie istorică” și „începutul unei noi ere pentru agricultură”.

Guvenul maghiar susține că terenurile agricole trebuie protejate de bancheri și de marii speculatori pentru a-i sprijini pe agricultorii și proprietarii funciari mici și medii. Actul normativ prevede atât interdicția pentru străini de a achiziționa terenuri agricole în Ungaria, cât și angajamente pentru protejarea resurselor forestiere și de apă ale țării.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →