După efectuarea tăierilor în livadă este recomandat, pentru toate speciile de pomi fructiferi, un tratament pe bază de cupru, care ajută şi la cicatrizare şi combate şi bolile fungice, aşa că fermierii pot să stea liniştiţi fără să mai facă alte tratamente până la înmugurit. Soluţia de cupru nu trebuie să depăşească o concentraţie de maximum 1-1,5%, pentru a evita arsurile! Un tratament cupric cu concentraţie mai mare, de 3%, se poate face toamna, după căderea frunzelor.
Cum salvăm pomii de la îngheţ?
În caz de îngheţ tardiv de primăvară, ar fi bine ca fermierii să facă ceaţă artificială cu ajutorul instalaţiei de irigare prin picurare sau prin aspersie. Când se anunţă că temperatura urmează să scadă sub pragul de îngheţ, cu câteva ore înainte, fermierii trebuie pornească instalaţia de irigare şi să o lase pornită peste noapte. Când temperatura scade, automat se face o pojghiţă de gheaţă care împiedică îngheţul pe ramurile, frunzele şi florile pomului. Este cea mai ieftină şi cea mai ecologică metodă de a combate îngheţul târziu de primăvară.
Dacă sunt făcute tratamentele cuprice, pomii devin mai rezistenţi şi la schimbările de temperatură. Există pe piaţă şi substanţe cu rol de biostimulator care pot reduce din efectele negative ale îngheţului până la anumite temperaturi şi contează foarte mult la rezistenţa pomilor şi tratamentul de iarnă împotriva insectelor, care trebuie efectuat încă din luna ianuarie.
Când e bine să plantăm pomii?
Plantarea pomilor fructiferi se poate face când solul este dezgheţat la o adâncime de 30-40 de centimetri. În zone cu temperaturi stabile şi fără amplitudini termice mari, se pot face plantări şi în ferestrele iernii, mai ales că ultimii ani sunt tot mai călduroşi şi iernile sunt lipsite de gerurile de altădată.
Pentru speciile de sâmburoase, care sunt mai sensibile, este recomandat ca fermierii să aştepte să se stabilizeze temperaturile pentru a începe plantarea.
TĂIERILE DE RODIRE ÎN LIVEZI
În livezile de meri, peri şi pruni, dacă temperaturile sunt peste un grad Celsius, se pot face tăieri de rodire şi de întreţinere încă din luna februarie. Acestea sunt specii mai rezistente şi rănile se cicatrizează destul de uşor. Nu se fac acum tăierile de formare, care se efectuează toamna. În schimb, cireşul, caisul şi piersicul sunt specii foarte sensibile, iar temperaturile trebuie să se stabillizeze la peste 5-7 grade Celsius, pentru câteva zile consecutive, pentru a efectua tăierile.
Varul este dezinfectant, dar trebuie dat doar pe trunchiul pomului şi nu trebuie amestecat cu soluţia cuprică!
Tratamentele de iarnă în plantațiile pomicole sunt menite a păstra starea fitosanitară optimă a pomilor pentru un start bun în vegetație primăvara. Vezi ce greșeli trebuie evitate!
un articol de
VIOLETA MÂŢ