Ce trebuie să știm despre lupta porcului cu frigul? - Revista Ferma
3 minute de citit

Ce trebuie să știm despre lupta porcului cu frigul?

Lupta porcului cu frigul se duce în mai multe moduri, dintre care cele mai importante sunt:

  1. Consum suplimentar de nutrienţi. Pe măsură ce temperatura ambientală scade, cantitatea de furaj (sau lapte supt de la scroafă) pe care porcul o consumă creşte. De ce? Pentru că digestia în sine generează căldură şi, implicit, protecţia termică a organelor interne. Acest consum suplimentar nu se va regăsi în spor, întrucât energia suplimentară produsă are strict rol de termoreglare. Ca atare, şi consumul specific va creşte semnificativ. Astfel, diferenţa în privinţa consumului specific la porcii ţinuţi la 5°C, faţă de 15 °C, poate ajunge de la simplu la dublu. Adică nu mai putem vorbi despre eficienţă economică, ci, eventual, de supravieţuire.
  2. Modificări comportamentale. Cu cât temperatura scade sub limita minimă a zonei de confort, cu atât porcii devin mai agitaţi pentru că, ştim şi noi, mişcarea generează căldură. Dar mişcarea suplimentară e şi consumatoare de energie, crescând suplimentar consumul de furaj. În multe cazuri, agitaţia determinată de frig degenerează în adevărate lupte care, nu de puţine ori, au ca finalitate accidentarea sau chiar moartea unor animale.
  3. Zero performanţe de producție. Situaţia se agravează atunci când expunerea la temperaturi scăzute este de durată. Astfel, s-a observat că, la porcii în creştere, menţinerea prelungită la temperatura de 3-5°C are o serie de efecte ireversibile. Chiar dacă au capacitatea de a supravieţui perioade relativ îndelungate la aceste temperaturi – cu 10-15°C sub limita minimă de confort -, animalele suferă în mod evident, iar despre performanţe de producţie nu mai este cazul să discutăm. S-a observat că toate procesele metabolice ale porcilor crescuţi în frig funcţionează anormal, procesul de creştere şi dezvoltare a organismului rămânând mult în urmă. Spre exemplu, porcii ţinuţi la 5°C au o lungime a carcasei cu 20% mai mică, precum şi o talie mai redusă cu 10-15% faţă de cei care au avut la dispoziţie 20 °C.
  4. Reproducţie afectată. Frigul îndelungat afectează funcţionarea glandelor interne şi, implicit, a producţiei de hormoni, inclusiv cei sexuali.
  5. Sensibilitate la boli. Dacă metabolismul e distorsionat, înseamnă că întreg organismul porcului ţinut în frig devine mult mai sensibil. Porcii întreţinuţi la 8-10°C au o capacitate de a se apăra împotriva bolilor cu cel puţin 20% mai scăzută decât cei care trăiesc în condiţii termice confortabile. De asemenea, s-a demonstrat că la porcii menţinuţi constant la 10°C, eficacitatea antibioticelor furnizate în furaj sau apă (ampicilină şi/sau tetraciclină) a scăzut semnificativ, uneori cu până la 20-30%.

Citiţi mai multe despre toleranţa porcilor la frig AICI!

porci in frig canva_b

foto: canva.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →