CE nu vrea să renunţe la plafonarea plăţilor directe - Revista Ferma
6 minute de citit

CE nu vrea să renunţe la plafonarea plăţilor directe

george dragan m CE nu vrea să renunţe la plafonarea plăţilor directe

Propunerea vizează exploataţiile care primesc ajutoare directe de minim 150.000 euro pe an şi prevede că aceste ajutoare nu vor putea depăşi 300.000 euro anual, însă se va ţine cont de numărul de salariaţi, pentru a nu fi penalizate marile exploataţii care creează locuri de muncă.

În plus, ajutoarele plătite în conformitate cu măsurile de mediu nu ar fi plafonate, potrivit proiectului. Acesta prevede şi stimulente suplimentare pentru agricultorii care acceptă să-şi diversifice plantaţiile (cel puţin trei soiuri diferite pe suprafeţe care depăşesc 5% din terenurile lor arabile), să menţină păşuni permanente şi să aloce 5% din terenurile lor arabile unor scopuri ecologice.

Proiectul face parte dintr-un pachet legislativ privind reforma PAC pe care Comisia îl va prezenta până la jumătatea lunii octombrie 2011, iar propunerile urmează să fie dezbătute în cadrul Comisiei şi este posibil să fie modificate, deşi Comisia face eforturi disperate de a reduce cheltuielile anuale pentru PAC, astfel încât fondurile să poată fi redirecţionate către măsuri de creştere economică şi creare de locuri de muncă.

 

Restricţiile impuse românilor vor afecta sezonul agricol din Spania

Fermierii spanioli din regiunea Castilla y Leon din nord-estul Spaniei, unde principala activitate este agricultura, se plâng că noile restricţii impuse românilor pe piaţa muncii din Spania de Guvernul spaniol şi aprobate de CE vor pune piedici angajărilor şi vor afecta sezonul agricol.

Asociaţia agricolă a tinerilor agricultori (Asaja) din Avila avertizează că aceste restricţii vor afecta considerabil angajările de lucrători sezonieri pentru culesul de ceapă, cartofi şi căpşuni, precum şi întregul sector agricol din regiune.

 

Bani pentru autorităţile locale şi plata datoriilor

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost majorat, la prima rectificare pe 2011, cu 910,3 mil. lei. Din această sumă, 735 mil. lei vor fi alocaţi Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) pentru a emite garanţii prin care autorităţile locale să poată absorbi circa 626 mil. euro din fonduri europene pe măsurile 322 şi 125 de modernizare a infrastructurii rurale, iar peste 175 mil. lei vor fi folosiţi pentru plata datoriilor ASAS către bugetul de stat  (115,3 mil. lei) şi a unor datorii din derularea SAPARD (60 mil. lei).

 

George Drăgan, noul director Syngenta pentru trei ţări

George Drăgan a preluat, din 9 august 2011, conducerea companiei Syngenta pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, poziţie deţinută, anterior, de Paul Claxton.
George Drăgan este licenţiat în Management, Leadership Strategic şi Operaţional şi are o experienţă de peste 15 ani în domeniul comercial, ultima poziţie ocupată fiind cea de Director Comercial Regional în cadrul unei companii din industria bunurilor de larg consum.

Din planul de implementare a noii strategii Syngenta, ce are ca scop furnizarea de soluţii tehnologice integrate pentru partenerii săi din cele trei ţări, fac parte şi următoarele numiri: Felix Manolescu – Director Vânzări – Syngenta România, Cristian Grecu – Director Marketing – Syngenta România, Bulgaria şi Republica Moldova, Camelia Mitroi – Director Logistică şi Servicii Clienţi – Syngenta România, Bulgaria şi Republica Moldova, Angelo Nicolae – Director Regional Cultura de Porumb – Syngenta Europa de Sud-Est şi Sorin Oţelea – Manager Producţie – Syngenta România.

 

Preşedinte nou la SAROM

Takanori Ando este, de la 1 august 2011, noul preşedinte al Summit Agro România (SAROM), funcţie deţinută, până la data respectivă, de Hidetaka Sato.


INFO

CURTEA EUROPENĂ DE CONTURI
Plăţile directe ajung la entităţi fără activitate agricolă

Modul în care definiţia beneficiarilor Schemei de plată unice (SPU) a fost formulată şi aplicată permite ca persoane sau entităţi fără nici o activitate agricolă sau cu activităţi agricole neglijabile să beneficieze de plăţi în cadrul SPU, se arată în primul raport special al Curţii de Conturi Europene referitor la schemă, publicat la sfârşitul lunii iunie 2011.

SPU este principalul mecanism prin care fermierii din UE beneficiază de sprijin financiar, fiind aplicată, în prezent, în 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii. În 2008, 4,49 milioane de beneficiar i au primit 28,7 mld. euro în cadrul SPU.

Raportul Curţii de Conturi Europene a constatat ca SPU a contribuit la încurajarea unei mai bune adaptări a activităţii fermierilor la cererea pieţei şi la promovarea unor practici agricole menite să protejeze mediul, însă concluzia de ansamblu este că modul de implementare a schemei a generat o serie de aspecte discutabile.

Astfel, modul în care definiţia beneficiarilor schemei a fost formulată şi, ulterior, aplicată, a încurajat realizarea de investiţii de către operatori care nu sunt, de fapt, interesaţi de activitatea agricolă propriu-zisă, dar care doresc să beneficieze de veniturile sigure care pot fi obţinute în cadrul SPU.

De asemenea, în anumite state membre, intrarea noilor fermieri în activitatea agricolă este adesea blocată de condiţiile de acces la plată, ce pot necesita efectuarea de investiţii substanţiale.

Totodată, terenul eligibil şi activitatea agricolă eligibilă sunt definite în termeni generali, ceea ce face ca fermierii să poată beneficia de plăţi fără obligaţia de a întreţine terenurile şi nu există o corelaţie directă între nivelul plăţii şi costurile pentru menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu.

În plus, cea mai mare parte a banilor ajunge la un număr mic de beneficiari, de dimensiuni mari, iar plăţile au devenit din ce în ce mai puţin corelate cu situaţia curentă a activităţii agricole din diferitele regiuni ale UE, se mai arată în raport.

Curtea de Conturi Europeană a formulat o serie de recomandări către Comisie, printre care: direcţionarea sprijinului către fermierii „activi” şi definirea mai clară a terenurilor eligibile şi a activităţilor agricole eligibile, pentru a putea exclude activităţile care nu duc la creşterea productivităţii agricole, precum şi parcelele care nu sunt utilizate pentru activităţi agricole.

Curtea recomandă, de asemenea, luarea în considerare a costului activităţilor care contribuie pozitiv la protecţia mediului, dar şi ca valoarea plăţilor să aibă la bază situaţia curentă a activităţii agricole din diferitele regiuni ale UE şi să se aibă în vedere asigurarea unei repartiţii mai echilibrate a ajutoarelor SPU între fermieri.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →