Ce le promite Almos Agrorom fermelor partenere? - Revista Ferma
9 minute de citit

Ce le promite Almos Agrorom fermelor partenere?

Minnegard Mosel ÅŸi Alexu Molodoi

Toţi fermierii seamănă, fertilizează, tratează culturile, dar este deosebit de important să facă aceste lucruri cât mai profesionist, după regulile şi normele impuse de ştiinţa domeniului şi, mai ales, utilizând soluţiile cele mai moderne pe care le propune cercetarea ştiinţifică de profil, publică sau privată. “Trebuie să ne concentrăm pe fiecare etapă din tehnologie, începând de la lucrarea de bază a solului, arătura, şi până la recoltare, astfel încât să reuşim să obţinem producţii cât mai mari şi calitative, iar la final să fim mulţumiţi. Vom continua şi în această primăvară să ţinem cont de ofertele noi ale firmelor furnizoare şi să oferim pământului şi plantelor tot ceea ce este mai bun, atât pentru cele aproximativ 4.000 de hectare exploatate de Grupul Almos, cât şi pentru terenurile lucrate de către cei aproximativ 150 de parteneri cărora le asigurăm prefinanţarea culturilor şi achiziţionarea recoltelor, în condiţii profitabile pentru toţi”, menţiona Alexu Molodoi, director tehnic Almos Agrorom Secuieni.

Investiţii pentru continuitate şi stabilitate

Sosită din Germania special pentru întâlnirea cu fermierii români, reprezentanta la vârf a Group Almos România, Minnegard Mosel, care de anul trecut l-a înlocuit la conducerea companiei pe tatăl său, Alfons Mosel, a transmis un mesaj de stabilitate în ceea ce priveşte relaţiile de afaceri cu producătorii agricoli din regiune, argumentând prin vestea că inclusiv în anul 2020 se vor realiza investiţii în extinderea capacităţii de depozitare a cerealelor, în paralel cu investiţiile în achiziţionarea/arendarea de terenuri agricole din zonă.
”Sperăm să vină precipitaţiile care ar ajuta foarte mult culturile deja înfiinţate, dar şi buna pregătire a noii etape de semănat. Accentuez aceste provocări legate de condiţiile meteo, deoarece punctul important al activităţii noastre, căruia îi acordăm o atenţie maximă, este terenul agricol. Acest fapt se reflectă inclusiv în intenţia noastră de a creşte, în continuare, suprafaţa cultivată. De asemenea, pentru anul 2020, dorim să dezvoltăm baza de recepţie/depozitare cereale de la Secuienii Noi, judeţul Neamţ. Am observat faptul că este în ascensiune volumul de cereale obţinute în regiune şi trebuie să reacţionăm adecvat, respectiv să sporim capacitatea de depozitare şi condiţionare a mărfii. Am constituit o echipă puternică de conducere, alcătuită din cinci persoane care asigură stabilitatea producţiei, a relaţiei cu partenerii, dar şi a investiţiilor care, obligatoriu, trebuie făcute anual”, sublinia Minnegard Mosel.

Prestări servicii cu tehnică modernă

În cadrul întâlnirii profesionale de la Dulceşti-Neamţ şi-au prezentat ofertele de produse şi servicii partenerii SC Almos Agrorom – Corteva, Cich Năvodari, Nufarm, Amazone, Innvigo, Compania UPL, KNE Certis şi Credit Agricole. Group Almos este distribuitor pentru toţi aceşti parteneri furnizori de inputuri, livrând produse precum seminţe, îngrăşăminte şi pesticide. În relaţie cu fermierii mici şi mari, Group Almos oferă servicii cu tehnologii avansate, respectiv aplicarea îngrăşămintelor solide şi lichide, lucrări de amendare a solului şi de aplicare CaCO3, lucrări de pregătire a solului, semănat, tratamente, selectare/uscare/depozitare cereale, transport cereale (rutier şi cale ferată), cântărire şianalize de laborator.
Întregul eveniment s-a desfăşurat sub semnul nevoii de a fi găsite cele mai potrivite soluţii pentru ca activitatea de producţie agricolă din acest an să rămână cel puţin la fel de performantă, chiar dacă au apărut noi factori de limitare a producţiei, făcându-se referire atât la seceta pedologică şi temperaturile anormal de ridicate în zona Moldovei, cât şi la noua legislaţie europeană care interzice tratarea seminţei de floarea-soarelui cu substanţe neonicotinoide.

Cum influenţează politicile europene tehnologiile de cultură?

Chiar dacă au apărut restricţii în privinţa tratării seminţelor de floarea-soarelui, cei mai mulţi dintre fermierii prezenţi s-au arătat relativ constanţi în alegerea structurii de culturi pentru anul agricol 2020. ”În structura de culturi din unitatea noastră se menţin în top culturile de grâu (400 ha), porumb (300 ha) şi rapiţă (140 ha), dar şi floarea-soarelui (150 ha), soia (100 ha), sfecla de zahăr (95 ha), orz (35 ha) şi plante furajere, pentru asigurarea furajelor necesare în fermele noastre de ovine şi de vaci pentru lapte. Păstrăm cultura de floarea-soarelui pe toată suprafaţa programată, desigur cu unele măsuri tehnice suplimentare. Vom face o serie de sondaje pe tarlalele unde urmează a fi semănată cultura, spre a vedea în ce măsură viermii sârmă sunt un pericol pentru plante şi vom fi foarte atenţi la premergătoare, să nu favorizeze atacul. Celelalte tratamente le vom efectua, dacă va fi cazul, cu produsele care sunt permise”, preciza Gheorghe Cenuşă, fermier în comuna Ion Creangă, judeţul Neamţ.
Group Almos achiziţionează produse agricole de la fermierii din zonă, indiferent de dimensiunea exploataţiei agricole, la Secuienii Noi dispunând de un depozit cu o capacitate de 30 de mii de tone cereale, cu acces direct la calea ferată. S-au realizat investiţii în laboratoare proprii, complet utilate conform standardelor de recepţie, aparate pentru determinarea umidităţii şi a masei hectolitrice, glutenului, proteinei şi a conţinutului de ulei, respectiv softuri de evidenţă a cantităţilor şi a calităţii produselor recepţionate.
În prezent, cele trei ferme din cadrul Grupului Almos – Agri Farm SRL, Agro Bomiga SRL şi Agro Ga SRL-, exploatează pe raza judeţului Neamţ aproximativ 4.000 de hectare de teren. Pentru anul agricol 2020, structura de culturi include cereale păioase (33%), sfeclă de zahăr (24%), porumb (17%), rapiţă de toamnă (15%), leguminoase boabe (6%) şi floarea-soarelui (5%).

Alexu Molodoi_b
Alexu Molodoi: “A devenit tradiţional să organizăm acest simpozion de prezentare publică a noutăţilor tehnologice pentru culturile de primăvară şi a ofertei de produse/servicii, precum şi pentru a desprinde cele mai importante concluzii după anul agricol precedent. Agricultura se face în câmp deschis şi apar anumiţi factori pe care noi, fermierii, nu îi putem controla”.

Minnegard Mosel_b

Minnegard Mosel: “Am ţinut mult să avem această reuniune de informare şi de prezentare a noutăţilor ce ţin de reţeaua de distribuţie a inputurilor de primăvară şi, eventual, de toamnă. Sunt convinsă că fermierii vor reuşi să aleagă tehnologia potrivită pentru acest an agricol, un an provocator, aşa cum a fost şi 2019”.

Ghe Cenusa stg si Ionut Matei_b

LIPSA FORŢEI DE MUNCĂ ŞI A SPECIALIŞTILOR PRESEAZĂ

Trebuie să ne adaptăm la noile tehnologii, dar şi la noua legislaţie, pe fondul unei evoluţii nefavorabile a vremii. La fel cum, cel puţin pe noi fermierii mai în vârstă, ne presează şi lipsa forţei de muncă, inclusiv a specialiştilor agronomi. În 2020, împlinesc 50 de ani de când activez ca fermier, cu studii de profil şi în acelaşi loc, dar vremuri mai dificile ca acum nu ştiu dacă am mai parcurs. Oricum, rămân un optimist şi voi continua să lucrez cele 1400 hectare de teren agricol şi livadă (54 ha – astăzi, singura livadă de sâmburoase din judeţul Neamţ), voi căuta să mă informez continuu şi voi încerca fără oprire să atrag tineri, în fermă. La evenimentul organizat de către colaboratorii noştri, Almos Agrorom, de la care mă aprovizionez (anul trecut, am achiziţionat soiul de grâu de primăvară Granny care a avut o producţie de aproape 5 tone/ha), am adus cu mine un tânăr absolvent de studii superioare agricole şi sper să contribui la instruirea sa, pentru a munci ca specialist agronom în România”, sublinia Gheorghe Cenuşă.

TÂNĂR FERMIER: “NU AM REZISTAT FĂRĂ AGRICULTURĂ”

Una dintre observaţiile de mare interes pentru fermieri, îndeosebi pentru cei aflaţi la început de drum în agricultură, a fost cea legată de faptul că există mari diferenţe de tehnologie utilizată de către producătorii agricoli, aspect care în mod automat conduce la diferenţe semnificative ale valorii inputurilor, uneori aceasta dublându-se de la o fermă la alta. ”Am absolvit Facultatea de Agricultură la Iaşi, în urmă cu 4 ani şi, de atunci, mi-am tot căutat locul între agricultori. Am încercat şi ale tipuri de activităţi, dar nu am rezistat fără agricultură. Mă bucur că învâţ la «şcoala» domnului inginer Gheorghe Cenuşă şi sunt deosebit de mulţumit de faptul că am ocazia de a participa la asemenea simpozioane. Aşa după cum am văzut la evenimentul Almos, chiar dacă uneori ţi se pare că investeşti prea mult în inputuri, pot apărea anumiţi factori limitativi pe care doar prin acele investiţii îi poţi controla şi poţi deveni performant în producţie. Sunt optimist şi, dacă la finalul campaniei agricole, vă voi putea spune că am ajuns la performanţe în producţie şi că am înregistrat profit, înseamnă că optimismul meu va fi răsplătit, că alegerile de acum au fost cele optime şi că Cerul ne-a ajutat. Pentru acestea, vom mulţumi şi vom continua. Eu, sigur, voi continua să lucrez în agricultura României şi, sper, încă mult timp, alături de domnul inginer Gheorghe Cenuşă”, mărturisea tânărul inginer Ionuţ Matei, din cadrul Societăţii Agricole ”Trei Sate” din comuna Ion Creangă, judeţul Neamţ.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →