Ce furaje folosim pentru creşterea rapidă a puilor de carne? - Revista Ferma
3 minute de citit

Ce furaje folosim pentru creşterea rapidă a puilor de carne?

  • concentratele energetice (porumb, grâu, orz, secară, triticale): 60-75%;
  • concentratele proteice vegetale (şroturile de soia şi de floarea soarelui, mazărea): 15-35%;
  • concentratele proteice de origine animală şi microorganică (făină de peşte, drojdie furajeră): 1-6%;
  • grăsimi de origine vegetală sau animală: 1-5%;
  • făină de fân de lucernă: 1-3%;
  • surse de minerale 2-3%, din care sare 0,2-0,3% şi premix vitamino-mineral 1%.

De unde luăm proteina?

Ca sursă de proteină, de un real succes, poate fi folosită făina de urzică. Vine perioada în care se pot recolta urzici. Acestea pot fi uscate şi măcinate, iar apoi pot fi încorporate în furajul combinat. De asemenea, în structura furajelor combinate destinate puilor de carne poate fi folosită făina de fân de lucernă. Aceasta are o valoare nutritivă mare datorită conţinutului ridicat în proteine, săruri minerale şi vitamine. Datorită conţinutului ridicat în proteină, 1 kg de şrot de soia ar putea fi înlocuit cu 2,2 kg făină de lucernă, iar 1 kg de făină de peşte cu 3,3 kg făină de lucernă. Astfel ar scădea foarte mult preţul de cost al unui kilogram de furaj combinat.

Pentru că are un conţinut ridicat în celuloză brută, nu se poate introduce în proporţii mari în raţie.

pui de carne canva_b

Cum procedăm cu puii zburaţi?

Există şi o a doua categorie de crescători, şi anume cei care cumpără pui de carne “scăpaţi de cele rele“, respectiv la vârsta de circa 2 săptămâni. Pentru a obţine pui de 2 kg la numai o lună după ce au cumpărat pui zburaţi, acestora trebuie să li se asigure furaje adaptate vârstei. Aceste furaje trebuie să asigure: 3100 kcal energie metabolizabilă şi 20% proteină brută.

În tabel sunt prezentate variantele de furaje combinate care pot fi folosite în oricare dintre situaţiile redate anterior.

Alte condiţii de creştere

Dacă se doreşte obţinerea de pui zburaţi, în gospodărie, pentru 1000 de capete este nevoie de o încăpere de 100 mp, posibil una de 10×10 m. În această încăpere, temperatura în primele 3 zile de viaţă trebuie să atingă 33oC, urmând să fie scăzută pe măsură ce puii cresc. De asemenea, trebuiesc folosite furaje adaptate vârstei, conform tabelului prezentat.

Aşadar, există mai multe variante de a creşte pui de carne în această perioadă, ideea este să o alegeţi pe cea care vă avantajează din punct de vedere economic.

Cum facem mare puiul din ograda bunicii? Click AICI şi află mai multe despre creşterea tradiţională a păsărilor de carne!

TABEL: STRUCTURI DE FURAJE COMBINATE DESTINATE PUILOR DE CARNE

 

Ingrediente

Demaraj

1-10 zile

Creştere

11-24 zile

Finisare

24-42 zile

Porumb

31,94

34,92

37,01

Grâu furajer

20,00

20,00

20,00

Șrot de soia

39,56

35,67

31,99

Ulei de soia

3,65

5,11

6,86

Fosfat monocalcic

1,30

1,10

1,00

Cretă furajeră

1,30

1,10

1,10

DL Metionină

0,40

0,40

0,36

L-Lizină HCl

0,27

0,22

0,21

L-Treonină

0,15

0,08

0,07

Bicarbonat de sodiu

0,25

0,20

0,20

Sare de bucătărie

0,18

0,20

0,20

Premix vitamino-mineral

1,00

1,00

1,00

Total

100

100

100

Parametrii calculaţi

EM (kcal/kg)

3007

3099

3196

PB (%)

23,01

21,50

19,99

Liz %

1,44

1,29

1,19

M+C %

0,99

0,95

0,87

Ca %

0,98

0,84

0,81

P %

0,66

0,61

0,57

CB %

2,56

2,46

2,35

 

 

un articol de

LAVINIA ŞTEF

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →