„Pentru a porni noul program de irigații, reabilitarea infrastructurii primare de irigații presupune un proces întreg, licitații care durează șase luni. Sincer, am dubii că demararea proiectului va permite până la sfârșitul anului să irigăm hectare în plus”, a precizat Irimescu, citat de Agerpres.
Acesta a precizat însă că la MADR se analizează alte soluții de a furniza apă fermierilor, pe lângă sistemul de a prelua apă din Dunăre, și anume utilizarea lacurilor de acumulare care există și la Ministerul Energiei și la Ministerul Mediului.
În 2015, au fost irigate puțin peste 100.000 ha, din 330.000 ha contractate, iar 823.000 ha erau efectiv pregătite pentru irigat de către ANIF, dintr-un total viabil de 1,5 mil. ha.
Stabilirea unui sistem eficient de irigații se află pe lista de priorități strategice anunțate de MADR pentru 2016. MADR vrea ca, până în martie 2016, să stabilească o strategie pentru crearea unui sistem de irigații modern, iar până în octombrie a.c., să existe deja un Proiect de Strategie a sectorului de irigații din România.
Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016