Ce facem cu gunoiul de oaie și de capră? - Revista Ferma
4 minute de citit

Ce facem cu gunoiul de oaie și de capră?

Îl folosim ca îngrășământ natural pentru culturile de legume și plantele din cultura mare deoarece este cel mai bun și mai echilibrat în nutrienți dintre toate produsele de acest gen rezultate de la animalele de fermă.

 

Avantajul gunoiului de oaie

Citând o sursă online, 300 kg gunoi de oaie este echivalent cu 1000 kg gunoi de vacă! Un alt avantaj al său este că are în compoziție paie care sunt foarte utile pentru aerarea pământului și fire de lână sau păr care oferă o cantitate suplimentară de azot.

Îngrășământul organic natural, așa cum îl achiziționăm din magazine la saci, este un produs fermentat și provine din dejecțiile animalelor, urină, paie, buruieni și resturi vegetale rezultate din risipa furajului distribuit în timpul stabulației (fân, grosiere, suculente, concentrate).

gunoi de oaie si capra_b 

Din adăpost, pe platformă!

Pentru a fermenta, se recomandă ca după scoterea gunoiului din adăpost, acesta să fie depozitat pe o platformă betonată.

Utilizarea direct pe culturi fără a fi fermentat poate polua deoarece conține semințe de buruieni, bacterii dăunătoare și contribuie la răspândirea paraziților.

Mai mult, gunoiul de oaie și de capră încorporat ca atare în sol consumă oxigen și generează căldură, ceea ce arde rădăcinile plantelor provocând daune serioase culturilor agricole.

 

De ce trebuie compostat?

Compostarea (fermentarea) are ca efect reducerea volumului, înlăturarea agenților patogeni și a semințelor de buruieni.

Se reduce mirosul care nu va mai fi așa de pătrunzător și agenții patogeni și ouăle muștelor mor din cauza temperaturilor ridicate care apar în timpul descompunerii microbiene.

Cantitatea maximă de gunoi de grajd încorporată în sol în decursul unui an nu trebuie să aducă un plus mai mare de 170 kg de azot/hectar de teren agricol, conform legislației în vigoare.

ATENŢIE! Depozitarea în fermă sau pe câmp direct pe pământ, o perioadă mai mare de timp, duce la pierderea de lichide și nutrienți. În incinta fermei lichidele infitrate în sol pot să polueze pânza de apă freatică. Pentru a evita aceste inconveniente se va păstra acoperit cu folie de plastic sau paie, pe o platformă betonată, iar dupa transportul acestuia în câmp se va aplica imediat.

 

Vezi AICI 5 sfaturi pentru fermentare în producerea unui compost de calitate!

 

CONŢINUTUL ÎN NUTRIENŢI AL GUNOIULUI DE GRAJD

Conform codului de bune practici agricole afişat pe site-ul ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor conținutul în nutrienți al gunoiului provenit de la diferite animale și în diferite stadii de fermentare este cel afișat în tabel.

 

Tipul de gunoi

Compoziția chimică (%)

Apă

Materii

organice

Azot

Fosfat

Potasiu

Calciu

Gunoi proaspăt

75

21

0,50

0,25

0,60

0,35

Gunoi de cabaline

71

25

0,58

0,28

0,63

0,21

Gunoi de bovine

77

20

0,45

0,23

0,50

0,40

Gunoi de ovine

64

31

0,83

0,23

0,67

0,33

Gunoi de porcine

72

25

0,45

0,19

0,60

0,18

Gunoi fermentat 3-4 luni

77

17

0,55

0,25

0,70

0,70

Gunoi fermentat complet (mraniță)

79

14

0,98

0,58

0,90

0,88

 

Compostarea gunoiului de oaie și de capră reduce foarte mult poluarea mediului, are impact pozitiv asupra sănătății oamenilor care consumă produse bio și aduce un profit consistent fermei.

 

CUM AMENAJĂM PĂŞUNEA?

Chiar dacă vremea are capriciile ei și temperaturile sunt destul de scăzute, primăvara a venit și natura s-a trezit la viață. Pășunea se regenerează și creează posibilitatea scoaterii oilor și caprelor la pășunat în apropierea adăpostului, iar după ce temperatura din timpul nopții depășește 10 grade C, și pe păşuni mai îndepărtate.

Păşunatul oferă, în general, cel mai ieftin mod de a asigura substanţe nutritive animalelor. Click AICI şi află de ce comportamentul de hrănire al caprinelor la păşune ne arată cum le putem creşte şi exploata cât mai profitabil!

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →