Ce efecte ar putea avea desființarea ANZ? - Revista Ferma
3 minute de citit

Ce efecte ar putea avea desființarea ANZ?

vaci Holstein Ce efecte ar putea avea desființarea ANZ?
credit foto @iStock.com/tilo

Reorganizarea zootehniei conform proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice ar putea avea un impact negativ asupra unui sector aflat deja în cădere liberă.

”Este important ca procesul de reorganizare să fie realizat într-un mod transparent și consultativ, cu implicarea tuturor părților interesate, astfel încât deciziile luate să fie bine fundamentate și să asigure continuitatea serviciilor publice de calitate în acest domeniu vital pentru agricultura românească”, se arată într-o analiză transmisă de un grup de ingineri zootehniști.

ANZ E RECUNOSCUTĂ DE UE

Pornind de la funcția de autoritate de stat, prin care se asigură urmărirea şi controlul aplicării şi respectării reglementărilor în domeniul zootehnic, conform Legii 32/2019 a zootehniei, Agenţia Naţională pentru Zootehnie – ANZ este „Autoritatea competentă a statului în zootehnie” recunoscută de Uniunea Europeană pentru transpunerea şi implementarea legislaţiei europene privind domeniul său de activitate.

„Noi nu ne opunem reorganizării ANZ, dar susținem ca ea să fie făcută  și cu participarea  oamenilor  cu experiență și viziune, cu rezultate,  în acest domeniu. Este vorba de Securitatea alimentară a țării noastre!” – UN GRUP DE INGINERI ZOOTEHNIȘTI

Desființarea ANZ și comasarea prin absorbție a structurilor sale la instituții diferite, subordonate MADR, va avea un impact negativ prin:

  1. destabilizarea unui sistem funcțional
  2. pierderea acredităriii laboratoarelor care funcționează la nivelul ANZ
  3. pierderea autorizării Centrului Național de Formare Profesională în Zootehnie

Oricum în prezent există o criza de operatori de însămânțării artificiale, precum și de forță de muncă calificată, în zootehnie.

AVEM LAPTE LA JUMĂTATE FAȚĂ DE MEDIA UE

”Avem o zootehnie duală, sunt câteva unităti, la toate speciile, care sunt performante și modernizate, dar fermele mici și mijlocii, gospodăriile țărănești, care dețin încă efectivele cele mai mari de animale, la unele specii, în marea lor majoritate au probleme cu tehnologiile de creștere și exploatare, cu valorificarea producției, cu problemele de mediu. Obțin producții mici la costuri mari și nu sunt competitive pe piață, de aceea multe sunt scoase la vânzare”, explică cei 8 ingineri zootehniști: Gheorghe Vaida, Aurelia Manea Frăsin, Ion Roșu, Ionică Nechifor, Gheorghe Reman, Mircea Bara, Cătălin Manea, Florin Criste.

Specialiștii sunt de părere că, în cazul în care situația actuală nu este evaluată corect și cu profesionalim, există riscul afectării grave a capacității de coordonare și control a ANZ și poate fi pusă în pericol îndeplinirea mandatului instituțional privind asigurarea conformității cu legislația europeană și protecția resurselor genetice animale.

Producția de lapte la taurine în țara noastră este cea mai mică din UE: 3.600 kg, în timp ce media europeană este de 7682 kg!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →