Pe o suprafață de aproape 20 de hectare, pusă la dispoziție de Constantin Molcuț, administratorul societății Molagro din Lovrin, au fost înființate, la 11 aprilie, mai multe loturi experimentale cu hibrizi de porumb și floarea-soarelui.
„Planta premergătoare pe întreaga solă a fost grâul. Ca și tehnologie de cultură, în perioada lunii august 2013 am erbicidat cu un produs pe bază de glifosat, am distrus complet buruienile, după care, la sfârșitul lui octombrie, am făcut o arătură adâncă, la 30 cm, iar apoi am nivelat. În luna aprilie s-a realizat pregătirea patului germinativ cu combinatorul, în două treceri, o dată în diagonală și apoi perpendicular pe direcția de semănat”, ne-a explicat Alin Jivan, reprezentant comercial Caussade pe zona de vest.
Ca și fertilizare de bază s-au folosit 200 kg/ha de NPK 16:16:16, iar la semănat alte 200 kg/ha de azotat de amoniu. Porumbul a fost semănat la două densități, respectiv 65.000 și 75.000 boabe germinabile pe metrul pătrat, iar plantele s-au dezvoltat excepțional, dat fiind faptul că în perioada de vegetație cantitatea de precipitații a depășit 300 litri/mp.
Abundența ploilor a favorizat însă dezvoltarea bolilor și a buruienilor. De aceea a fost nevoie de aplicarea mai multor tratamente, de care s-au ocupat reprezentanții BASF. Astfel, în perioada de preemergență s-a aplicat Frontier Forte, în doză de 1,4 litri la hectar. Este vorba de un erbicid pelicular, care lucrează la nivelul solului, având o eficacitate foarte bună împotriva principalelor buruieni graminee anuale și a unor buruieni dicotiledonate. În schimb, în postemergență s-a utilizat pachetul Rekord, ce conține doza pentru cinci hectare, respectiv 5 litri de erbicid Kelvin Top, 10 litri de erbicid Cambio și 3 litri de adjuvant Dash. În funcție de gradul de dezvoltare a buruienilor, tratamentul se aplică începând cu două frunze adevărate ale porumbului, până la șase frunze. Pentru al treilea tratament s-a apelat la Opera, un produs din gama AgCelence, care asigură cea mai bună asimilare a nutrienților, dezvoltă rădăcina, crește rezistența la stres, are efect fungicid și asigură o recuperare mai bună după o eventuală grindină.
Pierdere rapidă a apei din bob
Deși portofoliul Caussade pentru piața românească cuprinde peste 30 de hibrizi de porumb, în platforma de la Tomnatic au fost prezenți doar 20, cei reprezentativi pentru zona Banatului. Prima parte a prezentării a fost dedicată hibrizilor timpurii.
S-a început cu Arkadi, din grupa FAO 320, recomandat în special pentru producția de boabe, având între 14 și 16 rânduri pe știulete. A urmat Clariti, un hibrid de porumb cu bob dentat, care are avantajul de a pierde foarte repede apa. De asemenea, Joliet se caracterizează printr-un potențial de producție foarte bun pentru grupa sa de precocitate (FAO 330), având o tulpină puternică la sfârșitul perioadei de vegetație, ceea ce-i conferă rezistență la frângere și cădere. Fermierii și-au îndreptat apoi atenția spre Tessali, una dintre noutățile sezonului, cu un randament excepțional de boabe pe știulete și un conținut ridicat de betacaroten. Pierderea rapidă a apei din bob după maturitatea fiziologică și regularitatea în performanță sunt câteva dintre punctele forte ale acestui hibrid de talie medie. La rândul său, Aboni se remarcă prin știuletele mai gros și bobul lung, dentat, iar Loubazi (FAO 350) este un hibrid cu o germoplasmă de excepție, având o adaptabilitate foarte bună la toate condițiile tehnologice și pedoclimatice.
Hibrizi de porumb cu utilizare mixtă
În partea a doua au fost prezentați hibrizii din grupele de maturitate semitimpurie și semitardivă. Trilogi (FAO 360) poate fi utilizat atât pentru siloz cât și pentru boabe, având o toleranță bună la secetă. Pardi (FAO 370) se caracterizează printr-o foarte bună adaptabilitate la diferite tipuri de sol și o rezistență excelentă la bolile foliare. În schimb, Realli (FAO 380) este unul dintre cei mai productivi hibrizi de pe piață, recomandat pentru tehnologii intensive. Un alt reprezentant al noii generații de hibrizi Caussade Semences este Labeli (FAO 410), care se pretează a fi cultivat în zonele cu deficit de precipitații, având un sistem radicular bine dezvoltat și un număr mare de rânduri pe știulete.
Pentru cei care doresc o utilizare mixtă (pentru boabe și siloz), Scandi (FAO 400) poate fi o opțiune potrivită, planta având o capacitate pronunțată de a rămâne verde. Anunțat ca o noutate absolută pentru acest an, Pincki este un hibrid semitardiv, simplu, cu bob dentat, din grupa FAO 420, caracterizat printr-un potențial de producție excelent și constant în totate situațiile. În plus, se comportă foarte bine în condiții de stres hidric. Tot la grupa FAO 420 se încadrează și Devolvi, hibrid de talie înaltă (ajunge la 2,5 metri) care poate fi utilizat și în zootehnie, prezentând o toleranță foarte bună la boli. Pe de altă parte, Drasti este un hibrid care se comportă extraordinar în diferite zone pedoclimatice și asigură stabilitate în producție, iar Gerzi (FAO 430) are un start deosebit în vegetație și o foarte bună stare fitosanitară a aparatului foliar și a știuletelui.
Pentru acest lot de hibrizi s-a folosit în postemergență un alt erbicid de la BASF, și anume Callam (doza 0,4 kg/ha), în combinație cu adjuvantul Dash (1 l/ha). De asemenea, pentru combaterea gramineelor anuale și perene s-a aplicat Kelvin Top.
Potențial de producție foarte ridicat
Dintre hibrizii tardivi, s-au evidențiat Gasti (FAO 450), un hibrid cu talie înaltă, foarte sănătos la sfârșitul perioadei de vegetație și cu o plasticitate ecologică deosebită, Clischi (FAO 490) pentru utilizare mixtă, având o toleranță și o rezistență foarte bună la cădere, și Coretta (510 FAO), caracterizat printr-un comportament foarte bun față de complexul de boli și o adaptabilitate excelentă la condițiile pedoclimatice și tehnologice. Toți acești hibrizi au un potențial de producție foarte ridicat, datorită uniformității știuleților, numărului mare de rânduri pe știulete și a MMB.
În final s-a discutat despre porumbul pentru siloz, fiind date două exemple: Duo 550 și Duo 595. Considerat a fi un sistem de referință pentru fermele zootehnice, conceptul DUO CS pune la dispoziția crescătorilor de animale o rețetă ce combină două tipuri de amidon, cu degradare lentă și degradare rapidă. De fapt, este vorba de doi hibrizi de porumb, cu aceeași precocitate și dezvoltare vegetativă, special selecționați pentru complementaritatea nutritivă și digestivă. Silozul astfel rezultat asigură, potrivit reprezentanților Caussade, un spor de 2-3 litri de lapte pe mulsoare, respectiv o creștere a procentului de grăsime și proteină între 0,3 și 1 la sută.
Miza pe floarea high oleică
În ceea ce privește cultura de floarea soarelui, au fost prezentați cinci hibrizi, insistându-se în special asupra lui Klarika, un hibrid cu conținut bogat de acid oleic, pentru care unii traderi oferă bonificații importante la achiziție. Trebuie menționat faptul că suprafața cultivată pe teritoriul țării noastre cu hibrizi de floare high oleic s-a dublat în ultimul an! Dintre hibrizii cu toleranță chimică la erbicidele pe bază de imazamox integrați în tehnologia Clearfield, am putut remarca Himalia – un hibrid semitimpuriu introdus pe piața românească anul trecut, Fushia – caracterizat printr-un randament foarte bun în ulei și o adaptabilitate la diferite condiții de tehnologie, Imeria – care are un randament excelent, dovedind în același timp o toleranță bună la condiții de secetă și CSF 12902 CL Plus – linie de elită ce aparține tehnologiei Clearfield Plus.
Schema de tratamente a cuprins două erbicidări, cu Wing P, aplicat în preemergență (doza 4 l/ha), și cu Pulsar 40, recomandat până în stadiul de șase frunze (doza 1,2 l/ha), iar pentru combaterea bolilor s-a utilizat Pictor (doza 0,5 l/ha), un fungicid extrem de eficient din gama AgCelence.
În funcție de grupa de maturitate și de densitatea la semănat, producțiile estimate pentru aceste loturi demonstrative sunt cuprinse între 8 și 13 tone la hectar, în cazul porumbului, respectiv 4 tone la floarea-soarelui.