CĂTINA - o CULTURĂ PROFITABILĂ. MIT sau ADEVĂR? - Revista Ferma
3 minute de citit

CĂTINA – o CULTURĂ PROFITABILĂ. MIT sau ADEVĂR?

“Da, noi credem că este o cultură profitabilă, altfel nu am fi investit. Însă în timp şi cu investiţii mari. Daţi-mi voie să dărâm mitul profitabilităţii uriaşe şi peste noapte din culturile de cătină. Sunt multe speculaţii pe internet în privinţa profitabilităţii mari în astfel de culturi, însă va pot spune că lucrurile nu stau chiar aşa. În primul rând este nevoie de investiţii foarte mari, de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de euro pentru a asigura facilităţile de condiţionare, sortare şi păstrare a fructelor, sisteme de irigaţii, utilaje şi echipamente, etc, fără de care degeaba investeşti în cultura în sine. Investiţia mare aici este şi nu în înfiinţarea unui Ha de cătină care are într-adevăr un cost investiţional relativ mic: aproximativ 5.000 euro/Ha. În plus, puţini ştiu că recoltarea catinei se face prin separarea ramurilor de fruct, metoda congelării rapide. Astfel, prin tăierea ramurilor, se obţine o recolta o dată la 2 ani. Sau se poate recolta jumătate într-un an şi cealaltă jumătate în anul următor, decalând culturile. Astfel încât, fie se înregistrează venituri din doi în doi ani, fie jumătate din totalul productiv anual. Calculele de rentabilitate trebuie să ţină cont de aceste realităţi. Deci, iată că lucrurile nu stau chiar aşa cum citim pe Internet, ci au o cu totul şi cu totul altă dinamică”, a declarat pentru revista Ferma, Florin Niculescu.

catina bio 3_b

Acesta a mai precizat că “în plus, trebuie ţinut cont că în România nu există industrie de procesare a catinei în acest moment. Vânzările se fac preponderent extern, iar marii procesatori de afară doresc cantităţi mari şi constanţă în livrări. Aceste lucruri nu pot fi obţinute de ferme mici, individuale, ci este necesară o formă asociativă care să poată susţine volume mari de fructe şi care pot negocia cu marii procesatori un preţ adecvat. Altfel, la cantităţi mici, preţul care se oferă în acest moment în piaţă de profil este mai mic chiar şi decât costul de producţie, astfel încât un fermier singur nu poate rezista pe termen lung”.

Pe larg despre cultura de cătină şi Coooperativa Bio Cătina România, în ediţiile viitoare ale revistei Ferma!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →