Cătălin GRIGORIU a PARIAT pe RAPIŢA contractată futures! - Revista Ferma
4 minute de citit

Cătălin GRIGORIU a PARIAT pe RAPIŢA contractată futures!

Acesta suţine că în cazul Comfert, companie înfiinţată de el, care lucrează circa 7600 ha, din care 1500 de rapiţă, la momentul acesta, ca o părere, 90 la sută din suprafaţă va rămâne, iar cam 10 la sută, aproximativ 150 ha, vor fi întoarse şi în locul lor vor fi semănate culturi de primăvară.
Pentru angajaţii exploataţiei vegetale, în toamna trecută au fost unele probleme. „Pe de o parte a fost un început de sezon agricol secetos, după care a plouat şi nu am putut semăna din cauza umezelei. Am intrat cu semănătorile în câmp un pic mai târziu, plantele de cultură au răsărit mai greu, nici măcar în două frunze, iar în iarnă au fost câteva zile cu minus 20 de grade C. Oricum, una peste alta, faţă de alţi ani, în cazul meu specific, minim 90 la sută din cultura de rapiţă voi păstra”, a precizat băcăuanul.

Grâul nu arată fantastic…
… în ferma Comfert; este rar şi micuţ. „Am renunţat aproape în exclusivitate la genetică românească, am păstrat maxim 100 ha de Boema. Noi folosim numai sămânţă din Occident, cu preponderenţă Syngenta, Illiko, Moisson, testăm acum câte-un pic de la Saaten Union şi de la LG. Explicaţia este că la terenurile pe care le avem, niciodată sămânţa de grâu românească nu a făcut mai mult de 5,5 t/ha, iar 6 tone doar în anii cei mai buni. Cu o genetică din Occident am făcut peste 8 tone/ha, în aceleaşi condiţii de tehnologie”, a susţinut Cătălin Grigoriu, adăugând că în ferma vegetală nu se foloseşte tehnologie de tip intensiv, ci una medie, din raţiuni economice: pentru că se ştiu cheltuielile, iar veniturile nu! Întrucât nu se cunoaşte nici preţul de vânzare a recoltei şi nici producţia obţinută la hectar, atunci se încercă luarea unei atitudini economice preventive şi prudente.

Fişe tehnologice pe fiecare cultură
În această primăvară semănăturile vor ocupa 3000 ha, aproape jumătate floare şi jumătate porumb şi suprafeţe mai mici de culturi leguminoase: mazăre şi soia. Fertilizările au început cât a fost vremea prielnică, dar precipitaţiile căzute au zădărnicit lucrarea pentru aproape o săptămână.
Cătălin Grigoriu susţine că „Noi suntem extrem de bine organizaţi, avem fişe tehnologice pe fiecare cultură în parte, cu dată de începere şi de finalizare a lucrărilor agricole, a tratamentelor fitosanitare, fişe pe care le urmărim cu stricteţe”.

Rapiţă tânără_b

Rapiţa, deja vândută pe contracte futures
„Din păcate nu avem spaţii de depozitare pentru a ne depozita toată producţia, deşi aşa ne-am fi dorit. Cam jumătate din ce producem vindem în momentul respectiv, iar din ce rămâne vindem la câteva luni de la recoltare. Şi bineînţeles, dacă piaţa preţurilor futures este una care ne avantajează, apelăm şi la aşa ceva”, ne-a declarat Grigoriu care ţinut să exemplifice: În acest an, circa trei sferturi din estimarea producţiei de rapiţă, este, deja, vândută pe contract futures cu un preţ cu 20 euro peste cel de astăzi. Am semnat pentru 381 euro/t, dusă la Slobozia. An de an tot aşa procedăm. Când consider că este un preţ decent, corect, la care să-mi acopăr cheltuielile şi la care să fac un profit, prefer să închei un contract futures pentru 50-70 la sută din cultura respectivă şi să nu rămân pradă lăcomiei sau a norocului!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →