Cât de avantajos este să îngrijim oile cu miei gemeni? - Revista Ferma
8 minute de citit

Cât de avantajos este să îngrijim oile cu miei gemeni?

padeanu12 m Cât de avantajos este să îngrijim oile cu miei gemeni?

Pentru a controla modul de derulare a acestor activităţi, Consiliul Uniunii Europene a organizat în fiecare ţară membră un sistem integrat de coordonare şi control (S.I.C.C.) în cadrul căruia funcţionează, pe lângă alte sisteme, şi Sistemul de identificare şi evidenţă a animalelor.

 

Ce importanţă are această organizare pentru crescătorul de ovine român?

Anual pentru o oaie sau capră mamă luată în evidenţă se acordă subvenţii (16,8-21 euro) în limita efectivelor prevăzute pentru fiecare ţară.

Subvenţia se primeşte pentru minim 10 şi maxim 50 de oi sau capre.

Din cele prezentate mai sus rezultă că organismele Uniunii Europene subvenţionează un număr limitat de oi sau capre mame, atât la nivel de ţară, cât şi la nivel de producător. Peste limita maximă (50) crescătorii pot creşte ovine sau caprine, dar fără subvenţii.

 

Ce importanţă au aceste reglementări?

Uniunea Europeană prin organismele ei stimulează, subtil, performanţa de producţie pentru crescătorii de oi cu efective mici şi mijlocii, care în ţara noastră deţin peste 90% din efectivul naţional de ovine.
Rezultă cu claritate că acei crescători care deţin între 10-50 oi mame devin mai profitabili dacă obţin cât mai multe oi cu fătări duble.

De fapt, în multe ţări europene se acordă subvenţii naţionale pentru fiecare oaie care fată miei gemeni viabili, indiferent de număr.

În momentul de faţă, pe bună dreptate se consideră că, pentru crescătorii care pot asigura condiţii normale de furajere şi îngrijire, creşterea procentului de oi cu miei gemeni(a prolificităţii) este calea cea mai uşoară şi în acelaşi timp cea mai sigură pentru creşterea rentabilităţii.

În numerele 4 şi 6 din 2004 ale revistei Ferma, am tratat căile care pot conduce la obţinerea unui procent mai mare de oi cu gestaţie dublă.
În cele ce urmează, voi prezenta ce trebuie să facă un crescător, pentru ca în ferma lui să supravieţuiască şi să realizeze o greutate normală, un procent cât mai mare de miei gemeni (peste 90%).

Aşa cum am arătat şi în articolele anterioare, la noi în ţară încă nu se stabileşte diagnosticul de gestaţie la oaie cu ajutorul ecografului, pentru a cunoaşte care sunt oile cu gestaţie dublă.
Evident că, înainte de începere a fătărilor, oile mame sunt amestecate, găsindu-se la un loc în saivan oi cu gestaţie dublă, oi cu gestaţie simplă şi oi sterpe.

De regulă, fătarea are loc în saivan. Pentru buna desfăşurare a fătărilor, saivanul trebuie pregătit din timp. Pe lângă reparaţiile curente, după scoaterea gunoiului este obligatorie dezinfecţia (3% sodă caustică la temperatura de 400C sau formol 3,5% etc.). Apoi, pardoseala saivanului se prăfuieşte cu var nestins, după care se pune un strat gros de paie curate.

Înainte de începerea şi pe tot parcursul fătărilor, aşternutul se primeneşte zilnic cu paie curate (a se evita paiele mucegăite) şi o dată pe săptămână, înainte de primenirea aşternutului se prăfuieşte cu var nestins, care acţionează ca dezinfectant, îndeosebi în locurile unde au avut loc fătările şi s-au scurs lichide fetale.

În perioadele fătărilor, lâna este mare şi oile se simt în condiţie de confort termic la o temperatură de 8-100C.

Pentru mieii fătaţi, în special pentru mieii gemeni, care sunt frecvent mai mici, temperatura de confort este mai mare, de circa 170C.

Obligatoriu, în efectivele mai mari (peste 500) imediat după fătare, oile cu miei gemeni se introduc în boxe pentru o perioadă de 7-10 zile.
Prin cazarea în aceste boxe individuale, atât oile, cât şi mieii se pot supraveghea mult mai atent.

În primul rând, oaia mamă se poate furaja la nivelul cerinţelor cu 1,5-2 kg fân de calitate, 500-800 g concentrate, administrate dimineaţa şi seara şi 1-1,5 kg sfeclă furajeră (stimulează lactaţia).

În al doilea rând, putem interveni uşor asupra mieilor gemeni. Mieii gemeni, fiind mai mici şi deseori apatici sau chiar leşinaţi, trebuie obligatoriu aplecaţi, la oaia mamă, să sugă de 6-8 ori pe zi, până se obişnuiesc să sugă singuri.

Dacă în anii anteriori au existat cazuri de infecţii ombilicale, în fiecare dimineaţă, o dată cu marcarea mieilor, se secţionează cordonul ombilical la 5-6 cm de abdomen cu o foarfecă aseptică şi se dezinfectează cu tinctură de iod sau apă oxigenată. Totodată, la toţi mieii gemeni se recomandă administrarea injectabilă sau pe gură a unei soluţii cu vitaminele A, D3, E şi Seleniu (Romselevit etc).

Mieii gemeni leşinaţi (nu se ridică de jos) se buşumează uşor pe torace cu un material textil absorbant (bumbac, cânepă, in), după care se ţin cu capul în jos şi cu un pai le gâdilăm nările până strănută.
Chiar în condiţii bune de furajare şi îngrijire, din oile cu gemeni 10-20% nu pot să crească decât un singur miel sau chiar nici unul, fie din cauza unei mamite care a afectat unul sau ambele jumătăţi ale ugerului, fie din cauza potenţialului genetic scăzut pentru lapte.

În aceste cazuri pentru a nu pierde mieii, se recurge la următoarele soluţii:

• adopţia lor de către alte oi, doici, la care le-au murit mieii sau care au un singur miel şi au o producţie mare de lapte. În acest caz, se va uniformiza mirosul mielului pentru adoptare, fie prin frecarea lui cu placenta oii doici sau pielea mielului mort, fie se mulge laptele doicii peste miel.

• alăptarea artificială, numai dacă nu avem oi doici.

În ţările Uniunii Europene se produce un lapte praf special pentru mieii cruzi, care se prepară în instalaţii automate. Cu acest lapte se hrănesc mieii orfani, mieii masculi din gemeni, proveniţi de la mioare şi miei de la oile cu lapte puţin sau fără lapte. La noi în ţară, după perioada colostrală, mieii se cresc cu rezultate bune prin alăptare la biberon, de 6-4 ori/zi, cu lapte de vacă fiert şi răcit la 380C în vase cu capac, în prima lună de viaţă şi numai cu lapte de vacă proaspăt şi călduţ, în următoarea perioadă.

În efectivele mari (peste 100 oi), după ce sunt scoase din boxele individuale, oile cu miei gemeni formează un grup separat de 20-40 oi cu miei gemeni mijlocaşi, într-o boxă mare, amenajată în saivan, într-o zonă ferită de curenţi. Boxa va avea un perete din grătar cu distanţa dintre gratii de 12-15 cm, care să permită trecerea mieilor în mielar (spaţiu destinat pentru furajarea suplimentară a mieilor).

Aceste oi vor fi furajate în continuare, la discreţie cu cele mai bune furaje şi vor beneficia de cel puţin 1,6 mp pe oaie.

De la vârsta de 12-14 zile, în jgheaburile din mielar miei încep să consume furaje combinate cu 18-19% proteină brută (porumb 56,5%, orz 10%, şrot soia 21%, şrot floarea soarelui 10%, carbonat de calciu 1%, fosfat dicalcic 0,5%, sare 1%) şi otavă de calitate.

În a doua lună, furajul combinat va conţine 16% proteină brută (porumb 63,5%, orz 10%, şrot soia 17%, şrot floarea soarelui 7%, carbonat de calciu 1%, fosfat dicalcic 0,5%, sare 1%) din care vor consuma 200-300 g/zi.

În funcţie de zonă şi prezenţa unor boli la miei în anii anteriori, se vor face vaccinuri pentru ectima contagioasă, dizenteria anaerobă, etc.

La Staţiunea Didactică a USAMVB Timişoara într-un studiu s-au obţinut la mieii gemeni un spor de 240 g/zi şi o greutate corporală de 18,5 kg la 65 zile de la fătare.
Analizând costurile de întreţinere a oilor mame şi a mieilor gemeni, am remarcat că acestea sunt cel mult jumătate din veniturile obţinute.

Dilema din titlu are un răspuns prompt şi formidabil:
Da, crescătorule, dacă ai şi condiţii, este foarte avantajos să îngrijeşti oile cu miei gemeni.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →