Cartoful - star la productivitate - Revista Ferma
5 minute de citit

Cartoful – star la productivitate

Cartoful - star la productivitate_b

Schema tehnologică propusă ține cont de particularitățile meteo ale perioadei: precipitații ridicate, cu ploi frecvente, care nu au permis uscarea și ventilarea culturii.

Aceste condiții sunt propice pentru apariția bolilor, în special a manei, o problemă serioasă, pentru care vă propunem o serie de 3 fungicide: Banjo® 500 SC, Presidium® și Kupfer Fusilan®. De asemenea, nutriția complexă oferită de fertilizantul foliar WUXAL K40, bogat în potasiu și macronutrienți, oferă culturilor o mai bună toleranță la stres și este binevenită pentru un sezon ce se anunță dificil.

 

CEL MAI IMPORTANT PAS ESTE PREVENȚIA

În condiții meteo favorabile, mana poate distruge frunzele plantelor de cartof în câteva zile, diminunând producția cu până la 70%. Primele atacuri au loc la sfârșitul primăverii (mai-iunie), pe organele aeriene (tulpini, frunze). În perioada iulie-august are loc infestarea tuberculilor.

Considerăm că acest sezon întrunește condițiile pentru aplicarea obligatorie a produselor de prevenție a manei în majoritatea zonelor de cultivare. Aceasta poate fi declanșată de formele de rezistență din sol, de sporii provenind din tuberculi infestați sau din sole învecinate, cu plante bolnave.

 

BANJO 500 SC – PROTECȚIE SIGURĂ CONTRA MANEI

Este un fungicid nou, cu acțiune de contact și cu activitate reziduală parțială, având și efect antisporulant. Banjo® 500 SC conține fluazinam 500 g/l, substanță ce protejează frunzele de atacul ciupercilor, stopează germinarea, producerea de spori și inhibă dezvoltarea structurilor de infestare. Astfel, Banjo® 500 SC reprezintă o barieră sigură pentru oprirea sporilor ce ar putea declanșa boala în cultură.

În zonele în care condițiile climatice nu sunt favorabile apariției acestei boli, primul tratament se aplică înainte ca sistemul foliar să acopere distanța dintre rânduri, astfel încât produsul să ajungă și pe sol. Scopul acestui tratament este protejarea culturii nou răsărite împotriva sporilor de mană din sol.

Aplicat împreună cu Presidium®, Banjo 500 SC oferă protecție excelentă pentru prevenirea apariției manei (4,2 puncte conform Euroblight 2020).

BANJO 500 SC - PROTECÈšIE SIGURÄ‚ CONTRA MANEI_b

 

PRESIDIUM® – DUBLU EFECT ÎMPOTRIVA MANEI

Presidium® este un fungicid de ultimă generație, ce previne apariția manei la cartof, oferă protecție tuberculilor și, în plus, crește calitatea recoltei. Dacă produsul a ajuns pe frunze înainte de sporulare, se poate obține o inhibare aproape completă a patogenilor ce provoacă mana.

Acest produs conține două substanțe active, a căror sinergie îi asigură eficiența: zoxamida asigură protecția la suprafața frunzei și dimetomorf are cu efect de protejare în profunzime a țesutului foliar:

1. Zoxamidă, cu acțiune puternică de contact. Efect remarcabil de prevenție

Zoxamida (180 g/l) acționează mai de timpuriu decât alți agenți de combatere, stopând dezvoltarea hifelor și blocând sporii înainte ca aceștia să devină mobili. Astfel, după germinarea sporilor, prin efectul zoxamidei, tubul germinal nu se mai poate prinde pe suprafața foliară și nu mai străpunge cuticula frunzei, iar boala nu se mai produce. De asemenea, zoxamida prezintă acțiune asupra zoosporilor ce infestează tuberculii, afectându-le diviziunea celulară, oferind un grad ridicat de protecție post-recoltare.

2. Dimetomorf, cu acțiune sistemică locală. Puternică acțiune de protecție

Dimetomorful (180 g/l) este o substanță cu efect puternic împotriva manei, cu efect translaminar și cu persistență locală între aplicări. Această substanță protejează frunza din interior și are efect antisporulant.

PRESIDIUM® - DUBLU EFECT ÎMPOTRIVA MANEI (1)_b

 

PROGRAM COMPLET DE COMBATERE

 

Integrat în managementul manei, pentru un control cât mai bun, vă recomandăm aplicarea produsului Kupfer Fusilan®, pe bază de oxiclorură de cupru și cimoxanil, un produs foarte eficient în momentele cu presiune de infestare ridicată.

Oxiclorura de cupru, cu o cantitate mare de cupru, are capacitatea de a inhiba puternic patogenii, iar cimoxanilul pătrunde în frunză și oprește evoluția infestării. Totodată, cimoxanilul are caracter antisporulant, ceea ce reduce răspândirea ulterioară a bolii în cultură.

Beneficiile Kupfer Fusilan®:

  • • Este absorbit rapid, iar răspândirea sa în frunză este uniformă.
  • • Kupfer Fusilan® asigură igiena culturii în cazul accidentelor climatice (grindină).
  • • Acționează în toate stadiile de dezvoltare ale manei.
  • • Prezintă caracter inhibitor atât împotriva manei, dar și a unor bacterii.
  • • Prezintă acțiune eficientă chiar și în situațiile de criză, când agenții patogeni sunt în număr mare și alte produse dau greș.

La soiurile timpurii, prima stropire trebuie efectuată în iunie. Se tratează cultura în mod repetat, pe toată perioada de vegetație.

 

PRODUCȚII SPORITE ȘI DEPOZITARE DE DURATĂ

Prin complexitatea nutrienților conținuți de fertilizantul foliar Wuxal K40 pe bază de potasiu, sunt evitate carențele de micro și macroelemente. Astfel, plantele au asigurate resursele nutritive necesare pentru buna dezvoltare, o stare de sănătate optimă și producții ridicate.

Asimilarea potasiului de catre planta de cartof WUXAL_b

Potasiul crește calitatea frunzelor și intensifică fotosinteza, buna aprovizionare cu acest macroelement fiind necesară mai ales în condițiile amenințării cu mană din acest an, care poate afecta foliajul. Necesarul zilnic de potasiu al tuberculilor de cartof în faza de creștere este de 6 kg/ha. Aplicat după legarea tuberculilor, Wuxal® K40 sporește calitatea producției, mărește cantitatea de substanțe uscate și îmbunătățește rezistența la depozitare.

Wuxal® K40 conține adjuvanți ce asigură o bună aderență a substanței de tratare pe suprafața frunzelor și împiedică spălarea de către ploaie (stickeri). De asemenea, conține umectanți ce ajută la reactivarea substanțelor utile cu ajutorul umidității oferite de precipitații.

PRODUCȚII SPORITE ȘI DEPOZITARE DE DURATĂ_b

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →