În perioada de lactaţie, predomină procesele de dezasimilaţie, acest fapt având ca efect pierderi în greutate de 13-15% faţă de greutatea scroafei la fătare. Cum compensăm această pierdere?
În acest sezon, cartofii pot fi valorificaţi prin intermediul porcilor, respectiv a scroafelor în lactaţie, putându-se administra în cantitate de 4-6 kg/cap/zi, iar în completare, se poate asigura un amestec de concentrate până la acoperirea necesarului în energie şi substanţe nutritive.
Cartoful conţine în medie 22% substanţă uscată, în care amidonul reprezintă 75%. Proteina este în cantitate mică – 1,5-2%. Conţinutul în celuloză este şi el mic – 0,6-0,8%, iar cel în grăsime este şi mai redus – 0,1-0,3%.
Cartofii se curăţă de impurităţile aderente (pământ) prin spălare. Cei care au fost lăsaţi mai mult timp la soare sau cei încolţiţi conţin un glicozid toxic – solanina – până la 0,5% (5% în colţi), necesitând îndepărtarea colţilor înaintea administrării.
În alimentaţia suinelor în sistem gospodăresc, cartofii se administrează, după fierbere, sub formă de terciuri în amestec cu uruieli de cereale. Pentru înlăturarea efectului toxic, după fierbere se îndepărtează apa.
Amestecuri de concentrate
În continuare am luat ca exemplu o raţie pentru o scroafă în greutate de 220 kg care alăptează 8 purcei. Din tabelul 1 se poate constata că pe lângă cele 4 kg de cartofi mai este nevoie de un amestec de concentrate în cantitate de 4,7 kg pentru acoperirea necesarului zilnic. Întrucât cartofii au un conţinut proteic redus, este necesar ca în amestecul de concentrate să fie introduse şi furaje proteice.
Am ales, în acest caz, şrotul de floarea soarelui care poate fi la îndemâna celor care cultivă floarea soarelui şi o duc la presă pentru a obţine ulei. De acolo poate rezulta şi acest şrot de floarea soarelui. De asemenea, mai este nevoie şi de un alt furaj proteic, acesta putând fi soia boabe.
Produsul trebuie neapărat tratat termic pentru a distruge factorii antinutritivi. Porumbul şi tărâţele de grâu sunt componente furajere care se găsesc în gospodărie.
Desigur că variantele amestecului de concentrate pot fi mult mai multe, în funcţie de materiile prime de care dispune fiecare crescător.
2011 a fost un an în care la cartof s-au obţinut producţii bune, prin urmare ne permitem să-l administrăm şi în hrana porcilor.
TABEL 1: EXEMPLU DE RAŢIE FURAJERĂ
pentru o scroafă cu o greutate de 220 kg care alăptează 8 purcei
TABEL 2: AMESTEC PENTRU SCROAFE ÎN LACTAŢIE