Această tranziție de la estru (călduri) la anestru (lipsa căldurilor) are loc anual. Factorul cu cea mai mare influență asupra acestei tranziții este clima. Durata anestrusului poate fi influențată de perioada anului, gestație, alăptare, boală semnificativă, deficit energetic cronic și, eventual, vârsta.
STIMULII CARE INDUC CĂLDURILE
Inițierea căldurilor la capre și manifestarea comportamentală a dorinței de împerechere este legată de stimularea senzorială, adică de informațiile primite de creier de la mediul înconjurător.
Principalii stimuli implicați în manifestarea căldurilor la capre sunt:
1. ce vede, ce aude și ce miroase cu referire directă la schimbarea orelor de lumină (fotoperioada)
2. expresiile vocale ale țapului
3. mirosul specific al ţapului (feromonii)
Stimulii senzoriali ajută la demararea activității hormonale la capre. Astfel, de la o stare de anestrus sezonier (fără călduri) capra trece la estrus (manifestarea căldurilor) pe un ciclu regulat de 18-21 de zile.
CÂT TIMP SE MANIFESTĂ ESTRUL?
În mod obișnuit, o capră rămâne în estru aproximativ 30 de ore, deși acestă perioadă poate varia de la rasă la rasă. Astfel, rasa Saanen prezintă estrus pentru o perioadă scurtă de timp, aproximativ 18 ore, în timp ce nu este neobișnuit ca la rasa Nubiană semnele de estrus să se manifeste zile în șir.
Fiecare rasă va fi diferită, dar sunt și variații individuale în cadrul rasei. Din acest motiv, toate observațiile făcute de crescător pot fi foarte valoroase pentru succesul sezonului de montă și gruparea fătărilor. Un lucru pe care se poate baza, într-o oarecare măsură, este că durata estrului la o capră dintr-o anumită rasă și în anumite condiții de mediu se va repeta de la an de an.
CÂND ŞI CUM URMĂRIM CAPRELE?
Observațiile cu privire la manifestarea căldurilor nu trebuie făcute de către crescător doar în timpul hrănirii și al mulsului. Comportamentul turmei de capre, în perioada de reproducție, trebuie studiat de cel puțin două ori pe zi pentru o perioadă de 15-20 de minute, atunci când caprele nu au cunoștință de prezența crescătorului. Scopul este de a vedea ce face turma atunci când caprele nu sunt implicate în activități care le pot modifica „comportamentul reproductiv”.
Stau ele aproape de gardul care le separă de țapi? Au manifestari vocale (țipă) fără un motiv întemeiat? Sar pe alte capre sau se lasă sărite de caprele din turmă? Acest comportament este un indicator semnificativ că femela se află într-o anumită etapă a ciclului estral.
CE SUNT ŞI CUM APAR FEROMONII
Apropierea caprelor și frecarea de gardul care le desparte de țapi are ca explicație perceperea feromonilor pe care îi produce țapul. Feromonii sunt substanțe cu rol important în procesul de comunicare dintre specii, marcarea de teritorii, găsirea partenerilor în procesul de reproducere sau de căutare a hranei. Aceștia mai sunt numiți și ‘’hormoni exteriori”.
Nu doar țapii produc feromoni. Un fapt interesant este că o capră în călduri urinează mai des decât de obicei. Urina unei capre în călduri conține feromoni care “îi spun” unui țap că este gata de reproducere. Dacă este prezent, țapul va adulmeca jetul de urină și apoi își va ridica capul și își va curba buza superioară pentru a simți mai bine mirosul.
CUM SE MANIFESTĂ CAPRELE INTRATE ÎN CĂLDURI?
Caprele tind să fie destul de agresive între ele și există o ierarhie bine stabilită în care caprele dominante sunt cele care stabilesc regulile. Cu toate acestea, atunci când sunt în călduri, unele capre pot deveni foarte violente.
Mișcatul frecvent al cozii este des întâlnit la caprele în căduri. Ele fac asta pentru a împrăștia mirosul care, chiar dacă nu este perceput de oameni este o invitație pentru țapii care îl simt de la distanță.
Vulva este ușor umflată și tumefiată și poate exista o scugere de mucus de culoare albă sau limpede (incolor). Dacă mucusul este uscat și se pot observa fire de păr lipite iar capra nu a fost montată, marcați-vă data în calendar și verificați capra peste 18 zile, la următorul ciclu de călduri.
La caprele în călduri producția de lapte scade și intră mai greu pe stadul de muls.
Sezonul principal de reproducție este toamna și cel secundar primăvara, când ziua este egală cu noaptea.
JURNALUL DE REPRODUCERE
Pentru a ajuta la determinarea ciclului „regulat” pentru fiecare capră, crescătorul ar trebui să țină un „jurnal de reproducere”.
Dacă fermierul notează orice schimbare în comportamentul caprei, în curând va obține un model pentru turma lui. Detaliile ar trebui păstrate în ceea ce privește atât primele semne de estrus, dar și ultimele semne observate, pe măsură ce ciclul estrual se încheie. După un timp, se poate face o determinare destul de precisă cu privire la manifestarea căldurilor și durata ciclului estrual.
Manifestările vocale se manifestă la un număr mai mic de capre, de obicei la una din 7-8 intrate în călduri. Caprele din rasa Nubiană sunt cele mai vocale.
un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara