Oricum, fiecare este liber să-şi facă propriile calcule şi să producă fructe conform necesităţilor pieţei în care activează.
Soiuri şi tipuri de plante pretabile
În general, pentru a obţine o producţie de căpşuni din mai şi până în noiembrie, în câmp, se recomandă folosirea soiurilor remontante. Marile companii producătoare de stoloni alocă anual sume importante în activitatea de cercetare pentru a obţine noi soiuri performante. Vissers Plant Innovators BV din Olanda, una dintre cele mai mari pepiniere din Europa, se înscrie cu succes în această competiţie.
Harmony este un soi nou obţinut în laboratoarele Vissers, soi care s-a dovedit a fi foarte adaptabil la clima din România şi nu numai de aici. Vânzările din ultimii doi ani din Germania şi Olanda i-au confirmat potenţialul de producţie şi calitatea deosebită a fructelor. Adaptabil tuturor sistemelor de cultură, atât în spaţii protejate, cât şi în câmp, varietatea Harmony a adus beneficii importante cultivatorilor.
Dar Harmony nu este singura opţiune. Soiuri precum Portola, San Andreas sau Albion sunt deja cunoscute şi folosite de către cultivatorii de la noi. Dar, ca în orice domeniu, până la urmă profitul obţinut face diferenţa, Harmony având capacitatea de a produce o cantitate dublă de fructe comparativ cu mare parte din soiurile existente.
Ieşind din acest tipar, ar mai fi de luat în considerare o altă variantă de a produce căpşuni tot timpul anului. Folosirea de plante frigo cu fructe de diferite calibre este în mod cert o soluţie pentru cei ce doresc să facă acest lucru, dată fiind proprietatea acestor varietăţi de a începe producţia la 60 de zile de la plantare.
De regulă, pentru a avea o producţie profitabilă, se folosesc stoloni fortificaţi (în terminologia internaţională “heavy waiting bed plant”). Varietăţi precum Elsanta, Elianny, Kimberly etc. pot fi cultivate cu succes tot timpul anului.
Soluţii pentru extinderea sezonului de cultură
Pentru cei care doresc doar extinderea sezonului de cultură, recomandăm plantarea de varietăţi care să producă în anumite perioade din an. Spre exemplificare, putem începe sezonul cu o parcelă de Albă sau cu noul Cory de la Vissers, urmate de Darselect, Honeoye sau Kimberly.
Cu o producţie estimată a se obţine la doar câteva zile după ce încep să producă soiurile menţionate anterior, se înscrie cu succes Elianny sau vestitul Elsanta. În continuare, se poate cultiva soiul italian, târziu, Cristina, dar şi Destiny de la Vissers. Ambele varietăţi pot duce producţia undeva la început de iunie. Malwina va încheia producţia în perioada iulie şi până la început de august.
În funcţie de condiţiile de mediu, de teren şi de piaţă, fiecare cultivator îşi va alege propriul sistem de producţie. Important este să folosească stoloni din pepiniere recunoscute, iar aici Vissers se înscrie ca un producător de top.
Urez din toată inima Sărbători Fericite tuturor fermierilor, iar Noul An să ne aducă recolte şi mai bogate!
Vasile FONOAGE
Reprezentant Vissers Plant Innovators Olanda
Tel. 0722373105
E-mail: fonoage-emil@hotmail.com
Soiul Harmony, în cultura proprie a subsemnatului, în România
STOLONII FORTIFICAŢI – AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE
Este indicată folosirea stolonilor fortificaţi din mai multe motive:
– sunt plante foarte viguroase, cu rădăcini puternice şi coletul foarte gros;
– au cel puţin 5 muguri de rod;
– au capacitate mare de producţie la 60 de zile de la plantare.
Avantajul acestui sistem de producţie constă în:
– plantarea poate începe foarte devreme, în spaţii protejate şi încălzite;
– se pot folosi soiurile de zi scurtă;
– se vor obţine întodeauna fructe aromate ca şi cele din plin sezon de căpşuni. De exemplu, putem cultiva soiul Darselect tot timpul anului, dacă îl preferăm pe acesta.
Dezavantaje:
– investiţia mare în plante: fiind cele mai bune, sunt şi cele mai scumpe;
– sunt în general recomandate pentru sistemul anual de cultură;
– necesită crearea de condiţii propice în timpul verii.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)