Când vin subvențiile pentru zootehnie? - Revista Ferma
2 minute de citit

Când vin subvențiile pentru zootehnie?

foto pag6 m Când vin subvențiile pentru zootehnie?

„Pentru a-i ajuta pe crescătorii de bovine și ovine am venit cu acel sprijin cuplat. Imediat ce vom avea toate modulele stabilite (e vorba de modulele din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), softul cu care lucrează APIA – n.red.), eu sper că în primele zile din anul viitor, vom plăti și acele forme de sprijin care sunt foarte importante. Fermierii știu deja. Pentru cei care au între 10 și 250 de capete de bovine, plata la vacile de lapte e de 250 de euro/cap, iar la taurinele de carne, de 300 de euro/cap. Pe sectorul de bovine, unde am avut cea mai dramatică scădere a prețului la lapte din Uniunea Europeană, (…) Comisia Europeană a fost de acord ca România să aibă cea mai mare formă de sprijin cuplat. La ovine, sprijinul cuplat ajunge la 7 euro/cap de animal”, a spus Daniel Constantin.

 

Cine sabotează sprijinul cuplat?

România poate plăti sprijinul cuplat pentru 3,5 milioane ovine. Anul acesta, APIA estimează că ar fi eligibile la plată doar vreo 3 milioane de animale. Din 2016, plata sprijinului cuplat este condiționată de înscreierea animalelor în Registrul genealogic. Efectivele înscrise în cărțile de rasă sunt însă foarte mici și mulți crescători riscă să piardă sprijinul, care se acordă pentru minim 150 capete și maxim 600 capete ovine.

Atât secretarul general al Romovis, Ionică Nechifor, cât și președintele Federației Oierilor de Munte (FOM), Eugen Gonțea, susțin că au solicitat MADR ca sprijinul cuplat să fie acordat pentru minim 50 și maxim 500 de ovine. Potrivit lui Nechifor, sunt crescători de ovine care au animalele înscrise în Registrul Genealogic, dar dețin sub 150 de capete, deci nu vor primi sprijinul.

Nechifor mai susține că a aflat chiar de la reprezentanții MADR că aceștia încă nu au solicitat Comisiei Europene modificarea condițiilor de acordare a sprijinului cuplat în forma cerută de crescători. În schimb, însuși Daniel Constantin ar fi anunțat că o asociație a crescătorilor de ovine din România, pe care nu a numit-o, ar fi sesizat Comisia Europeană privind nereguli legate de efectuarea COP și înscrierea ovinelor în Registrul genealogic.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →