Varietăţile sunt oferite fie ca plante frigo cu rădăcina nudă, de diferite calibre, fie ca plante frigo în cuburi nutritive, dar şi în varianta de stoloni proaspeţi, în minimodule sau în cuburi nutritive.
În funcţie de modul de cultivare, de planul de recoltare sau de varietate, se vor alege şi perioadele de plantare.
Perioada de plantare a diferitelor tipuri de stoloni
• Plantele frigo A din varietăţile de zi scurtă (care fructifică o singură dată pe an) pot fi plantate de primăvara devreme şi până cel târziu la 1 august. Dată fiind capacitatea lor de a produce la 60 de zile de la plantare sub 100 gr. de fructe/plantă, decizia fermierului de a-l cultiva poate fi influenţată de acest factor. Această alegere poate fi făcută şi în funcţie de zona în care se află cultivatorul, având în vedere că temperaturile foarte ridicate din iulie, cât şi lipsa precipitaţiilor pot afecta procesul de prindere, în special pe solele unde nu avem posibilităţi de irigare la maxim. În general, plantele vor intra în plină producţie în anul următor. Ele sunt destinate în special culturilor în câmp. Fiind plante mai mici, pot fi folosite pentru producţii valoroase chiar şi în anul 2 şi 3.
• Plantele frigo A+ sunt stoloni viguroşi cu rădăcini puternice şi cu peste 3 conuri de creştere, formate din toamna anului precedent în pepinieră. Plantate primăvara devreme, asigură o producţie economică de până la 250 gr./plantă. Pot fi plantate chiar şi în iulie, având în vedere vigurozitatea plantelor, dacă avem un sistem de irigaţie adecvat. Pot fi folosite în toate sistemele de cultură, iar producţia principală se va obţine în anul următor plantării. În anul 2 de la plantare este posibil ca producţia de fructe de calitatea I să scadă, planta dezvoltând un foliaj puternic cu mulţi muguri de creştere, ceea ce va afecta mărimea fructelor.
• Plante frigo fortificate (WB). Datorită capacităţilor lor deosebite de fructificare la 60 de zile de la plantare, vor fi plantate în funcţie de perioada în care cultivatorul doreşte să obţină producţie. Sunt destinate în special culturilor anuale, în sere sau solarii, iar aici nu putem stabili o epocă obligatorie de plantare. Dacă dorim să avem căpşuni în seră şi să recoltăm în decembrie, va trebui să plantăm cu cel puţin două luni înainte, poate chiar mai mult, dacă ţinem seama de factorii de mediu ce pot influenţa creşterea plantelor. Dacă dorim să nu ţinem sera sau solarul ocupat tot timpul anului cu căpşuni care nu mai produc nici un ban din mai până în aprilie şi să avem producţie primăvara devreme, vom planta după 25 ianuarie, având grijă să asigurăm culturii condiţiile optime de dezvoltare.
• Plantele frigo în cuburi nutritive sunt cele mai productive. În general, sunt destinate culturii în sere sau solarii datorită capacităţii lor mari de pornire în vegetaţie – posibil să mai câştigăm o săptămână timpurietate -, precum şi a producţiei obţinute, care este în mod cert mai mare decât în cazul tuturor categoriilor de stoloni prezentaţi aici. Având mulţi muguri de creştere, planta îşi epuizează capacitatea de producţie într-un singur ciclu. Aceste varietăţi nu sunt recomandate în cultură multianuală.
• Stolonii proaspeţi la minimodule sunt cei mai potriviţi pentru cultivarea căpşunului în luna august. Faţă de stolonii proaspeţi cu rădăcina nudă, a căror viaţă este destul de scurtă, nefiind recomandat transportul lor pe distanţe mai mari de 750 km, iar plantarea să se facă în maxim 24 de ore de la recoltarea lor, aceştia se pot păstra în condiţii optime timp îndelungat. Transportul lor pe distanţe lungi la temperatura controlată de până la 10oC se poate face fără probleme.
Datorită rădăcinii dezvoltate, planta beneficiază de o prindere de 100%. Stresul transplantării fiind mult diminuat faţă de plantele frigo, va exista o dezvoltare rapidă şi armonioasă a tufei, care va intra în iarnă cu un aparat foliar puternic şi cu o rădăcină bine înfiptă în pământ. Nu va fi necesară tăierea florilor, pentru că planta va forma doar muguri de rod pentru anul următor. Toţi aceşti factori vor asigura o producţie de calitate în următorii doi ani. Plantele se pot cultiva atât în câmp, cât şi în solarii, pentru producţie timpurie anul următor.
În ediţia următoare, voi prezenta caracteristicile stolonilor remontanţi.
Aştept cu interes comenzile dumneavoastră. Pentru a vedea soiurile disponibile, vă rog să accesaţi pagina: http://www.vissers.com.
Vasile FONOAGE
Reprezentant Vissers Plant Innovators
Tel. 0722373105
E-mail: fonoage-emil@hotmail.com
Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/206 (ediţia 1-31 ianuarie 2018)