Când se plătesc despăgubirile pentru secetă? - Revista Ferma
2 minute de citit

Când se plătesc despăgubirile pentru secetă?

seceta111 m Când se plătesc despăgubirile pentru secetă?

„Am avut o adresă către cei din teritoriu, până la 30 septembrie ne-au transmis toate aceste situații, le centralizăm acum și în zilele următoare vom notifica Comisia Europeană. Chiar astăzi (8 octombrie 2015 – n.red.) a avut loc o discuție la Ministerul de Finanțe apropo de rectificarea bugetară. Sper să primim toate resursele pe care le-am solicitat până la sfârșitul acestei luni și în lunile noiembrie și decembrie să plătim despăgubirile către fermieri. (…) Indiferent de mărime, în funcție de pierderea pe care au înregistrat-o la hectar, vor primi despăgubiri, cu o condiție: dacă au pierderi de mai mult de 30% din producție”, a spus Daniel Constantin în emisiunea „Probleme la zi” de la Radio România Actualități.

 

Cum se calculează despăgubirile?

Întrebat cum se calculează pierderile de venit și cum se acordă despăgubirile pentru secetă, ministrul Agriculturii a explicat: „Sunt câteva formule, matematice, pe care le studiem acum la Minister, astfel încât să ne încadrăm și într-un buget pe care îl discutăm acum cu Ministerul de Finanțe și, în egală măsură, să nu ieșim din limitele Regulamentului. Mecanismul este în felul următor: la sfârșitul anului financiar, deci undeva în 2016, vedem care este venitul înregistrat, la o producție existentă în anul respectiv și prețul mediu din anul respectiv, raportat la media ultimilor trei ani din punct de vedere al producției și veniturilor și din punct de vedere al prețurilor de comercializare. Diferența de venit se poate compensa cu până la 80 la sută din fonduri de la bugetul de stat.”

Suma estimată de MADR pentru plata despăgubirilor este de 500 mil. lei. Tot pe 8 octombrie, ministrul de Finanțate Eugen Teodorovici a anunțat că banii pentru calamități vor fi alocați la următoarea rectificare bugetară, din 23 octombrie 2015.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →