Câmpul de experiențe comparative - Revista Ferma
4 minute de citit

Câmpul de experiențe comparative

La această primă ediție, au ținut să fie prezenți peste 70 de legumicultori din zonă. Vasile Mătrășoaie, gazda evenimentului, viță de moldovean sadea, are amenajată o baterie de trei solarii, ce însumează aproape 60 de ari. În imediata vecinătate cultivă câteva hectare cu legume de câmp.
În spațiile de cultură protejată, are puși 22 de hibrizi și soiuri de roșii, nouă hibrizi de ardei, tot atâția de castraveți, opt soiuri de vinete și câte șapte varietăți de ardei gogoșari și ardei iuți. Pe terenul din câmp, alături de cartofi, inclusiv cei de culoare mov, se află în cultură rădăcinoase și câteva soiuri de varză. Majoritatea legumelor cultivate sunt creații științifice provenite de la stațiunile de cercetare-dezvoltare românești.

Vasile Matrasoaie_t

Cea mai mare fermă ecologică din județ
Ferma legumicolă a lui Vasile Mătrășoaie, una dintre cele mai mari din județ, este lucrată în sistem ecologic. Îngrășământul de bază este asigurat de la exploatația de vaci cu lapte, cu peste 50 de animale, de care se ocupă Marius, fiul său. A fertilizat în acest an fiecare hectar de legume cu peste o sută de tone de gunoi de grajd. În plus, a utilizat și stimulatori de creștere de la Aectra, precum Terra-Sorb Radicular, un produs cu aminoacizi, aplicat prin fertirigare (8-10 l/ha); Atonik, cu până la trei aplicări, în doză de 0,5 litri/ha, imediat după răsărire sau transplantare și apoi în faza de buton floral și în fenofaza de formare a fructelor; BlackJak, o suspensie coloidală de acizi humici, ulmici și fulvici, cu aplicare flexibilă.
“Folosirea acestor substanțe certificate ecologic în obținerea de legume de calitate este considerată necesară, aducând un plus de calitate, un plus de producție. Stimulatorii de creștere imprimă rezistență la înghețul târziu de primăvară sau la cel timpuriu de toamnă, induc apariția de flori și ulterior legarea fructelor, sunt stimulatori și fertilizanți foliari care cresc masa fructelor, asigurând, în final, tehnologia profitului în fermă”, a declarat Lucian Cojoacă, Product și Sales Manager Horticulture la Aectra.

Exploatația legumicolă din comuna Dumbrăveni_b

„Fac testări pe varietăți de legume!”
„Este prima manifestare de acest gen în zonă, care și-a dorit a fi și un semnal pozitiv dat tinerilor care vor să se apuce de legumicultură, un sector în care se poate derula o activitate performantă și de unde se poate câștiga destul de bine. Am arătat invitaților mei și alte minunății create sau ameliorate de cercetătorii români, îndeosebi de șeful laboratorului Genetică și ameliorare al SCDL Buzău, Costel Vînătoru. Mă refer la 14 soiuri de busuioc (unul cu frunză pentru sarmale), două de lofantus, oregano, măghiran, salvie, isop, salată cu gust iute, ardeiul negru, ciocolatiu… Fac experimente să văd ce și cum merge foarte bine și apoi introduc în cultură și vând pe piață”, ne-a declarat Vasile Mătrășoaie.
Legumicultorul sucevean susține că a testat 104 varietăți de tomate și va alege, în final, să cultive pentru piață doar zece produși care au dat cele mai bune rezultate. Din 40 de soiuri și hibrizi de ardei gras, în producție vor rămâne cel mult opt, din unsprezece ardei capia, vor fi cultivați jumătate și din 42 de soiuri și hibrizi de vinete, vor rămâne în cultură comercială mai puțin de zece.
De regulă, el vinde pe piețele din Suceava și din comunele învecinate, având un portofoliu de clienți fideli.
Intenția legumicultorului sucevean este să organizeze o activitate de sală în perioada de iarnă, la care să invite tot mai mulți legumicultori, dar și amelioratori din unitățile de cercetare-dezvoltare, care să prezinte realizările lor, „să vadă lumea că și în România se face cercetare de performanță”.

 

Gheorghe Danieliuc_t
AGRICULTURA ECO, O ZONĂ DE NIȘĂ
Așa cum ne-a declarat Gheorghe Danieliuc, un reputat agronom, prezent la eveniment, agricultura ecologică este o zonă de nișă, practicată la scară mică la noi în țară. În general, pe piață, produsele sunt un pic mai scumpe, dar sunt mai… curate. Tomatele produse în ferma familiei Mătrășoaie sunt vândute cu mai bine de 5 lei kilogramul. Are ardei iuți la 5 lei caserola. “Trebuie să se formeze un anumit tip de consumatori cu putere financiară care să-și permită să cumpere ceva mai scump, legume sănătoase. Or, evenimentul din ferma lui vine să susțină tocmai acest lucru, se constituie într-un manifest pentru sănătatea noastră”, a precizat Gheorghe Danieliuc.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →