8 minute de citit

Campionii Corteva la floare

“Corteva Agriscience™ încheie cu succes încă o campanie în care fermierii care au ales genetica Pioneer® au avut producţii foarte bune. Constanţa şi productivitatea hibrizilor sunt două dintre aspectele importante pe care mizează genetica Pioneer®, iar datorită acestora, volumele de sămânţă vândute sunt în creştere. Acest fapt ne responsabilizează şi ne determină să venim mereu cu noi hibrizi care să asigure productivitate, performanţă şi siguranţă. În următoarea campanie oferim pachete complete, formate din cei mai performanţi hibrizi şi cele mai eficiente erbicide pentru floarea-soarelui. Dacă în ultimii ani hibrizii care au asigurat cele mai bune rezultate au fost P64LE99 şi P64LE25, în curând vom avea încă doi noi hibrizi – P64LE136 şi P64LE137, despre care ştim că vor asigura producţii peste cele oferite de cei doi coloşi. „Deci, iată că asigurăm produse tot mai performante, tocmai pentru ca fermierii să aibă rezultate foarte bune, indiferent de condiţiile de cultură”, a declarat Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience™.

Performerii câmpului cu floarea-soarelui

Tofan Iulian_b
• În judeţul Vaslui, fermier campion a devenit Iulian Tofan, care a ales hibridul P64LE99 şi a obţinut 4.800 kg/ha. “Lucrăm 500 ha, iar floarea-soarelui am cultivat în acest an pe 120 ha. Am avut şi monocultură, dar am semănat şi după porumb. În toamnă, terenul a fost arat, discuit şi a primit 150 kg/ha îngrăşământ triplu 15. În primăvară, am pregătit terenul cu combinatorul, am semănat începând cu 7 aprilie şi tot atunci am fertilizat cu nitrocalcar – 150 kg/ha. În stadiul de 6 frunze, am fertilizat din nou cu îngrăşământ 15.15.15. Cultura a fost erbicidată cu Tanos® şi a primit un biostimulator. Am recoltat începând cu 20 august. A fost o campanie bună, de aceea anul viitor voi semăna 150 ha de floarea-soarelui şi voi alege cei doi hibrizi P64LE99 şi P64LE25”, a precizat fermierul campion.

Iacob Vasile_b
• Hibridul P64LE99 a făcut performanţă şi în judeţul Neamţ, în fermele TCE 3 Brazi. Producţia obţinută aici de inginerul Vasile Iacob a fost de 4.500 kg/ha. „Anul acesta chiar dacă a fost atipic, cu secetă în prima perioadă, apoi cu ploi în mai şi iunie, urmate de secetă în perioada recoltării, hibrizii Pioneer® s-au comportat foarte bine şi nu am avut diferenţe mari de producţie faţă de anul trecut, când au fost condiţii de cultivare mai bune. În acest an am ales doar P64LE99, hibrid cu toleranţă bună la arşiţă şi la secetă, viguros şi cu înrădăcinare puternică, care se comportă mult mai bine faţă de alţi hibrizi care au probleme privind căderea plantelor. Deşi în zona noastră au fost furtuni, vijelii, nu am avut probleme cu căderea plantelor. Noi semănăm 68.000 de plante/ha, dar am observat că şi la densitatea de 55.000 plante producţia este foarte bună. Semănăm floarea-soarelui numai după cereale păioase şi porumb, aplicăm 500 kg/ha de îngrăşăminte complexe 16.16.16, iar la semănat mai administrăm 200 kg/ha de nitrocalcar. În ultimii zece ani am ales doar hibrizi Pioneer® şi am avut mereu rezultate foarte bune”, a declarat Vasile Iacob. Detalii despre tehnologia aplicată ne-a oferit Ionuţ Radu: “Am erbicidat cu Express® 50 SG, iar la primul tratament – care este foarte important – am aplicat fungicidul Tanos®- 400 g/ha, împreună cu bor – 2 l/ha, iar imediat după, pentru că a fost o primăvară ploioasă, am intervenit cu erbicidul Pilot® împreună cu un complex de aminoacizi. Tratamentul cu Tanos® ne-a asigurat o cultură sănătoasă atât în loturile semincere, cât şi în cele de consum”.

Nechita Dragos_b
Dragoş Nechita din jud. Neamţ lucrează împreună cu tatăl lui 120 ha de teren, iar floarea-soarelui a semănat în acest an pe 28 ha, obţinând 4.200 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Planta premergătoare a fost grâul. Am arat terenul la 35-27 cm şi l-am pregătit cu combinatorul. Am semănat 72.000 b.g./ha în a doua jumătate a lunii aprilie şi atunci am fertilizat cu îngrăşământ 15.10.5 şi cu microelemente – 240 kg/ha. În vegetaţie, în stadiul de 6-8 frunze, am mai dat 240 kg/ha de nitrocalcar. Am aplicat două erbicide, unul înainte de răsărirea plantelor şi al doilea după ce au răsărit. Am mai aplicat un fungicid şi un îngrăşământ foliar pe bază de bor. Am recoltat la începutul lunii septembrie şi sunt mulţumit de producţie; cred că anul viitor voi semăna doar hibridul P64LE99”, a declarat fermierul campion.

Muraru Felix_b
• Cu cele 4.100 kg/ha obţinute cu hibridul P64LE99, fermier campion a devenit şi Constantin Felix Murariu, din localitatea Dochia, jud. Neamţ.

Cenusa Gheorghe_b
• Hibridul P64LE99 i-a oferit titlul de fermier campion şi agricultorului Gheorghe Cenuşă, din localitatea Izvoru, jud. Neamţ, care a obţinut 3.520 kg/ha.

Ferenczi Ioan_b
• În jud. Mureş, fermier campion este Ioan Ferenczi, care a ales hibridul P64LE25 şi a obţinut 4.389 kg/ha.

Nagy Vasile_b
• În jud. Alba, fermier campion a devenit Vasile Dionisie Nagy. Acesta îşi desfăşoară activitatea în localitatea Cetatea de Baltă şi a obţinut 4.080 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Lucrez 2.200 ha, iar floarea-soarelui am avut pe 268 ha, semănate după porumb şi grâu. Terenul a fost pregătit foarte bine, am erbicidat în toamnă, avem semănătoare directă şi nici măcar nu am discuit, am semănat direct. Pe unele sole am administrat şi gunoi de grajd, iar la semănat am dat 350 kg/ha de NPK, substanţă brută, după care în stadiul de 6-8 frunze am mai administrat 250 kg/ha de azotat de amoniu. Am aplicat şi erbicidul Express®, un fungicid şi un îngrăşământ foliar. Recoltatul a avut loc în luna septembrie. A fost un an fără probleme şi cred că anul viitor voi semăna între 250 şi 300 ha cu floarea-soarelui şi voi alege acelaşi hibrid, P64LE99, pentru că este stabil şi oferă producţii bune”, a precizat fermierul.

Iancu Cosmin_b
• Un alt fermier campion la floarea-soarelui este Cosmin Iancu. Acesta îşi desfăşoară activitatea în judeţul Ilfov, iar în acest an a obţinut 4.060 kg/ha cu hibridul P64LE136.

Borlea Adrian_b
• În jud. Hunedoara, cea mai bună producţie a obţinut-o Ioan Adrian Borlea. Acesta a ales hibridul P64LE99 şi a obţinut 4.050 kg/ha. “Lucrez 270 ha, iar floarea-soarelui am avut pe 85 ha. Ar în toamnă, apoi în primăvară pregătesc terenul cu combinatorul. Am semănat 63.000 b.g./ha în prima parte a lunii aprilie şi tot atunci am administrat îngrăşământ triplu 16 – între 260 şi 280 kg/ha. Am erbicidat şi în preemergenţă, şi în vegetaţie. Am dat un foliar şi un fungicid atunci când plantele aveau 60-70 cm şi am prăşit cultura. Recoltatul a avut loc în perioada 12-15 septembrie. Pentru anul viitor cred că voi alege hibridul P64LE99, însă doar pe 30-40 ha, pentru că nu îmi permite rotaţia culturilor să am o suprafaţă mai mare. Cultiv P64LE99 şi P64LE25 de trei ani; P64LE99 mi se pare mai bun, cred că P64LE25 este un pic mai pretenţios pentru zona noastră”, a precizat fermierul.

Furnea Dana_b
Dana Furnea, din jud. Hunedoara, a cultivat în acest an hibridul P64LE99 şi a obţinut 4.000 kg/ha. “Lucrăm 300 ha, iar floarea-soarelui am avut în acest an pe 55 ha, semănate după porumb. Am arat terenul în toamnă şi am administrat gunoi de grajd, iar în primăvară am pregătit terenul cu discul, în două treceri, şi am aplicat azot – 100 kg/ha. Am semănat la începutul lunii aprilie, am administrat erbicidul Express® 50 SG şi un fungicid. Nu am prăşit şi nici nu am mai administrat altceva. A fost un an mai bun pentru P64LE99, faţă de P64LE25, însă este clar că în acest an a contat foarte mult şi faptul că a plouat la timp. Anul viitor vom semăna floarea-soarelui pe 70 ha şi vom alege hibridul P64LE99”, a declarat Dana Furnea.

Jarca Marian_b
• În jud. Prahova, cea mai bună producţie cu hibrizii Pioneer a obţinut-o fermierul Marian Jarcă. Acesta a ales hibridul P64LE99 şi a obţinut 3.900 kg/ha.

Comunicat de presă Corteva Agriscience

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →