• Cornel Suciu din localitatea Jebel, judeţul Timiş, este primul fermier campion din vestul ţării. Acesta a ales hibridul P64LE99 şi a obţinut 4.596 kg/ha. “Lucrez 650 ha, iar în acest an am avut floarea-soarelui pe 50 ha. Am întors rapiţa, dar am avut şi sole pe care planta premergătoare a fost porumbul. Am semănat 65.000 b.g. (boabe germinabile)/ha la finalul lunii martie; atunci când am semănat rapiţa, am aplicat DAP – 200 kg/ha, iar în primăvară la pregătirea patului germinativ am mai dat îngrăşământ triplu 15 şi 300 kg/ha de azot. Am erbicidat cu Express® 50 SG, am aplicat un fungicid, dar şi un îngrăşământ foliar cu bor. Cultura nu a fost prăşită pentru că nu a fost nevoie, am pregătit terenul foarte bine, apa a rămas în sol şi cultura s-a comportat corespunzător.
Recoltatul a avut loc după 20 septembrie, am recoltat cu 7-8% umiditate, a fost o producţie foarte bună, mai ales că este primul an în care am semănat acest hibrid. Media pe fermă a fost de 4.030 kg/ha, chiar am fost sceptic că voi obţine peste 4 tone/ha; au fost şi parcele mai bune, aşa că voi alege acelaşi hibrid pentru anul viitor, însă vom mări suprafaţa, pentru că a fost o toamnă foarte secetoasă”, a declarat fermierul campion.
• Tinel Ciupa este următorul fermier campion din vestul ţării, din localitatea Şag, judeţul Timiş. Acesta a obţinut 4.300 kg/ha cu hibridul P64LE136. “Lucrez 340 ha, iar floarea-soarelui am avut pe 80 ha. Am semănat pe mai multe sole, deci au fost mai multe plante premergătoare – porumb, grâu şi soia. Astfel că, am arat terenul şi l-am pregătit cu combinatorul în două treceri. Am fertilizat în toamnă cu îngrăşământ complex 18.46.0 – 200 kg/ha, acolo unde nu am mai putut semăna grâu, după care la semănat, pe rând, am dat 200 kg/ha de triplu 16, iar la praşilă am aplicat azot – 230 kg/ha. Am semănat 63.000 b.g./ha la începutul lunii aprilie, cultura a primit două erbicide, unul preemergent şi altul postemergent, am aplicat şi fungicidul Tanos® 50 WG.
Am recoltat la finalul lunii august – începutul lunii septembrie şi pot spune că a fost un an bun şi am fost mulţumit de producţie”, a specificat agricultorul. Acesta a adăugat că anul viitor va semăna floarea-soarelui pe aproximativ 80 ha.
• Cosmin Micu a devenit fermier campion în judeţul Arad, cultivând hibridul P64LE25, cu care a obţinut 4.191 kg/ha. Acesta lucrează 1.300 ha, iar cu floarea-soarelui a avut în acest an cultivate 280 ha, semănate după grâu şi orz. “Am arat terenul, iar în primăvară l-am pregătit cu combinatorul. Am fertilizat unele sole şi în toamnă, şi în primăvară; în total am dat 400 kg/ha de îngrăşământ triplu 16 şi la semănat, la începutul lunii aprilie, am aplicat nitrocalcar – 200 kg/ha. Am erbicidat şi preemergent, şi postemergent, am aplicat un fungicid şi am prăşit o singură dată”, a specificat fermierul arădean. Acesta a adăugat faptul că a recoltat la începutul lunii august, iar anul viitor va semăna noul hibrid P64LE136.
• Andy Behaegel din localitatea Periam, judeţul Timiş, a ales în acest an hibridul P64LE136 şi a obţinut 4.062 kg/ha. Acesta lucrează 320 ha, dintre care 28 ha le-a semănat cu floarea-soarelui, după cultura de grâu. “Am arat terenul în toamnă, am discuit, iar în primăvară l-am pregătit cu combinatorul. Inainte de semănat am aplicat îngrăşământ triplu 15, iar pe rând am mai dat 150 kg/ha de nitrocalcar. Am semănat 62.000 b.g./ha la începutul lunii aprilie, am erbicidat preemergent şi apoi cu Express® 50 SG. Nu am aplicat nici un fel de tratament, iar recoltatul a avut loc la finalul lunii august. Anul viitor voi semăna aproximativ 30 ha cu floarea-soarelui, voi alege hibridul P64LE136”, a precizat fermierul campion.
Comunicat de presă Corteva Agriscience
Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)